kapat

06.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gayrimenkul talebi tetikte
Faizlerin düşüp uzun vadeli konut kredilerinin açıklanması, gayrimenkul talebini tetikledi. Ancak tüketici harekete geçmek için "bekle gör" taktiğini uyguluyor

Mevduat faizlerinin hızlı düşüşü ve ekonomide esen olumlu rüzgarlar; kriz ortamında bloke olan gayrimenkul talebini tetikledi. Vakıfbank ve Alternatifbank'ın uzun vadeli kredileriyle de heyecanlanan gayrimenkul müşterisi, ciddi bir adaptasyon döneminden geçiyor. Ev almayı düşünüp de, açıklanan uzun vadeli konut kredileriyle bir anda heyecanlananlar da hemen harekete geçmek yerine, "bekleyip görmeyi" tercih ediyor.

UZUN VADELER
Gayrimenkulde ekonomik krizle başlayıp deprem ile süren durgunluk, ekonomideki son gelişmelerle ilginç bir boyut aldı. Faizlerin düşmesinin hemen ardından iki bankanın 20 yıla varan vadelerle konut kredisi vereceğini açıklaması, en fazla 5 yıl vadeye alışık gayrimenkul tüketicisinin bocalamasına neden oldu. Enflasyonun düşme trendine girmesi nedeniyle, açıklanan faizlerin uzun vadede kârlılığını kestiremeyen tüketici, bir kez daha harekete geçmekten vazgeçti.

Hareket yok, hazırlık var
"Makroekonomİk dengelerin değişmesiyle birlikte herkes gibi ev almayı düşünenler de adaptasyon döneminden geçiyor. Alım-satımlarda hareket yok ama ciddi hazırlık var.Gayrimenkule talep kendini frenliyor, nisandan itibaren bu frenin çözülmesini bekliyoruz. Şu anda Alarko GYO ve Yapı Kredi Koray olarak bizim iki yeni proje hazırlığımız var.

Konut kredileri ile ilgili soru işaretleri var. Bu kredilerin başarılı olabilmesi için o vadede fonlamanın oluşması gerek. Bankaların çoğunun fonlamaları hazır değil. Önümüzdeki 3 yılda enflasyon ve faizde ciddi düşüşler hedefleniyor. Böyle keskin inişlerde sabit borçlanmanın riski yüksek. Bu nedenle uzun vadeli konut kredilerinin sektör geneline yayılabilecek şekilde geliştirilmesi çok mümkün olmayacak. Bankalar bu işe ancak parça parça girecek."

Kredi faizleri düşmeli
"Deprem sonrası her şey bloke oldu, insanlar şaşkınlıkla can derdine düştü. Büyük bir kararsızlık oldu, can derdine düşen insan emlak mı alır? Ancak şimdi güneş doğmaya başladı. Ekonomide alınan kararlar, morali düzeltti. Daha önce çok nazlı ev arıyor gibi gözüken ama ciddi olmayan müşteriler, şimdi ciddi aday oldu. Biz uzun vadeli konut kredisi veren Alternatifbank'ın ekspertizlerini yapıyoruz, çok yoğun olmasa da ilgi var. Ancak enflasyon düşerken, açıklanan kredi faizlerinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Tüketici, kredi faizlerinin biraz daha düşmesini bekliyor. İdeal faiz dolar bazında aylık yüzde 1 olmalı."

GYO sektörü büyüyor
Gayrİmenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin sayısı ile birlikte piyasa değeri de hızla büyüyor. Beş ay önce 5 GYO'nun değeri 200 milyon dolardı. Şu anda 8 GYO şirketinin değeri 1.2 milyar dolara çıktı. GYO Derneği Başkanı Hakan Kodal'a göre bu artışta üç etken var;yeni GYO'ların pazara girmesi, sermaye piyasalarındaki hareket veekonomik kararlar. Ekonomik kararlar en çok iki sektöre yarıyor: Sermaye piyasaları ve gayrimenkul. GYO' lar iki taraftada bulundukları için hem endeks olarak hem de reel ekonomideki gelişmelere paralel olarak en çok büyüyecek sektörlerin başında geliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır