kapat

05.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
S u p e r o n l i n e
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çikolata yiyin kansere yakalanmayın
Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre çikolata kalp krizi ve kansere yakalanma riskini düşürüyor

Uzmanlar yıllarca çikolatanın insan sağlığına verdiği zararı dile getirdi. Diyetisyenler de çikolata yüzünden alınan fazla kiloları anlatıp durdu.

Ancak çikolata artık aklandı. Amerikan televizyon kanalı CBS'te sağlık programı hazırlayan Doktor Beradine Healy, çikolatanın zararından çok faydası olduğunu açıkladı. İnsan kanında bulunan, kanser ve kalp krizlerine neden olan bazı maddelerin "panzehiri" çikolatada bulunuyor.

Kalp krizi, felç ve kanser, insanın kendi kanında bulunan ve oksitlenmiş bazı maddelerden kaynaklanıyor. Çikolatanın içinde bulunan antioksidan maddeler ise kanser, felç ve kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak her tür çikolata, bu tip hastalıklara karşı mücadelede aynı etkiyi yaratmıyor.

KATKISIZ OLMALI
Bu hastalıklara karşı en etkili olan çikolata, içinde meyve aromaları olmayan ve bitter olarak bilinen siyah çikolata türü. İçine giren her fındık, meyve veya krema, çikolatanın hastalığa karşı etkisini azaltıyor.

Üstelik çikolata sanıldığı gibi sivilceye neden olmuyor, afrodizyak etkisi de yok. Sadece insan vücudunda çikolata yedikten sonra mutluluk hormonu salgılanmaya başlıyor. Çikolata, kafein açısından da bir fincan kahvenin on katına eşit.

Kırmızı şarap da çikolata gibi sağlığa faydalı. Ancak sağlıklı diyerek her ikisini de abartmamak gerekiyor. Günde bir kadeh şarap ve bir parça çikolata yeterli.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır