|
Yasadan önce zam
Tasarı yasalaşınca göreceksiniz, mahkeme kapılarında yığılmalar olacak. Ev sahipleri arasındaki huzur bozulacak, büyük husumetler doğacak. Ayrıca, yasa uyulanamayacak; delinecek.
Keşke bu yasayı kamuoyuna hiç yansıtmadan, bu kadar tartışmaya açık tutmadan çok hızlı şekilde çıkarsalardı. Şimdi fırsatçı taktiklere bol zaman bırakılmış oldu, zemin hazırlandı.
TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen kira tasarısı, İstanbul'da kiraların yüzde 20 ile 50 arasında değişen oranlarda artmasına yol açtı. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, tasarının yasalaşması halinde mal sahipleri ile kiracılar arasında husumet başlayacağını ve mal sahiplerinin yüzde 98'inin bu yasaya uymayacağını öne sürdü. Ateş, ''Yasa çıkınca göreceksiniz, mahkemelerde yığılmalar olacak. Huzur bozulacak, husumet doğacak'' dedi. 1999 enflasyonunun yüzde 68.8 olduğunu vurgulayan Ateş, enflasyonu düşürdükten sonra kira artışlarına sınırlama getiren bir düzenleme yapılmasının, ev sahiplerinin zarar görmemesi yönünden daha doğru olacağını söyledi. Ateş, bazı ev sahiplerinin sözleşmeye yansıtmadan, tasarıda ikinci yıl için öngörülen yüzde 10 oranındaki artışın oldukça üzerinde, yüzde 30-50 arasında değişen zam bedeli ile anlaşıp, bu parayı da yıllık bazda kiracılarından peşin aldıklarını bildirdi.
KİRACILAR EZİLDİ
Bazı semtlerde 1 yıllık kiraların peşin istendiğini, sözleşmelerin de 1 yıllık yapıldığını, ayrıca ''tahliye taahhütnamesi'' alındığını kaydeden Ateş, tasarının kamuoyuna yansımasından sonra İstanbul'da kira bedellerinin arttığını ifade etti. Sabri Ateş, sözlerini şöyle tamamladı: ''Mal sahipleri, tasarının yasalaşacağını bildikleri için kira bedellerini istedikleri kadar artırdılar. Ezilen kiracı oldu. Fırsatçılık sözkonusu. Keşke hiç tartışılmadan bir şekilde yasayı çıkarsalardı. Piyasa alt-üst oldu.''
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|