Tarım Bakanlığı; Sığır Gen Bankası kurulması, alabalıklarda üreme zamanlarının değiştirilmesi, yerli hayvan ırklarının savaş ihtimaline karşı korunması gibi çok ilginç projeler yürütüyor.
Ülke genelinde tarımsal araştırmalar yapan Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Türkiye genelinde 527 proje uyguluyor.
Bu projeler arasında ilginç olanların yanısıra, insan sağlığını yakından ilgilendirenler, hatta sonuçlandığında tüketim alışkanlıklarını değiştirecek olanlar da var. İşte önemli projelerden bazıları:
* Elma sularında oluşan ve ihracatta problem yaşanmasına neden olan fumarik asit oluşumunun nedenlerinin araştırılması.
*1990 yılından bu yana kırmızı biberde yaşanan aflatoksin (insanlarda kansere neden olabilen bir küf mantarı) sorunlarına yönelik çözümler üretilmesi.
* Çevre kirliliği ve hammaddenin işlenmesi sırasında gıdalara bulaşan metallerin (kurşun, cadmiyum, arsenik ve civa oksit) düzeyinin belirlenmesi ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması.
* Türkiye'de et ve et ürünlerinin işlenmesinde kullanılan baharatlarda Aflatoxin oluşumunun tespiti.
* İncir ve kayısının hasadı, depolanması ve ambalajlanmasında, insan sağlığına zararlı küf mantarları ve Aflatoxin oluşumunun önlenmesi.
* Demirköprü Baraj Gölü balıklarının civa ve organik fosforlu kirlilikten hangi düzeyde etkilendiklerinin araştırılması ve tüketici sağlığının ne ölçüde tehdit altında bulunduğunun saptanması.
* Ege Bölgesi'nde süt toplama tanklarından alınan süt örneklerinde bazı mikroorganizmalara rastlanması nedeniyle, bu sütlerin insan tüketimi boyutunda ne gibi riskler taşıyabileceğinin araştırılması.
* Sığır ve koyunlarda rastlanan Q hummasının temas halinde insan sağlığını ne ölçüde tehdit ettiğinin belirlenmesi.
* Etlik piliçlerde kullanılan veteriner ilaçlarının kalıntıları, pişirme, dondurma ve benzeri işlemlerin etkilerinin araştırılması.
* Erzurum ve Erzurum yöresinde yabani olarak yetişen ve yöre halkının severek tükettiği Çaşır ve Çiriş bitkilerini kültüre alarak üretmek.
* Ülkemizde yetişen 300 elma türünün genlerini muhafaza.
* Ülkemizde yetişen 271 armut türünün genlerini muhafaza.
* Su ürünlerini tehdit eden deniz kirliliği seviyesini belirleme.
* Melezleme yöntemiyle Marmara Bölgesi'ne uygun, et kalite ve lezzeti istenen vasıfta koyun yetiştirilmesi...