kapat

17.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Askeri konular

İsrail'de bulunduğumuz tek gece, sadece su konusunu konuşmadık.. Konuşulan o kadar çok konu oldu ki.. Neredeyse her cümle bir haber.. Haberden geçilmiyor İsrail'de..

Örneğin, Hava Kuvvetleri Komutanı'mız Orgeneral Ergin Celasin, bu hafta İsrail'e gidiyor.. Modernize edilen ilk Fantom uçaklarımızın teslim törenine katılacak. Bir süre sonra aynı tören İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı'nın katılımı ile Eskişehir'de düzenlenecek..

Madem askeri konular dedik, o zaman buna devam edelim..

Türkiye hava savunma sistemini, çok haklı olarak kuvvetlendirmek istiyor. Çünkü çevresi füze dolu.. Ama bunu nasıl yapacak?

Burada Amerikan Savunma Bakanlığı'nın, bize göre son derece yanlış ve Başkan Clinton'un "Türkiye bizim stratejik ortağımızdır. 2000'li yıllara damgasını vuracaktır" cümlelerine tamamen ters olan uygulamalarına bir parantez açmak istiyoruz..

Amerika, 1980'li yılların başında Türkiye ile İsrail'in ortak Merkhava tankı yapmalarını, İsrail'e baskı yaparak engellemişti.. Şimdi 2000 yılına geldik ve Amerika bunu yapmaya maalesef devam ediyor..

Örneğin, Patriot füze sistemlerini istedik, vermedi..

Örneğin İsrail ile ortak yaptıkları Arrow füzelerinin yapımına katılmak istedik, ama bu teknolojinin Türkiye'ye gitmesini engellemek için, yasakladı..

Bu ne biçim stratejik ortaklık? Söyler misiniz..

Böyle stratejik ortaklık olur mu?
Şu sıralar Amerika ile İsrail THEL denilen "Taktik Yüksek Enerjili Lazer" projesini deneme aşamasına getirdiler.. Bir Boeing uçağına monte ediliyor.. Bu sistem, kısa menzilli çok sayıda füze saldırısında, tüm füzeleri aynı anda yok edebilecek bir sistem.. Peki Amerika, Türkiye ile İsrail'in bu sistem konusunda işbirliği yapmasına ne diyecek? Muhtemelen "Hayır..."

Biraz ayıp olmuyor mu Washington?
Sonra Türkiye ile İsrail "Balistik Füze Savunma Sistemleri" kurulması konusunda işbirliği yapmaya da hazır..

İki ülke "Uydu Haberleşme Sistemi" de kurmak istiyor..

İsrail Başbakanı Barak, gerek "Software Sistemleri", gerekse, Türkiye'nin çevre ülkelerdeki balistik füze programlarını kontrol etmesini sağlayacak ortak "Uzay İşbirliği Programı"na çok sıcak. Buna hazır..

Sonra Türkiye, İsrail'in duvar anlamına gelen "Homa" uzun menzilli radar programına da ilgi gösteriyor. Bu gerçekleşirse, Türkiye'nin erken uyarı sistemleri daha da güçlenecek..

Bizim Mikes-Roketsan, İsrail'in Rafael kurumu ile birlikte Popeye-2 projesini sürdürüyor. Böylece yüksek teknoloji geliyor ülkemize.."

Ama gel gelelim, "Stratejik müttefiğimiz Amerika" İsrail ile askeri işbirliğimizi destekliyor ama, bir yandan da, bizim için belki hayati derecede önemli olacak yüksek teknolojiye bizim de katılmamızı istemiyor. Parası ile bile vermiyor bazı şeyleri. Örneğin Arrow'lar..

Peki Ankara ne diyor bu işlere? Bakacağız ve öğrenirsek yazacağız.. Sanırım bizim hükümet de Genelkurmay Başkanlığı da, hiç memnun değiller ABD'nin bu konuda Türkiye'ye koyduğu kısıtlamalardan..

Türkiye'nin böyle bir savunmaya neden ihtiyacı var sorusunun cevabını ise bir dahaki yazımızda anlatmaya çalışacağız..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır