|
Bu seçim zor seçim
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Mayıs ayının son haftasında yapılacak seçimli genel kurulu için silahlar bugünden çekiliyor.
Cephede savaşması beklenen isimlerin yanısıra, gönlünde aslan yatanlar yavaş yavaş sivriliyor. Ancak, üç ince hesap herkesi kara kara düşünmeye zorluyor.
1- Seçim hangi yönteme göre yapılacak?
2- Karadeniz mi, Güneydoğu mu baskın olacak?
3- Siyasi partiler seçimin sonucunu etkileyebilecek mi?
TOBB Başkanı Fuat Miras, bir dönem daha koltuğunu koruma mücadelesi verecek. Karşısına çıkacak isimler şimdilik sessiz duruyorlar. Ancak, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, ASO Başkanı Zafer Çağlayan bu kez seçime soyunabilir. Necati Atıl Akkan, Ekrem Demirtaş, hatta Sinan Aygün'ün bile içi kıpır kıpır.
TOBB Kanunu, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiği için hukuki boşluk giderilemedi. Bu nedenle seçimlerin nasıl yapılacağına MHP'li Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu karar verecek. Tanrıkulu ile Miras'ın arasının hiç de iyi olmadığı biliniyor. Sanayi Bakanı ya "Konseyler bazında" ya da "delege bazında" seçim yapılsın, diyebilecek. Konsey bazındaki seçim Miras'ı ön plana çıkarırken, 1000 delegenin oy kullanacağı tek turlu seçimde her an herşey olabilir. Bu aşamada endişe, siyasilerin, 1 milyon üyeli TOBB yönetimini ele geçirme çabası... MHP, FP, DYP, ANAP hepsi bastıracak. Karadeniz kökenli isimler, Doğu kökenlilere karşı tüm kozlarını kullanacak. Sonucu, Ege ve Anadolu'daki odaların başkanları belirleyecek.
EREZ BAŞBAKAN OLSAYDI
Sanayi eski Bakanı Yalım Erez, uzun süredir kabuğuna çekildi, siyaseti dışarıdan izler konuma geldi. Oysa, geçen yıl bu zamanlar hükümeti kurma görevi almıştı ve neredeyse başbakan olacaktı. Erez'e sorduk:
Başbakan olsaydınız, ekonominin başına kimi getirecektiniz?
Hüsnü Doğan'ı.
Hazine eski Müsteşarı Yener Dinçmen'i de düşündünüz mü?
Dışarıdan bakanlar da olacaktı.
Hükümetin gidişatı nasıl?
Hepsi iktidara mahkum. Onların şarkısı, "Dönülmez akşamın ufkundayım, vakit çok geç."
Peki, bize ne görev düşüyor?
Başarılı olmalarını temenni etmek!
Yurtbank'ta umut arayışı
Off Shore skandalıyla gündemden düşmeyen Yurtbank'ta gerçek bilançonun çıkarılması an meselesi. Görünen şu: Eski patron Ali Balkaner'in doğrudan ya da dolaylı kullandığı kredilerin tutarı 90 trilyon lirayı buluyor. Tahsilinde sorun çıkabilecek kredilerden kaynaklanan risk 230 trilyon liraya ulaşıyor. Bilançonun kaderini bu 320 trilyon liranın belirlemesi bekleniyor. Bankanın yeni yönetimi Balkaner'le bir kez daha masaya oturuyor ve gayrimenkulleri üzerinde brifing alıyor. Balkaner, "Mortgage"-ipotek bankacılığı ile borçlarını ödemeyi planlıyor. Off shorezedelerin geleceği de bu plana endeksleniyor. Unutmadan söyleyelim. Yurtbank hesap cüzdanı verildiği halde, hesapları kendi bilgisi dışında off shore'a aktarılanlar için çok yakında vadesi gelen mevduatların ödenmesi düşünülüyor.
KISA KISA...
TRİLYONLUK YARDIM: Siyasi partilerin 2000 yılında alacakları yardımların dağılımına yönelik çalışmalar son aşamaya geldi. 14 trilyon liralık pastadan İktidarın büyük ortağı DSP 3.4, diğer ortaklardan MHP 3.1, ANAP 2 trilyon lira alacak. FP 2.5, DYP 2 trilyon lira, CHP ise 800 milyar lira civarında Hazine yardımından yararlanacak.
İŞADAMI SİLAH PEŞİNDE: 180 işadamı geçen hafta Frankfurt'ta açılan Ev Tekstili-2000 Fuarı'na katıldı. Uçakta konuşulan tek konu ise "Silah"tı. Oda ve borsa başkanlarına kolaylıkla verilen silah ruhsatı, oda meclisi üyeleri için özel izne tabi tutulmuştu. Öyle anlaşılıyor ki İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın başı bugünlerde hayli ağrıyacak.
Okan MÜDERRİSOĞLU
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|