kapat

26.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Bombalardan kurtulalım!

Araçlarda LPG kullanımı yasaklanırsa, dolum tesislerinin yarattığı patlama riskinden de korunacağız

Sadece İstanbul'da otomobillere LPG dolumu yapan 16 firma zorunlu standartlara aykırı ve ruhsatsız çalışıyor. Oysa her biri, bulunduğu semti haritadan silecek kadar büyük patlama riski taşıyor.

İstanbul Valiliği ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nün yoğun gayretleri bu riski tamamen ortadan kaldırmaya yetmiyor.

Çünkü para cezası kesilen, Savcılığa suç duyurusunda bulunulan, hatta kapısına mühür vurulan bu firmalar, bağlı bulundukları belediyelerden geçici ruhsat alarak faaliyetlerine devam ediyor.

1999 yılının ilk 3 ayında İstanbul'da faaliyet gösteren 45 otogaz LPG gazı ikmali yapan firma Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından denetlendi.

45 firmanın 16'sının zorunlu standartlara uymadığı görüldü ve toplam 43 milyar 200 milyon lira para cezası kesildi. İl Müdürlüğü'nün 2. kez uyardığı bir firmaya ise 5 milyar 400 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Ayrıca 16 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul'da 1999'un ilk 3 ayında otolara LPG dönüşümü yapan 21 firma denetlendi. Bunlardan 5'inin standartlara uymadığı tespit edildi ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre cezalandırılmaları için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Para cezaları, suç duyuruları kangren haline gelmiş bu sorunu çözemedi. ve ruhsatsız çalışan LPG istasyonları çoğalmaya başladı. Tehlikeyi gören İstanbul Valiliği ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ilgili tüm bakanlıklara (Ulaştırma, Enerji, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) uyaran yazılar yazdı.

Bakanlar Kurulu'nun gündemine kadar giren tehlikenin, bir de taksiciler boyutu var. Petrol Sanayicileri Derneği Başkanı Kaya Baban, ilginç bir konuya dikkat çekiyor: "Otogaz kullanan araçların kapalı garajlara, kalabalık mahallere, çarşı içlerine sokulmaması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'de otogaz dönüşümünün hangi normlara göre yapıldığı tartışma konusu. Araçlara takılan kitler eski teknoloji ürünü."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır