|
Nefse hakimiyet barışın temelidir
Şu bir genel kuraldır ki, kendisi ile barışık olmayan bir ferdin başka şahıslarla sulhe dayalı ilişkiler kurması mümkün olamaz
Barış, başkaları ile iyi geçinmek, onları memnun ederken aynı zamanda onlardan memnun kalmak demektir. Savaş ise başkalarından hoşnut olmayışın ortaya çıkardığı mücadele halidir. Şu bir genel kuraldır ki, kendisi ile barışık olmayan bir ferdin başka şahıslarla sulhe dayalı ilişkiler kurması mümkün olamaz. Keza, kendi nefsi ile savaşıp ona hakim olmayı önde gelen bir hedef olarak benimsemiş olmayan kişiler de, ergeç başkaları ile savaşmak zorundadırlar.
İNSAN-İ HAYVAN OLMAK
Bir ferdin kendisi ile barışık olması demek, taa Elest âleminde bize öğretilmiş olan ve vicdan unsuru olarak muhafaza edilmesi gereken tevhitçi adalete uymak demektir. Bu unsuru vicdanlarından silip yok etmiş olan insanlar, insanlık özelliğini kaybederek, insan-ı hayvan haline geldikleri için, kendilerine yabancılaşmış kişilerdir. Böylece onlar, iyi insanlarla devamlı mücadele halini yaşarlar. Kendi aralarında birleşmiş gibi görünseler de menfaat söz konusu olduğu zaman bölük bölük olurlar. Halbuki insan önce kendi haksız egoizmi ile savaşmayı öğrenirse herkesle sulh halinde yaşaması mümkün olabilir. Bunu yapabilmek için başka fertleri tenkit etmezden önce kendi kusurlarını görüp kendini eleştirmek gerektiğini Yunus şöyle anlatıyor:
Bu ömrüm yok yere harcatmışım ben
Canımı gör ne od'a atmışım ben
Kimesne kimseye etmemiş ola
Onu ki(m) kendime ben etmişim ben
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|