|
Demir çelikte canlanma sinyali
Global krizin ardından zor durumda kalan demir çelik sektörü, son bir aydır çıkış içinde. İMKB metal endeksi 20 günde yüzde 70 artış gösterdi
Ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir zor durumda olan demir çelik sektörü, özellikle borsadaki canlanmayla birlikte hareketlendi. Son 20 gün içinde, İMKB'deki yükselişe paralel olarak metal endeksi yüzde 70 oranında artış gösterdi. Kasım ayının 29'unda 4654 düzeyinde olan endeks, 7727 puana kadar yükseldi. Özellikle 20 günden bu yana süren yükseliş trendinin sürmesi halinde 2000 yılı için sektörün beklentileri de olumluya dönecek.
Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekteteri Veysel Yayan ise bu yıl demir çelik üretiminde yüzde 2 dolayında büyüme olacağını ve üretimin 2000 yılında da yüzde 5 dolayında artacağını tahmin ettiklerini söyledi.
DEPREM DURDURDU
Deprem sonrası Marmara Bölgesi'nde hasar meydana geldiği için yılsonu hedeflerini tutturamadıklarını belirten Yayan, "Geçen yıl 14.1 milyon ton olan demir çelik üretiminin bu yıl 14.4 milyon ton dolayında olmasını beklediklerini söyledi. Deprem sonrası inşaatların durma noktasına geldiğini, bu nedenle gelirlerin sadece ihracattan kaynaklandığını ifade eden Yayan, "Ancak ihracatta da dolar bazında artış kaydedilmesine rağmen geçen yıla göre değer bazında yüzde 5 gerilendi" diye konuştu.
Yayan, geçen yıl 6.4 milyon ton dolayında gerçekleşen demir çelik ihracatının bu yıl 6.6 milyon tona çıkmasının beklendiğini belirten Yayan, şöyle devam etti: "2000 yılında bütçede de öngörüldüğü gibi ekonomide, dolaylı olarak da demir çelik sektöründe bir canlanma bekliyoruz. Gelecek yıl için yüzde 5 oranında büyüme öngörüyoruz. Bunu, deprem sonrası başlayacak olan onarım çalışmalarını da hesaba katarak söylüyoruz."
Özelleştirme kapsamında bulunan İsdemir Genel Müdürü Necip Ebegil ise kuruluşun değerlendirme raporunda, sektörün özellikle yarattığı katma değer ve istihdam nedeniyle büyük önem taşıdığını belirterek "Demir çelik sektörünün ihracat içindeki payı yüzde 10 düzeyinde. Bu sektörün ayakta durabilmesi ve için sorunlara acilen çözüm gerek. Aksi halde sektör ergenlikten erişkinliğe hızlı bir geçişin ardından olgunluk dönemini yaşayamadan ihtiyarlık sürecine girecek" dedi.
YAPISAL SORUNLAR
Sektörün plansız büyüdüğünü belirten Ebegil, yapısal sorunların bulunduğunu da söyledi. Gelişmiş ülkelerde üretilen çeliğin yaklaşık yüzde 65'ini yassı ürünlerin, yüzde 35'ini ise uzun ürünlerin oluşturduğunu belirten Ebegil, "Ancak Türkiye'de durum bunun tam tersi. Uzun mamulde üretim fazlası, yassı mamulde ise üretim açığı var" dedi. Ebegil, Türkiye'de entegre tesislerin azlığından da yakındı.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|