Ardarda gelen olumlu gelişmelerin etkisinde faizlerde meydana gelen sert düşüş şimdilik durulurken borsanın hızlı çıkışı devam ediyor. Bono faizlerinin yatay dalgalı bir seyir izlediği geçen hafta hisse senetleri ortalama yüzde 15.16 değerlendi. İMKB Endeksi 11.467'den 13.206'ya çıktı.
Borsa üç gün dışında iki gün yine rekor kırdı. Böylece son 39 iş gününün 23 günü rekorlarla kapanmış oldu. İşlem hacmi de günlük 1.3 milyar dolara çıktı.
3 İki ayda yüzde 100 - 13.206 puanlık endeksin dolar olarak ifadesi 2.49. Yani tam olarak borsa endeksi 2.5 dolara yükseldi ve tüm zamanların rekoru olan 2 Ağustos 1990'daki 2.15 dolarlık düzeyi bir hayli geride bıraktı. Henüz haftalar öncesinde 2 dolarlık, 2.5 dolarlık düzey tahmin edilebilir bir hedefken bir anda ulaşılan noktalar haline geldi. Aynı dolar bazlı endeks yükselişin başladığı 21 Ekim'de 1.24 düzeyindeydi ve aradan geçen 8 haftada yüzde 100 arttı. Dolar bazlı endeksin yılbaşına göre artışı da yüzde 203'e ulaştı. Bu hızlı tırmanışı ile borsa beşinci büyük patlamasının ciddi bir bölümünü daha gerçekleştirmiş oluyor.
3 Dünya birinciliği - Yüzde 203'lük getiri ile 1999 yılında İMKB tüm dünya borsaları arasında ilk sırada yer alıyor. Onu yüzde 89'luk getirisiyle Güney Kore Borsası izliyor.
Üstelik bu çıkışa halktan yoğun bir katılım yok. Yabancılarda yoğun biçimde Türkiye piyasasına girmiş değiller. Beklenen IMF anlaşmasından sonra yabancıların yeni yılla birlikte Türkiye piyasasına girmesi.
Aslında bu beklenti fiyatların geldiği düzeyi de açıklayan en temel etkenlerden biri. Yabancılar ve halk gelmeden spekülatörler borsayı aldı götürdü. Çıkışın en önemli aktörü oldular.
3 Hedefi öne çekti - Türkiye'de 20 yıldan hatta 25 yıldan beri devam eden kronik yüksek enflasyonu düşürmeye yönelik programın doping etkisi piyasaları iki ay gibi çok kısa bir sürede uçurmuş durumda. Faizler taban düzeye çok yaklaştı. Borsa ise düşünülen ve tahmin edilen rakamlara doğru hızla yol aldı.
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından JP Morgan müşterilerine İMKB'nin 2.5 dolara kadar gidebileceği ve daha alınması gereken bir yol olduğunu belirtiyordu. Bu mesafa birkaç haftada alındı. Yine dünyanın en büyük yatırım bankalarından Merrill Lynch İstanbul Borsası'nın 2000 yılında en çok kazandıran piyasalardan biri olacağı tahminini yaptı. Ama İMKB bu hedefi öne çekti ve 1999'da gerçekleştirdi.
3 Dinlenme fırsatı - Borsa aynı hızla giderse geriye bir şey kalmayacak. 2000 yılının ilk aylarında iyi olsa bile bunun yılın bütününe bakıldığında dünya borsalar liginde ipi en önde göğüslemesi bir hayli zor olacak. Çünkü üstüste iki yıl aynı başarıyı gösteren borsa yok.
Önümüzdeki hafta ortasına doğru stand by'ın onayı ile kısa dönemde beklentilerin bitecek olması ve yılbaşı tatili borsanın dinlenmesi için fırsat olabilir. Ancak bu fırsatı anlaşmanın imzalanmasıyla hemen piyasanın kullanmak isteyeceğinden kuşkuluyum.
Sonuç - "Biz leblebi deyinceye kadar pazar savrulur"