kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Merve Meclis'e girebilecek mi?
Avrupa Birliği'ne resmen aday olunması Merve Kavakçı'nın milletvekilliğine dönüp dönemeyeceği sorusunu gündeme getirdi

TÜRKİYE'NİN Avrupa Birliği'ne (AB) resmen aday olması, Merve Kavakçı'nın milletvekilliğine dönüp dönemeyeceği ve Meclis kürsüsünde türbanıyla yemin edip edemeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

"Türkiye eğer AB'ye tam üye olmak istiyorsa Merve Kavakçı'nın milletvekilliğini teslim etmeli ve ona yemin etme hakkı vermeli" diyenler iddialarını şu gerekçelere bağlıyorlar :

* AB normları ve Türkiye'nin altına imza attığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, devletlerin fertlerin düşünce ve inanç özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiği kuralının altını kalın çizgilerle çiziyor. Merve Kavakçı, Müslüman bir kadındır ve dini inanışının gereği olarak türban takmaktadır. O halde kendisinin bu nedenle cezalandırılması sözkonusu olamaz. Bir seçime girmiş, gerekli oyları toplamış ve seçilmiştir. Ona oy verenler türbanlı olduğunu bile bile oy vermişlerdir. Yani burada toplumun bir kısmının demokratik temsili meselesi de vardır.

* TBMM İçtüzüğü'nün kıyafetle ilgili maddesi türbanı yasaklamamaktadır. Zorlama bir yorumla yasakladığı sonucuna varılmıştır. Kaldı ki yasaklasa bile İçtüzük hükmü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin altında bir hukuki düzenlemedir.

* Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğu gerekçesiyle Türk vatandaşlığından apar-topar çıkarılması da insan haklarına aykırı bir uygulama olmuştur. Zira, Türk hukuku çifte vatandaşlığa imkan vermektedir. Ayrıca, çifte vatandaş olan birçok kişinin Türk vatandaşlığı elinden alınmadığı halde Merve Kavakçı için Bakanlar Kurulu'nun vatandaşlıktan çıkarma kararı vermesi tamamen siyasidir ve insan haklarına aykırıdır.

MUHALİFLER
AB adaylığı ile ile Merve Kavakçı arasında ilişki kurulmasının yanlış olduğunu ve Kavakçı'nın Meclis'te türbanıyla yemin edemeyeceğini iddia edenler ise şu görüşleri dile getiriyorlar :

* Türkiye'nin AB'ye aday olması bir yana tam üye olması bile kendi iç hukukundan vazgeçmesi anlamına gelmez. Her ülkenin toplum düzeni için koyduğu kurallar vardır ve fertlerin bu kurallara uyması gerekir.

* Merve Kavakçı'nın türbanı inançları için taktığı şüphelidir. O, türbanı siyasi bir sembol olarak kullanmaktadır, samimi değildir, toplumun dini duygularını istismar etmektedir.

* Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılmasında hukuki bir yanlışlık yoktur. ABD vatandaşlığına geçişini yasalara göre Türk makamlarına bildirmesi gerekirken bunu yapmamış, gizlemiştir. Ayrıca, Bakanlar Kurulu'nun verdiği vatandaşlıktan çıkarma kararı da yargı denetimine açıktır. Nitekim, kendisi, avukatları aracılığıyla Danıştay'a başvurarak bu kararın iptalini istemiştir.

* Merve Kavakçı'ya Türkiye'deki tüm yargı yollarına başvurup sonuç alamaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitme yolu da açıktır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır