kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Direklerarası'nda nostaljik gece
İstanbul'un eski eğlence yeri Direklerarası yeniden canlandı. Rakkaseler, meddahlar cambazlar, sazendeler güzel bir Ramazan gecesi geçirmek isteyen izleyicilerini bekliyor

NEREDE o eski Ramazanlar." İstanbul'un bir dönemini yaşayanların bu cümle ile başladıkları uzun konuşmalarında anlatılanlar, ne sahurda yenilen sıcak çörekler ne iftarda içilen lezzetli şerbetlerdir. Onların uzun Ramazan gecelerinde tadına doyamadıkları, iftarı açtıktan sonra gittikleri Direklerarası'nın eğlenceleridir.

Anlatırken bile hâlâ yaşarlar o tombul göğüslü kantocuların fıkır fıkır danslarını ya da sazendelerin kulaklardan hiç silinmeyen namelerini. Sadece dans ve müzik değildir Direklerarası... Zamanın tiyatrosu olan Hacıvat ve Karagöz'ü, tek kişilik oyunların yaratıcısı meddahları, heyecandan kalp durduran cambazları hep buradadır.

ÖZLEM BİTTİ
İşte torunların dinleye dinleye neredeyse dedeleri kadar özler hale geldikleri bu Direklerarası eğlenceleri bu yıl yeniden canlandı. Hemde aynı ortam, aynı kostümlerle ve dahası aynı heyecanla.. Osmanlı İmparatorluğu'nun fes ve aba gereksinimini karşılamak için Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan tarihi Feshane bu yıl yeniden düzenlenerek Ramazan için Direklerarası eğlencelerine ayrıldı.

"Gerçek Direklerarası Eğlenceleri"nin sergilendiği Feshane'de ayrıca 19. yüzyıl İstanbul tarzında verandalı evler, faytonlar, tramvaylar arasında iftar yemekleri de yenebiliyor.

Orta oyunu, kanto, Kadın Fasıl Heyeti, Hacivat-Karagöz, cambaz, meddah, hanendeler ve sazendeler gibi dedelerimizin unutamadığı eğlenceler de İstanbul halkıyla buluştu. Eyüp'te bulunan Feshane'de eski sokak satıcılarından şıra, meyan kökü, macun, pamuk helva ve lokum yemek de mümkün. Artık torunlar da tıpkı dedeleri gibi iftarı açıp kendilerini hemen Direklerarası atabilecek ve sahura kadar nostalji dolu geceler geçirebilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır