kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hira dağında ne oldu?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Hz Muhammed ve Hayatı" kitabında peygamberin ilk vahiyi nasıl aldığı ve Müslümanlığın nasıl yayıldığı ayrıntılı şekilde anlatılıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Hz. Muhammed ve Hayatı- Hatemü'l-Enbiya" adlı kitabında Hz. Muhammed'e nasıl vahiy indiği ve Hz. Muhammed'in hayatı ayrıntılı biçimde anlatılıyor. Kitaba göre Hz. Muhammed'e vahiy şöyle indi: "Hz. Muhammed 40 yaşına gelene kadar sessiz, iddiasız bir hayat geçirdi. Kendisi için Mekke'nin 3 mil yukarısındaki Hira Dağı'nda bir mağara seçmişti. Yanındaki yiyecekler bitince eşi Hatice'nin yanına dönen Hz.Muhammed, o sıralarda gaipten sesler duymaya başlamıştı. Sürekli olarak (Sen Resullullahsın) sesini duyan Hz, Muhammed'in gözünün önüne de melekler geliyordu.

610 yılının Ramazan ayı geldiğinde Hz. Muhammed Hira Dağı'na gitti. Bütün Mekke halkının sevgi ve saygısını kazanan, herkesin kendisine Muhammedü'l Emin adını verdiği Hz. Muhammed mağaradayken kendisine bir melek göründü ve melek (Oku) dedi.

Hz. Muhammed, (Ben okuma bilmem) dedi.

Bunun üzerine melek Peygamber'i tutup baştan ayağa takatı kesilinceye kadar sıktı ve yine:

(Oku) dedi. Peygamber yine aynı yanıtı verdi.

Melek yine tutup baştan ayağa takatı kesilinceye kadar sıktı. Ve yine (Oku) dedi. Bu üçüncü emir karşısında Peygamber titrek bir sesle yalvarır gibi, (Ne okuyayım?) dedi. O zaman melek, (Halk eden Rabbinin ismiyle oku. O insanı kandan halketti. Oku, O çok kerim olan Rabbin hakkı için ki, O kalemle ta'lim etti, insana bilmediğini öğretti)

Hz. Muhammed bunları dinledi ve dinledikleri kalbine nakşoldu. Melek bunları okuduktan sonra kayboldu. Hz. Muhammed eşinin yanına döndü. (Beni örtün, beni örtün) dedi ve derin bir uykuya daldı. Uyandıktan sonra da başına gelenleri eşine anlattı.

Hz. Muhammed eşine (Bana ne oluyor? Bilmem) dedi. Eşi Hatice, sadık ve emin eşinin yaşadığı ruh haletini, geçirdiği ızdırabı anlar gibi oldu. Kocasının bu endişeli halinden hiç korku sezmedi ve (Müjdeler olsun sebat et. Canımı yedi kudretinde tutan Allah'a yemin ederim ki, Sen bu ümmetin Peygamberi olacaksın. Allah seni asla bırakmaz. Sen sıla-i rahmedersin, felakete uğrayanların yardımına koşarsın. Böyle kulunu Allah bırakmaz) dedi."

İLK VAHİY
Hz. Muhammed'e vahiy gelişi ile ilgili olarak da şu bilgiler veriliyor: "Bazı rivayetlere göre ilk vahiyin rüyada başladığı söyleniyor. Bazı rivayetlerde de meleğin uyanık iken geldiği anlatılıyor. İbn-i İshak ve İbn-i Hişam gibi isimler vahyin rüyada geldiğini rivayet ediyorlar. Muhaddislerin bir kısmı ise vahyin uyanıkken geldiğini rivayet ediyorlar. Bazılarına göre Hz. Muhammed çok rüya görüyordu. Ve vahyin başlangıcının yarı uyanık, yarı uyku hali gibi kendinden geçmiş, istiğrak halinde vuku bulmuş olduğu de rivayet ediliyor. Öyle haller vardır ki, rüya gibidirler. Vahiy haleti, esrar-ı İlahiyyeden'dir."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır