kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Konsensus turu
Ekonomi yönetimi 9 Aralık kararlarına destek almak için konsensus turuna bankacılarla başladı. Önceki akşam yapılan toplantıda bankacılar programa deskek verdi

Ekonomİ yönetimi enflasyonu düşürmek için alınan 9 Aralık kararlarını kamuyoyu ve iş çevrelerine anlatmaya bankacılardan başladı. Bakan ve bürökratlar, önceki gün bankaların genel müdürleri ile r toplantı yaptı. Ekonomi yönetimi, "Biz taşın altına elimizi koyduk. Ancak tek başımıza bunu başaramayız. Bize destek verin" mesajını iletti. Bankacılar da alınan kararların çok radikal ve tutarlı olduğu konusunda birleşerek, Ankara'ya destek verecekleri mesajını gönderdi.

Önümüzdeki günlerde diğer meslek örgütleriyle de devam edeceği sinyali alınan toplantıya Devlet Bakanı Recep Önal, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Başkan Yardımcıları Süreyya Serdengeçti, Aydın Esen, Şükrü Binay, Hazine Müşteşarı Selçuk Demiralp katıldı.

Toplantıda bankacılık sektörünün sorunları da masaya yatırıldı. Katılımcılardan edinilen bilgilere göre, ekonomi yönetimi sorulara şu cevapları verdi:

ÖNEMLİ MADDELER
Faiz vergisi: Ek vergi koymaya mecbur kaldıklarını ifade eden Recep Önal, yine de bu tahvillerden 2000 yılındaki reel kazancın yüzde 25 seviyesinde olacağını belirtti. Önal, "vergi koymasaydık, 2000'deki faiz yükü GSMH'ye göre ancak sabit tutulabilen borçlanma gereğini yükseltecek, programın başarısını tehlikeye sokacak bir düzeye çıkacaktı" dedi.

279. madde: Selçuk Demiralp "Kesinlikle uygulanacak. Geriye dönüş yok" dedi.

Munzam karşılıklar: Mevduattaki vergi ve karşılık yükünün yüksek olduğu, munzam karşılıkların düşürülmesi gerektiğinin belirtilmesi üzerine, Erçel, "2000 yılında programımızda kesinlikle yok" cevabını verdi

Mevduat sigortası: Önal şunları söyledi: "Kısa vadede gündemde yok. Şu anda mevduat pastasının yarısı kamuların elinde. İndirime gitmek haksız rekabeti ortaya çıkarır. Kamuların görev zararları yüksek boyutlarda, dolayısıyla mevduat toplamak durumundalar. Kamu bankaları konusunda düzenleme, iyileştirme yapmadan sigortada indirim olmayacak."

Banka birleşmeleri: Banka birleşmeleri, "zorunlu evlilikler" konusunda da Demiralp "Zorunlu değil, gönüllü olacak. Program başarılı olduğu taktirde birleşmeler zaten kendiliğinden ortaya çıkacak" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır