kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Repo 1 ay daha kral
Para ihtiyacı nedeniyle repo faizleri yaklaşık 1 ay daha yüksek seyredecek. Ancak bu tarihten sonra repo, kısa vadeli TL ve döviz mevduat faizlerinde hızlı düşüş görebiliriz

Merkez Bankası'nın açıkladığı kur ve para politikası, Cuma günü çok hızlı faiz indirimi furyası başlattı. Bankalar, özellikle uzun vadeli mevduat oranlarını aşağıya çekti. 6 aylık ve yıllık vadelerde faizleri yüzde 40-50 seviyelerine indirildi. Uzun vadeli tahvillerde de oran yüzde 46 ve altına geriledi. Buna karşılık 1 aylık mevduatta veya repo faizlerinde henüz bu derece bir düşüş yok. Aylık mevduat oranları brüt olarak yüzde 60'larda seyrediyor. Repo faizi brütte yüzde 80 civarında. Neti yüzde 67'ye denk geliyor.

Kısa vadeli faizlerin hemen inememesinin neden ise bankacılık sistemindeki nakit ihtiyacı.

4 MİLYAR $ AÇIK
Bankacılık sisteminde halen 4 milyar dolar seviyesinde bir nakit açığı var. Yüksek faizle toplanan mevduat ve repoya rağmen oluşan bu açık, Merkez Bankası tarafından karşılanıyor. Merkez Bankası ise bu borcu yüzde 70, 80 civarındaki faizle veriyor. Yani kısa vadeli faizlerin düşmesi için bu açığın kapanması gerekli.

DÖVİZ GİRİŞİ
Bu açık ise ancak döviz gelmesi halinde mümkün. Çünkü 9 Aralık'ta açıklanan para ve kur politikasına göre, Merkez Bankası ancak döviz satın aldığı taktirde piyasaya para verecek. Ayrıca borç olarak verdiği TL miktarını sınırlayacak. Kısa vadeli faizlerin belirlendiği bankalararası para piyasasından da çekilecek.

Nakit açığının bu boyutlara gelmesinin bir nedeni bankaların yıl sonu nedeniyle gelenekselleşen döviz alımları. 1 Ocak 2000 tarihi geldiğinde bankalar bilanço düzeltmek amacıyla satın aldıkları bu dövizleri yine geri verecek, TL alacak. Açık biraz daha daralacak.

Bunun dışında asıl döviz girişi yabancı yatırımcılardan olacak. Tahvil ve bono piyasasında kısmen, daha çok borsaya olmak üzere yurtdışı sermaye girişinin Ocak ayı ile birlikte hızlanması beklentisi var.

Geçmiş yıllara bakıldığında Ocak ayında döviz girişinin hızla başladığı görülüyor. 2000 yılına kuvvetli bir program ve stand-by anlaşması ile adım atan Türkiye'nin bu kez daha çok döviz çekmesi mümkün görünüyor. Bu beklentilerin gerçekleşmesi halinde repo, kısa vadeli TL ve döviz mevduat oranlarında da Ocak ortasından itibaren düşüş gündeme gelecek.

Sonuç olarak kısa vadeli reponun yüksek faiz cazibesine kapılan tasarruf sahibinin Ocak sonuna doğru seçeneği azalacak. Şimdiden daha uzun vadeli yatırım alternatiflerine bakmakta fayda olabilir.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır