kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Patronların miting fantezisi ne olacak?
TÜSİAD'ın bir fantezisi vardı. O da "Halka inip, miting yapmak." Bir konuşmamızda TÜSİAD'ın İtalyan asıllı Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski söylemişti. İşadamlarının bazı şeyleri anlatmak için bir yürüyüş yapması bile yeterli olur demişti.

TÜSİAD, etkin bir baskı grubu olarak Türkiye'de sorunların çözümünde sayısız toplantı yapmıştı. Hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu ama bir türlü radikal önlemlerin alınmasını sağlayamamıştı. Kaslowski de, kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda "Derdimizi bir de mitingle mi anlatsak?" şeklinde belki ütopik sayılacak bir fikrin tartışıldığını anlatmıştı.

Sanırım, 9 Aralık kararlarıyla o günler geride kaldı. Eleştirilen konularda somut adımlar atan Ankara, bugün TÜSİAD'ın önerdiği, savunduğu ne varsa hepsini ya yaptı ya da yapmak üzere. Bu nedenle de iş dünyasının tam desteğini arkasına aldı. Peki, rapor üstüne rapor hazırlayan, etkin lobi yapmak için her yolu deneyen TÜSİAD şimdi ne yapacak? Nasıl bir yol izleyecek? Büyük bir değişimin içinde TÜSİAD da değişecek mi?

Görünen o ki, TÜSİAD şimdiye kadar muhalifdi, oysa artık denetleyici olacak. Programdan sapma var mı diye bakacak. Başkan Erkut Yücaoğlu'nun masasında iki gündem var. Birisi kısa vadeli gündem, yani hükümet programının takibi.

Diğeri ise orta vadeli bir program, yani 2000'li yılların TÜSİAD vizyonu. Bu da bilgi çağını yakalama olarak belirlenmiş.

Değil üç ay sonrasını yarını bile göremez bir durumdayken, şimdi 2-3 yıl sonrasını görebilme imkanına kavuşan iş dünyası "bilgi çağında yeni vizyon" gibi geleceğe dönük programlara yöneliyor. Miting mi? O çoktan rafa kaldırıldı.

Bu hafta sonu dalga geçmek yok!
Son zamanlarda hiç bu kadar heyecanlı bir ses tonu duymamıştım. "Gruptaki pek çok kimse seyahatini yarıda bırakıp dönüyor, geleceği keyifle çizmek için..." dedi telefonda. Boyner Holding'in veliahtı Cem Boyner'den bahsediyorum. 9 Aralık Kararları ve Türkiye'nin AB'ye adaylığı konusunda fikirlerini merak etmiştim ki Boyner'i Ayvalık yolunda yakaladım. Bir çanta dolusu projeyle gidiyordu. Bu hafta sonu dalga geçilecek bir hafta sonu değildi Boyner'e göre. Türkiye'nin önünde müthiş bir fırsat çıktı ama terlemeden de olmuyor. Alternatif bütçe bir çok şirkette olduğu gibi Boyner Grubu'nda da Pazartesi uygulamaya alınıyor. Konferans, seminer ya da iş gezisi nedeniyle dışarıda olan pek çok yönetici Holding'in yolunu tutmuş bile. Stratejiler, yatırımlar yeniden masaya yatırılıyor. Tünelin sonundaki ışığı görmenin mutluluğu, sanırım sadece Boyner'de değil bütün sanayici ve işadamlarını sardı bugünlerde.

Ceyda Eren'in sıkı pazarlığı
Reklam sektörü, medya dünyası derken bugün karşımıza Türkiye'nin en büyük fuarcılık şirketlerinden birinin sahibi olarak çıkan hızlı işkadını Ceyda Eren, şu günlerde hop oturup hop kalkıyor.

Kolay değil, 1985 yılında binbir emekle kurduğu CNR Fuarcılık ve Organizasyon şirketinin yarısını yaklaşık 20 milyon dolara İngiliz ITE Group'a satıyor.

Öğrendiğimize göre pazarlık bitti. ITE Group, CNR'ın sahibi İFAŞ'ın yüzde 50'sini satın alma duyurularını İngiltere'de yaptı. Ancak Ceyda Eren, son dakikada bir değişiklik olabilir diye şimdilik bu duyuruyu 20 Aralık'a kadar saklı tutuyor.

Yine bir fuarcılık şirketi olan ITE ile Ceyda Eren arasındaki pazarlık bu yaz başladı. Sonunda Eren, 6.46 milyon doları nakit ve yaklaşık 13.6 milyon dolara denk gelen hisse senedi teklifini kabul etti. Geçen yıl CNR, 31 fuarı organize etti. Cirosu 17.5 milyon doları, net karı da 5.5 milyon doları buldu.

ITE Group, CNR'la gelişmekte olan pazara bir adım atmış oldu. Ceyda Eren ise yoktan varettiği şirketine global trende uyarak bir yabancı ortak alıp, yeni bin yıla daha güçlü girme yolunu seçti.

Gündemdeki havayolu şirketi
Ekonomik durgunluk ve Abdullah Öcalan nedeniyle turizmin krize girmesi hava yolu şirketleri için çifte darbe oldu. Geçen yıla kadar kârlı KİT'ler arasında yer alan THY bile bu yılın dokuz ayında 23 trilyon lira zarar açıkladı.

Geçen hafta TÜSİAD'ın Ankara toplantısında buluşan işadamlarının konuştuğu konulardan biri de mali krizi giderek büyüyen bir özel havayolu şirketinin durumuydu. Hava yolu şirketinin her an konkordato ilan edebileceği söyleniyor. Çünkü alacaklı bankalar sürekli haciz peşindeymiş. İyi niyetli biri olarak tanınan havayolu şirketi sahibinin kötü talihi ise işadamlarının ilgisini çekiyor. Ekonomik durgunluk yetmezmiş gibi turizm sektörü Öcalan krizi nedeniyle de en kötü sezonunu yaşayınca işadamının şirketini kurtarması mümkün olmamış.

ŞELALE KADAK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır