kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kiracılar dava açabilir
9 Aralık'ta Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in açıkladığı üç yıllık para programı, 25 yıldır oluşan enflasyon alışkanlıklarını tümden değiştirmeyi hedefliyor.

2000-2002 yılında uygulanacak para ve kur politikalarına göre artık hayatımız yüzde 20'ye endekslendi. Yani işçi ve memurun ücretleri hedef enflasyona göre artacak, sanayici zamları ve ücret artışlarını yüzde 20'ye göre belirleyecek. Erçel, programı açıklarken, herkesin gelecek enflasyona göre hesap yapmasını istedi. Bütün bunlar, özellikle kiracıları çok yakından ilgilendiren gelişmeler, ancak kiracılar yeni duruma nasıl uyum sağlayacak? Bu konuda başlattığımız tartışmaya kiracılardan büyük destek geldi. Ama Yargıtay'ın kira artışlarında yüzde 65 sınırını değişen koşullara göre yeniden düzenlemesi için bir anlaşmazlığın mahkemeye yansıması gerekiyor.

Kiracılar bu durumda ne yapabilir? Halen kontratı sürenlerin bile, yapabilecekleri şeyler var. Hukukta örnekleri yaşanmış. Bu konuyu Avukat Nihat Cuhruk ile konuştuk. Cuhruk, "Başlangıçtaki sözleşme koşulları değiştiği için kiracılar ev sahibine kira indirme davası açabilir" diyerek, bugünün koşullarında kiracının şansının çok yüksek olduğunu söyledi.

Kira indirimi davasının dayanağı, "Hukukta öngörülmezlik durumu." Yani şartların değişmiş olması. Yerleşmiş Yargıtay kararları, bu tür bir davayı olanaklı kılıyor. Bu, daha önce dövizzedelerin bankalar aleyhine dava açmalarında yaşanmıştı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır