kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En kârlı Avrupa çıktı

AB
Türkiye ile müttefik olmak AB'nin etki alanını genişletiyor. Bunun yansımaları ekonomik, sosyal ve de stratejik alanlarda Avrupa'ya yarar sağlayacak. Ekonomik açıdan istikrarlı bir ilişki çok önemli. GB daha iyi, uyumlu işleyecek. GB çerçevesinde hâlâ işlerlik kazanmamış noktalar öncelikle başlatılacak. Avrupa durdurduğu uzun vadeli yatırımlara yeniden başlayabilecek. 60 milyonluk Türkiye yanında Türkiye'nin etkili olduğu alanlara AB de nüfuz edebilecek. Yeni kapılar açılacak.

* Bölgesel dengeler açısından önemli bir müttefik kazanmış oluyor. Balkanlar'dan Asya kıtasındaki sorunlara kadar Türkiye önemli rol oynayabilen bir ülke. Ayrıca doğrudan AB'yi ilgilendiren Kıbrıs konusunda Türkiye ile sulh döneminde olunması, siyasi çözümü, uzlaşmayı kolaylaştıracak. Yunanistan ile Türkiye'nin arasının düzelmesi AB'yi rahatlatacak.

* Bundan böyle ilişkiler teknokratlarda doğrudan siyasiler arasında olacağından gerekli reformların yapılması çabuklaşacak. Türkiye'nin toplumsal barışa ulaşması, tedirgin Avrupa'yı rahatlatacak.

* Avrupa için stratejik vizyonu çerçevesinde önemli bir başka konu da Türkiye'nin sadece Amerika'nın değil Avrupa'nın da önemli bir müttefiki olması. Avrupa için Türkiye'yi "Amerika'nın kucağına atmamak" söz konusu idi.

* Avrupa dünyaya bir Hıristiyan Kulübü olmadığını kanıtladı. Müslüman diye Türkiye'yi istemediği, farklı davrandığı tenkitlerinden kurtuldu. İlkelerine bağlı laik bir birlik olduğunu teyid etti. İnandırıcılığı açısından önemliydi.

NURDAN BERNARD


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır