kapat

12.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Bilisim99
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Taşlar yerine oturuyor

AMERİKA
Zamanlamalara dikkat edersek önce Öcalan'ın yakalanması, sonra Bükü-Ceyhan'ın imzalanması, şimdi AB üyeliği ve bu ayın sonuna doğru IMF ve Dünya Bankası'ndan gelecek gelecek milyar dolarlar. Bu arada dünyaca ünlü rating kuruluşları Moody's ve Standard and Poors'un da notumuzu yükseltmesi. Türkiye'nin AB'ye aday ülke statüsü kazanması bütün batıyı sevindirirken Rusya ve İran'ın keyfini kaçırmış olabilir ABD, dünya satrancında hayli önemli bir hamle yapmış oldu. Yazarımız Cengiz Çandar ABD'nin Türkiye'nin AB üyesi olmasıyla sağlayacağı kazancı şöyle özetliyor:

"Amerika'nın özellikle Kosova'dan sonra çizmekte olduğu 'Yeni Avrupa Güvenlik Sistemi" stratejisinde Avrasya'ya gözde bir rol düşüyor: Avrupa-Avrasya ilmeğini ise Türkiye oluşturuyor. Dolayısıyla Avrupalılar "Küçük Asya"yı 21. yüzyıl Avrupası'na eklemeyi arzular duruma geldiler. Avrasya'da, Türkiye'nin önünde, kaybettiği mevziileri almak için hareket halinde bir Rusya var. Amerika, Türkiye'yi Avrasya'yı Rusya'ya emanet etmemek için destekliyor ama bu amaç için Avrupalı bir Türkiye'ye gerek duyuyor. Yani, Amerikan pozisyonuna göre Avrasya'da güçlü olunabilmesi Türkiye'ye Avrupa, Avrupa'ya Türkiye gerekiyor..."

Demirel'in Helsinki Zirvesi'nden kısa bir süre önce Bosna'yı ziyareti Türkiye'nin Müslüman Balkanlar'daki önemini gösterirken, Bakü-Ceyhan Anlaşması'nın imzalanması da Kafkaslar'daki ağırlığını ortaya koydu. Yakında gerçekleştirilecek İsrail-Suriye barışında rol oynayacağız. Türkiye, Avrupa'ya kabulü ile AB satranç tahtasında "şah" diyebilecek.

FÜSUN MUTLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır