kapat

01.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hem iş degişti hem ben!
İnsan Kaynakları bünyesinde yeniden yapılanmaya giden Uzel Holding, yeni bin yılda öğrenen bir organizasyon olarak toplam kaliteyi hedefliyor

METE TANSU

Hem yönetim şekilleri hem de organizasyon yapıları değişiyor. Buna paralel olarak insan kaynakları departmanlarında da büyük değişiklikler var. Özellikle toplam kalite ve öğrenen organizasyonlar ön plana çıkmaya başladı. Değişen dünya şartlarına uyup, ayakta kalmak isteyen şirketler yeni trendlere uymaya başladılar. Makine üretiminden otel işletmeciliğine kadar birçok alanda faaliyet gösteren Uzel Topluluğu da bunun farkına vararak insan kaynakları departmanını yeniden yapılandırdı. Yaşadıkları değişimi Uzel Holding İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Direktörü Deniz Gürsoy ve İnsan Kaynakları

Bölüm Direktörü İlhan Özdiller ile konuştuk.

Günümüzde insan kaynaklarında artık yeni bir yapılanma şart mı?

Artık insan kaynaklarında böyle bir yapılanma şart oldu. İnsan kaynaklarının geçmişten gelen tabii ki bir takım temel prensipleri var. İnsan kaynakları insanı ele alır, iş değerlendirmesi yapar, ücret sistemi koyar. Fakat özellikle toplam kalite ve yeni yönetim modelleri ortaya çıktıktan sonra insan kaynakları'nın da bu temel kuralları değişmeye başladı.

Uzel Holding, bu yeni yapılanmanın neresinde?

Topluluk olarak sürekli gelişim yönetim dediğimiz Toplam Kalite artı Öğrenen Organizasyonlarından oluşan bir yönetim modelline geçmek için bir proje yürütüyoruz. Dünyaya dönüp baktığımız zaman başarılı olan şirketlerin de bu tür sistemleri yuguladığını görürsünüz. Daha Türkiye'de bu tip bir anlayış yerleşmedi.

Başlangıç noktanız nedir?

İnsan bizim başlangıç noktamız. O zaman işi çok ön plana çıkaran ve insanları belli iş kalıpları içinde mahkum eden anlayış yerine insanları daha özgür bırakan, insanları değerlendiren bir sistemi benimsemiş oluyoruz. Özellikle Japonların insan kaynakları modellerine baktığımızda örnek olarak diyelim eskiden iş değerlendirmesi, iş analizi çok ön plana çıkardı ama yeni kavramlarda esneklik ön plana çıkıyor.

Çalışanlarınızın verimini artırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Görev tanımlarınızı esnek bırakın, insanların yaratıcılığını ön plana çıkarın, işte biz de buradan hareketle daha önce yapılmış olan pekçok çalışmayı da arasına katarak yeni bir yapılanma sürecine girmiş olduk. Bu yapılanma sürecinde hem organizasyonun hem de bireyin ihtiyaçlarını karşılayan iki eksenli bir skala ortaya koyduk.

İnsan kaynaklarında uygulanan diğer sistemlerden ayıran fark nedir?

Bu hali ile insan kaynaklarında yeni bir çığır olarak adlandırmak mümkün. İnsan kaynakları açısından olaya baktığımızda geçmişte de insan kaynakları gerek personel yönetimi gerek insan kaynakları yönetimi adı altında bir takım sistemler kurmuş. Ama biz olaya farklı bakıyoruz. Bütün bizden önceki yaklaşımlar iş odaklı bir yaklaşımdan yola çıkıyor.

Günümüzde teknolojiyle insan paralel mi gidiyor?

İnsanların motive olması iyi birşey şimdi hareket noktası insanın motivasyonu üzerine. Toplam kalite, yeni yönetim modellerinde neden ön plana çıktı. Çünkü artık kaynaklarınızı dünyada siz makina kaynaklarınızı, teknolojik kaynaklarınızı kullandınız artık bunda bir faktör yaratamıyorsunuz bugün artık farkı yaratan insan.

Uyguladığınız bu sistem çalışnalarınza ne gibi artılar kazandırdı?

Ofis çalışanlarının verimini ölçen bir sistemimiz bulunmuyor ama çalışanların motivasyonunu ön planda tuttuğumuz için herkes hayatından memnun.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır