|
Haliç'te nostaljik tadlar...
Altınboynuz'da bir lezzet turuna ne dersiniz? Zeyrek Kebap'tan İskorpit Çorbası'na, uykuluktan tandırda kelleye kadar pekçok lezzet, nostaljik bir ortamda sizleri bekliyor
METE TANSU
Eskiden "İstanbul'un Altınboynuz'u" Haliç, saray eşrafının gezintiye çıktığı, kayıkla dolaştığı bir doğa harikasıydı. Genç kızlar, o devirlerde Haliç'te gezintiye çıkar, beğendikleri erkeklere ilgilerini göstermek için mendil atarlardı. Özellikle Bayramlarda Haliç'in keyfine doyulmazdı. Ama zaman, pekçok şey gibi Haliç'in güzelliğini de tarihe dönüştürdü. Şimdi Haliç dendiğinde akla gelen pis bir koku ve çamurlu bir deniz. Ama bu olumsuz tanıma karşı koyup tarihi yaşatmaya çalışan mekanlar da var Altınboynuz'da... Haliç Havzası'nda, İstanbullular'a farklı damak tatları sunan mekanlar, o eski havayı bugüne taşımaya çalışıyor. Biz de sizlere Haliç Havzası'nda ufak bir lezzet turu yaptırmak istedik.
Zeyrekhane:
Zeyrekhane, Haliç'i ve Marmara'yı kucaklayan bir kartal yuvasını andıran Zeyrek'te bulunuyor. Fatih Belediyesi ve Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nın ortak çalışması sonucunda İstanbullular'a kazandırılmış. Tarihi ise Bizans İmparatorluğu'na kadar dayanıyor.
Yapılan restorasyondan sonra çok şık bir restoran görünümünü alan Zeyrekhane, saat 09.00'dan 24.00'e kadar müşterilerine hizmet veriyor. Restoran, Anadolu'dan toplanan antikalarla dolu. Mekana uygun olarak çalan Dede Efendiler, Itriler nostaljinin en önemli ayrıntısı.
Zeyrekhane'nin mönüsünü Osmanlı-Türk yemekleri oluşturuyor. Bu zengin mönüden sizlere tavsiyemiz ise Kekikli Piliç Külbastı, Zeyrek Kebap ve Güveçte Ispanak Püreli Karides Graten. Bu yemeklerin yanı sıra Kayseri Mantısı da denemeye değer. Tatlı olarak Sakızlı Fırın Sütlacı ve Şefin Tatlısı'nı mutlaka denemelisiniz. Zeyrekhane'de alkollü içecek bulunmuyor ama Demir Hindi Şerbeti ve Nar suyunu afiyetle içebilirsiniz. Bu mükellef yemeğin üzerine ise Vefa Bozası'nı içmenizi öneriyoruz. Zeyrekhane, müşterilerine Ramazan'da udi eşliğinde özel iftar mönüsü sunacak. Pazartesi hariç diğer günler açık. Rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. TEL: 0 212 532 27 78
Asitane:
Asitane Restaurant, Edirnekapı Kariye Mahallesi'nde bulunan Kariye Oteli'nin içinde bulunuyor. 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen bu köşk, tamamıyla eskiye sadık kalınarak restore edilmiş. İçinde bulunan Asitane Restaurant ise Osmanlı Mutfağı'nın tüm güzelliklerin sergiliyor. Haftanın 7 günü açık olan Asitane, saat 12.00'den 24.00'e kadar müşterilerinin hizmetinde.
Asitane, halk ve saray yemekleri diye ikiye ayrılmış olan Osmanlı Mutfağı'nda tercihini saray yemeklerinden kullanmış. Yani etle meyvayı biraraya getirmiş. Tabii bunun yanı sıra baharatlar da unutulmamış. Asitane, Osmanlı mutfağını doğru işleyebilmek için, Osmanlı dönemindeki aşçıların tariflerinden de yararlanıyor.
Asitane'nin mönüsü yaz ve kış döneminde değişiyor. Şu sıralar 6 Aralık'a kadar devam edecek olan 'Osmanlı Mutfağında Balık Günleri' var. Bu mönüden İskorpit Balığı Çorbası, Kalamar Dolması, Kağıtta Barbunya ve Güveçte Palamut Fırın'ı önerebiliriz. Tatlı olarak fırına sürülerek sunulan Limonlu Tahin Helvası'nın tadına bakmayı unutmayın. Asitane'nin kışlık mönüsünde ise Midyeli Lahana Dolması, Kestaneli Kuzu Budu, Erikli Gerdaniye ve Metancene Çorbası gibi yemekler bulunuyor. Asitane'de ayrıca her akşam udi eşliğinde Türk sanat müziği icra ediliyor. TEL: 0 212 534 84 14
Sadrazam Mahmut:
Sütlüce'de bulunan Sadrazam Mahmut, farklı mekan özellikleriyle hemen dikkat çekiyor. Salaş bir görünümü olmasına rağmen son derece lezzetli yemekleri bulunan Sadrazam Mahmut'un spesiyali uykuluk. Bitkinliği ve yorgunluğu ortadan kaldırdığı bilimsel olarak kanıtlanan uykuluktan, gençlik aşısı denebilecek bir ilaç bile oluşturulmuş. Uykuluğun yanı sıra et ve sakatat çeşitleri ile özel sucukları da bulunuyor. Etin yanında Kaymaklı Kavurma denen özel bir bulgur yemekleri bulunuyor. Sadrazam Mahmut'ta Ankara'dan özel olarak getirilen yoğurdu mutlaka denemelisiniz. Mekanın bir başka özelliği de isteyenlerin etlerini kendileri pişirebilmeleri. Bunun için her masaya özel baca sistemi kurulmuş. Kaymak, muz, bal ve cevizden oluşan tatlı, bu güzel yemeği bitiren lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Sadrazam Mahmut, saat 12.00'den 24.00'e kadar açık. TEL: 0 212 25015 67
Tarihi Haliç İşkembecisi:
Eğer eğlencenin doruğundaki bir geceyi kaliteli işkembecide bitirmek istiyorsanız Tarihi Haliç İşkembe Salonu sizleri bekliyor. Tarihi Haliç İşkembe Salonu, İstanbul'daki en iddialı işkembecilerden. 24 saat açık olan işkembecinin dekoru çok ilginç. Her tarafta Atatürk resimleri bulunuyor. Bu resimlerin yanı sıra eski tüfekler de duvarları süslüyor. Size burada tavsiye edeceklerimiz, damardan tuzlama ve tandırda yapılan kelle. Üzerine kekik, acı biber ekilerek yenen tandırda kelle, en fazla tercih edilen yemeklerden. Bunların yanı sıra kokoreç, beyin salata ve arnavut ciğeri gibi çeşitler bulunuyor. İşkembenin üzerine tatlı olarak ise zerdeyi denemelisiniz. TEL: 0 212 534 94 14
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|