kapat

01.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılmaz: IMF vergisi
Yılmaz, ek vergi düzenlemesinin Temmuz'da kararlaştırıldığını ancak deprem nedeniyle geciktiğini belirtti ve "devlet isterse varlık vergisi bile koyabilir" dedi

ANAP lideri Mesut Yılmaz, ek verginin depremle ilgisi olmadığını ve IMF'nin isteği üzerine çıkardıklarını açıkladı. ANAP Meclis Grubu toplantısının basına kapalı bölümünde deprem vergisi tartışma konusu oldu. Lütfullah Kayalar, yasanın Anayasa'ya ve ANAP'ın ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, bu yasayla vatandaşın perişan edildiğini söyledi. Yılmaz ek verginin depremle ilişkisi olmadığını belirterek, şunları anlattı: "IMF ile stand-by anlaşması imzalamak için görüşmeler uzun süredir devam ediyor. Temmuz'daki görüşmeler sırasında bütçe açığının vergilerle kapatılmasına karar verilmişti. Bu anlaşmanın gereği olarak bu kanunu çıkardık. Çünkü bu yıl, GSMH'nin yüzde 1.2'si, gelecek yıl 5.6'sı kadar faiz dışı fazla verilmesi hedeflendi. Ayrıca IMF ile stand-by anlaşmasına oturacak dünyanın hiçbir ülkesinde yüzde 150'lerin üzerine çıkan faizle iç borçlanma olmaz. IMF heyeti bize ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını söyledi. Devletin vergi koyma hakkı vardır. Bu gözle bakıldığında devlet isterse varlık vergisi bile koyabilir. Bu eleştirilebilir ama devletin bu hakkı vardır."

"ÜÇ LİDER ANLAŞTIK"
Yılmaz, Anayasa'ya uygun bulduğunu belirttiği yasada gece yarısı gizli bir operasyon yapılmasını ise şu gerekçelere dayandırdı:

"Biz üç genel başkan bu konuyu çok gizli tuttuk. Eğer bunu gizli yapmasaydık, yüzde 150'lerin üzerinde rantlar elde eden bazı çevreler ellerinde kağıtları hemen çıkarır, vatandaşın canı yanardı. Zaten bu kağıtların büyük bölümü üç dört büyük bankanın elindeydi. Vergiyi koyduk onların canı yandı. Eğer bu bono ve tahvillere ortalama yüzde 10 civarında ek vergi koymasaydık daha fazla rant elde edeceklerdi. Hukuki çerçevede olduğu sürece ranta karşı değiliz ama adaletsizliği de önlemek zorundayız. Bu kanunla zarar etmeleri mümkün değil. Sadece kârlarından biraz fedakarlık edecekler. Adil olanı bu rantiyeci çevreden, çok kazanan bu kesimden vergi almaktı. Adaleti sağladık. Bunu yapmaktan başka çaremiz yoktu. Haksızlık yaptığımızı söyleyenler vicdansızlık yapıyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır