Notumuz ilk defa arttı
ABD'li sıfırcı hoca Moody's'in ekonomik durumumuzu "durağan"dan "olumlu"ya çevirmesiyle 1994'ten bu yana kredi notumuz ilk kez olumlu yönde hareket etmiş oldu
ABD'nin önde gelen rating (kredi derecelendirme) kuruluşlarından Moody's, hükümetin reform isteğine kredi açtı. Kuruluş hükümetin iyi çalıştığını belirterek, Türkiye'nin "B1" olan kredi notunu değiştirmezken, ekonominin genel görünümünü "durağan"dan "olumlu"ya çevirdi. Moodys'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin B1/B2 olan döviz cinsinden tahvil ve banka mevduatına ilişkin kredi notu da "durağan"dan "olumlu"ya çevrildi.
Kuruluştan yapılan açıklamada not değişikliğinde uzun zamandır bütçe ve reel ekonomideki sorunların giderilmesi için hükümetin kararlı tutumunun etkili olduğu belirtildi. Açıklamada küresel kriz ve Marmara depreminin yanısıra seçim öncesi uygulanan popülist politikalar sonucu kamunun borçlanma ihtiyacının alarm verici seviyelere ulaştığı ama üç partili koalisyonun bu sorunun köklerine inme konusunda kararlı olduğunun görüldüğü de ifade edildi. Açıklamada hükümetin parlamentoda önemli bir desteğe sahip olduğu ve sıkı ekonomik ve mali kararları uygulama gücüne sahip bulunduğunun altı çizildi.
Açıklamada ekonominin çok çalkantılı bir yıl geçirmesine rağmen istisnai bir şekilde olumlu şartlar içinde olduğuna inanıldığı da belirtilerek "Eğer hükümet, kamuoyu tepkisini alabilecek konular da dahil, reform kararlılığını sürdürürse Türkiye'yi istikrar ve büyüme trendine sokma şansı yüksek. Ama bu süreç karmaşık siyasi ilişkiler nedeniyle çalkantılı ilerleyebilir" denildi. SABAH EKONOMİ
Moody's'in verdiği notlar
Ocak 1994 BA1 - Kabul edilebilir risk düzeyinin altında
Haziran 1994 BA3 - Yatırım yapılmamalı
Mart 1997 B1 - Borçlanma şartlarına uymama ihtimali yüksek
Kasım 1999 B1 - Yatırım yapılabilir
Pİyasalar notla moral buldu
Faiz yüzde 82'den yüzde 76'ya indi. Borsa yüzde 4.38 değer kazandı
Moody's'in kredi notundaki olumlu değişikliği ek verginin sarsıntı yarattığı piyasalardaki havayı bir anda değiştirdi. Vergi ile yüzde 80-90 aralığına çıkan faiz oranları yüzde 76-83 bandına indi. Borsa ise haberin duyulduğu sırada bulunduğu eksi yüzde 2'lik seviyesinden yükselerek günü yüzde 4.38'lik artışla kapattı.
FAİZ: Moody's'in açıklaması, faiz üzerindeki vergi sıkıntısını neredeyse tamamen kaybettirdi. 23 Ağustos 2000 vadeli tahvilin faizi bir anda yüzde 76'ya kadar indi. Üzerindeki vergi yükü alındığında, net getirisi yüzde 60'a denk geliyor. 3 Ekim 2001 vadeli tahvilin brüt faizi ise yüzde 82, neti yüzde 62'ye kadar geriledi. Faiz düşüşü alıcıların harekete geçmesi, buna karşılık zarar yazmak istemeyen bankaların ellerindeki tahvili satmak istememelerinden kaynaklanıyor.
BORSA: Dün ilk seansta yüzde 1.9 oranında düşerek 7904 puana kadar inen İMKB-100 Endeksi, kararın açıklanmasının ardından ikinci seansta hızla değer kazandı. İkinci seansta 8507 puana kadar çıkan endeks, günü yüzde 4.38 artışla 8459 puandan kapattı. Endeksin en dip olduğu 7904 puanlık noktaya göre artışı ise yüzde 6'nın üstüne çıktı. Moody's'in bankaların görünümünü de olumluya çevirmesi şok vergi kararlarının vurduğu ve yatırımcıların uzaklaşmaya başladığı bankacılığı da yeniden gözde sektörler arasına soktu. Son iki gündür değer yitiren endeks dün yüzde 3.5 değer kazandı.
Aralık'ta ihale yok
Hazİne Aralık ayında iç borçlanma ihalesi açmayacak. Dün yılın son ayına ilişkin iç borçlanma programını açıklayan Hazine, 205 trilyonu 24 Aralık'ta olmak üzere, sadece 357 trilyon liralık geri ödemesi bulunduğunu belirtti. İki gün önce Devlet Bakanı Recep Önal'ın da belirttiği üzere, Hazine'nin Ocak ortasına kadar yeni borçlanma ihtiyacı bulunmuyor. Hazine ihale açmayacağı için de, faiz yükselişinin etkisi bu dönemde iç borçlanmayı olumsuz yönde etkilemeyecek. Bu arada Hazine'nin yurtdışı piyasalarda ihraç ettiği 500 milyon euro tutarında tahvil satışının bedeli dün tahsil edildi. Chase Manhattan International ve Salomon Smith Barney International liderliğinde satılan 500 milyon euro tutarındaki tahvilin vadesi 7 yıl, faizi yüzde 9.625 olarak belirlendi.
|