kapat

01.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
10 yılda katlanacak
Türkiye 2010 yılında GSYİH'sini 5 katına çıkaracak. Kişi başına düşen milli gelir ise 8 bin 290 dolara yükselecek

Ülkenin geleceğine ilişkin tahminler moral veriyor. 10 yıl sonra 621 milyar dolarlık GSYİH'ye ulaşacağız. Nüfusumuz 75 milyonda kalacak ve kişi başına düşen GSYİH, 8 bin 290 dolara çıkacak.

Bu tahminler ve TUENA Projesi Sonuç Raporu'nda yer alıyor.

Çok sayıda bilimadamı ve bürokratın çalıştığı bu projenin yürütme kurulunda; TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği, Türk Telekom, YÖK, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, TÜBİSAD ve TESİD yer aldı. Çalışma gruplarının hazırladığı toplam 3 bin 397 sayfalık raporlardan sonra 52 sayfalık Türkiye Ulusal Enformasyon Altyapısı Anaplanı (TUENA) Projesi Sonuç Raporu'na ulaşıldı. Rapordaki rakamlar, sonuçlar ve izdüşümler ilgi çekici.

Örneğin; Yunanistan ve Türkiye karşılaştırmasında, Yunanistan'ın önemli bir dezavantajına dikkat çekiliyor: "Yunan ekonomisi sadece geleneksel imalat ve hizmet sektörüne odaklanmış durumda. Yeni ürün ve hizmet alanında araştırma ve geliştirme çabaları son derece yetersiz. Yunanistan gelecekte bunun kendisi için dezavantaj olacağını biliyor..."

Sonuç raporunda, üretim endeksinde hedef alınan ülke olarak İsrail'in seçildiği belirtiliyor ve şöyle deniyor: "Türkiye'nin 2010 yılında İsrail'in şu anda bulunduğu üretim yeteneği ve kapasitesini tutturabilmesi için her sene üretim kapasitesini arttırma zorunluluğu vardır. Katma değeri yüksek ürünlerin seçilmesi gerekir. İsveç, Finlandiya, Japonya, Amerika gibi öncü ülkelerde firmalar toplam hasılatın yüzde 2-3.5 oranında kısmını Ar-Ge harcamalarına aktarır. Ülkemizde de firmaların Ar-Ge harcamalarına katkıları artırılmalı."

TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ
Raporda teknolojinin önemi vurgulanıyor. Teknolojinin, "pazarın ihtiyaçlarına cevap verecek ve kabul görecek yeni ürün hizmetleri yaratmada itici güç" olma özelliğine değinilerek enformasyon teknolojilerinde gelişecek alanlar şöyle sıralanıyor:

"Güvenlik teknolojileri, ağ yönetimi teknolojileri, sistem düzeyinde yazılım tasarımı, ağ teknolojilerine yönelik tasarım üretim ve geliştirme teknolojileri."

Raporda ayrıca ara eleman açığını gidermeye yönelik eğitim politikaları geliştirilmesi gerektiğine işaret ediliyor ve "Ucuz ara elemana dayalı bir atılım stratejisi oluşturmak yanlıştır" deniyor.

Sonuç bölümünde ise Bilgi Toplumu Bakanlığı kurulması, Bilgi Toplumu Fonu oluşturulması gerektiği belirtilerek, içerik üretiminin geleceğin altyapısında önemli bir ekonomik faaliyet olacağı ifade ediliyor.

Türkiye'nin yapması gerekenler

* Katma değeri yüksek ürünleri üretmek,

* Ar-Ge harcamalarına katkı payını arttırmak,

* Mal ve hizmetlerde küresel pazar şansı yaratmak,

* Devletin yerli sanayiyi koruma politikasındaki eksikler ve yetersizlikleri gidermek,

* Kamu sektöründe odaklanmış enformasyon ve iletişim teknolojileri politikası yaratmak.

* Firmaların ürün geliştirme aşamasında karşılaştığı finans sorunlarına çözüm getirmek,

* Sanayi geliştirme planları uygulamak,

* Yerel üreticiyi kollama taahütleri uygulamak,

* Bilgi toplumu olmak,


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır