Ekonomi, içinde bulunduğu daralma sürecinden beklendiği gibi yılın üçüncü çeyreğinde de çıkamadı. Temmuz, Ağustos, Eylül döneminde küçülme yüzde 6.6'yı buldu. Yılın ilk dokuz ayında ise Türk ekonomisi yüzde 6.1 küçüldü.
Genel anlamıyla Türk halkının yüzde 6.6 fakirleştiği anlamına gelen milli gelir rakamının bu kadar düşük çıkmasında en önemli etken Marmara Depremi oldu. Üçüncü çeyreğin yarısı deprem etkisiyle geçti. Sanayi yüzde 8.3 küçüldü. 2. çeyrekte sanayi yüzde 1.2' büyüme yaşamıştı.
İç talepteki daralma üçüncü çeyrekte de sürdü. Özel tüketim talebi yüzde 2.9 daraldı. Buna karşın deprem harcamalarıyla kamunun harcamaları yüzde 9 arttı.
En son açıklanan rakamlardan sonra gözler 1999 yılı büyüme rakamına çevrildi. Bu noktada da son çeyreğin önem kazanıyor. Yılın ilk 9 ayında 6.1 daralan ekonominin son çeyrekte toparlansa bile bu yükseliş yılı artı tamamlamaya yetmeyecek. Hatta hükümetin 1999 programında öngördüğü yüzde 2'lik daralma tahmini bile artık imkansız.
Çok basit bir hesapla yılın son çeyreğinde ekonomi sıfır büyüme ile tamamlasa bile 1999 yılı toplam daralma rakamı yaklaşık yüzdez 4-4.5 aralığında olacak. Hükümetin bu yıl için öngördüğü yüzde 2 daralma hedefinin tutması için son çeyrekte yüzde 8 büyüme gerekiyor ki bu şu anki şartlarda imkansız.