|
Osmanlı desenleri günlük hayatımızda
Vakko, Osmanlı'nın geleneksel desenlerini, "Bir Gelenek Yeniden Dokunuyor" sloganıyla günlük yaşamımızın içine sokuyor.
Sekiz metre Mihrimah'tan kesiyoruz, üçbuçuk da Ayşe Sultan'dan... Fon bordo Serfiraz olsun." Vakko'nun Dekorasyon Bölümü Müdiresi Mualla Erkut, başını önündeki işinden kaldırıp, "Kusura bakmayın, sizin isminizin de ipekten, ketenden farkı kalmadı bizim için artık," diyor. Vakko, Osmanlı'nın geleneksel lale, karanfil desenlerini, nar çiçeklerini, lotus kompozisyonlarını kendi ipekleri, kadifeleri ve ketenleri ile günlük yaşamımızın içine sokuyor. Perde ve döşemelikler "Bir Gelenek Yeniden Dokunuyor" sloganıyla dokunuyor.
Osmanlı Sanatı Uzmanı Serdar Gülgün, Vakko'nun tekstil tasarımcısı Zülal Yoğunali ve Mualla Erkut oturmuş, her desene bir Osmanlı ismi vererek perdeliklere ve döşemeliklere de kişilik kazandırmışlar. Mihrimah Sultan, Neslişah, Serfiraz, Gülriz, Mührü Süleyman... Her kumaşın ayrı bir öyküsü var.
DESENLERİN ÖYKÜSÜ...
Rivayet o ki, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan, kızı Mihrimah'ı dünyaya getirirken üzerinde enginar motifli bir kaftan varmış. Bir örneği Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi'nde de olan bu kumaş şimdi top top Vakko'nun raflarında... Adı da, tabii "Mihrimah".
Mihrimah'ın annesi Hürrem Sultan'ın ismi, Sultan'ın türbesinden getirilen çatmadan stilize edilen dikey dalgalı dallara verilmiş.
Ayşegül Nadir'in Osmanlı Sultanı giysileriyle verdiği o ünlü fotoğrafta arkadaki karanfil desenli Osmanlı yastığı da Vakko'ya ilham vermiş. Aynı desende dokudukları kumaşa ise Ayşegül ismi pek modern kaçacağından "Ayşe Sultan" takmışlar.
GÜLRİZ VE SERFİRAZ
Günün birinde Gülriz Sururi alışverişe gelmiş ve 14. yüzyıl İznik seramiklerinde görülen sarı, kırmızı karanfilli, yeşil yapraklı bir perdeliğe bayılmış, metre metre almış. İşte bu şantung da şimdi Gülriz ismi ile satılıyor.
Türkiye'nin Katar Büyükelçisi'nin eşi Serfiraz Ergun (kendimden söz ediyorum), Doha'daki Büyükelçiliği yeniden tefriş ederken Vitali Hakko kendisine seçtiği bütün Osmanlı kumaşlarını armağan etmiş, O da Körfez'deki bu sevimli ülkeye gelen bütün yabancı konuklara, diplomatlara, Araplar'a "İşte bunlar bizim kumaşlar, bizim desenler," diyormuş. Vakko da ipek kadife üzerine altın baskı karanfillerle süslü bu desene "Serfiraz" ismini takmış.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|