kapat

23.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İran'daki Amerika
Amerika'dan nefret etseler de İran'daki birçok ürün isminden reklamına kadar Amerikan markalarının birer taklidi

İranlı firma sahipleri, ürünlerinin satışını artırmak için ilginç bir yönteme başvuruyor. Ürünlerinin ya da mağazalarının isimlerini, Amerikan ürünlerinden taklit ediyorlar. Bazı işyeri sahipleri de, özellikle restoranlar, Amerika'nın dünyaca ünlü markalarını kendi dillerine uyarıyorlar. Amerika'nın dünyaca ünlü içecek markası "Coca Cola" da bu taklitlerden nasibini alanlardan.

Başkent Tahran caddelerini kaplayan reklam panolarındaki "Cacol", ilk bakışta İran usulü Coca Cola sanılıyor. Ancak isim benzerliği bir yana logosu da Amerikan Coca Cola Coke'un aynısı olan bu ürün bir "şekerleme". Birçok ülkede şubesi bulunan ünlü restoranlar zinciri "Pizza Hut" da İran'da değişime uğradı. Onun İran'daki adı "Pizza Ehut" oldu. Yine "Kentucky Fried Chicken", "Kabuki Fried Chicken" adını aldı. İran'da yaşanan tek "ilginçlik" ürünlerin ambalajlarında değil elbette.

KISITLI İNTERNET
İslam Cumhuriyeti İran'da "yenilikçi" Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye rağmen yenilenen bir şey yok. İran'da hâlâ yabancı televizyon kanalı izlemek yasak. Tahran'da açılan ilk İnternet Cafe'nin sahipleri, önce her İnternet sitesini kortrol ediyor. Restoranlarda milli marşlar çalınıyor. Vizyona giren filmlerin videokasetlerin korsanları karaborsada. Kasetlerin haftalık kiralama ücreti yaklaşık 3 buçuk milyon lira. Şu an en çok talep alan film ise, Tom Cruise'un son günlerde sansasyon yaratan filmi "Gözleri Tamamen Kapalı".

Amerikan kültürünü her fırsatta kötülemeyi ihmal etmeyen İran'lı yöneticiler, Batı kültürünün günlük hayatlarına girmesine engel olamıyorlar. Markalarla başlayan taklitçilik günlük yaşama da gittikçe sızıyor ve özellikle İran gençliğinin Batı kültürünün parçalarını kendi hayatlarına adapte ettikleri görülüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır