|
|
Ergene'den zehir akıyor
Ergene'nin kirliliği ürkütücü boyutlara ulaştı. En büyük tehlike ise, nehirden su içen hayvanların yarattığı hastalıklar.
Tema Vakfı 1997 yılından bu yana tarım topraklarının amaç dışı kullanımına karşı kamuoyu oluşturmak ve uzmanlarca hazırlanan tasarıların yasalaşmasını desteklemek üzere "Trakya Topraklarını Kurtarma Kampanyası" adı altında bir çalışma yürütüyor.
Kampanyanın amacı, Trakya Bölgesi'nde tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını önlemek, yanlış sanayileşmeyi ve yapılaşmayı engellemek, kamuoyu oluşturarak yasal ve yönetsel önlemlerin alınmasını sağlamak. Bu çalışmalar kapsamında, Ergene Nehri'nin başladığı yerden, döküldüğü yere kadar olan bölgeye bir basın inceleme gezisi düzenlendi.
ARITAMAMA SORUNU
Trakya Bölgesi'ndeki birçok sanayi tesisi kirli ve zehirli atıklarını arıtmadan Ergene Nehri'ne salıyor. Trilyonluk entegre tesislerinin arıtma sistemleri ya yok ya da çalıştırmıyorlar. Atıkların Ergene Nehri'ne verilmesi tarım verimi düşürüyor. İnsan sağlığını tehdit eden zehirli sular, yeraltı sularına geçerek içme suyunu zehirliyor.
En büyük tehlike ise, nehir suyunu içen ve bu suyun suladığı toprakların bitkilerini yiyen hayvanların et ve sütlerinden ve yörede yetişen tarımsal ürünlerden beslenen insanların çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin artması. Bölge halkı, Trakya'nın doğasını kurtarmaya ve korumaya yönelik yasa ve yönetmeliklerin çıkarılmasını istiyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|