Yargıtay Başkanı Doç.Dr. Sami Selçuk, önceki gün Empati Grubu'nun davetlisi olarak Trabzon'a gitti. Selçuk, çoğunluğunu Fazilet Partililer'in oluşturduğu yaklaşık 500 kişilik gruba, demokrasi ve düşünce özgürlüğü konusunda konferans verdi. Selçuk, konuşmasına devleti tarif ederek başladı. 2000 yılına girerken Cumhuriyet'in demokrasiyle bütünleşmesi gerektiğini savunan Selçuk, bunun çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü bir anayasayla mümkün olabileceğini söyledi. 1982 Anayasası'nın bu değerlerden yoksun olduğunu söyleyen Selçuk, 6 Eylül'de adli yılın açılışı için yaptığı konuşmasında 1982 Anayasası'nın hukuka aykırılığını bu anlamda söylediğini, yenisi yapılana kadar 1982 Anayasası'nın meşru olduğunu kaydetti. Selçuk, "Bu sözüm ne yazık ki pek çok çevreden olduğu gibi bazı hukukçular tarafından da yanlış anlaşılmıştır" dedi.
Söylediklerini tarihi olaylarla örneklendiren Selçuk şöyle devam etti: "Baskıcı devletler kaplanlardan daha tehlikelidir. Devlet yuttaşları için vardır. Yaşam hakkı başta olmak üzere hukukun üstünlüğü, eşitlik, yargıda tam bağımsızlık, laiklik devletin vezgeçilmez yapı taşlarıdır. Bütün düşüncelere eşit uzaklıkta üniter bir devlet ideal olanıdır."
Türkiye'de anlaşılmayan insanların başında Atatürk'ün geldiğini söyleyen Selçuk, Atatürk'ün, "Ben ileride öyle bir rejim istiyorum ki o rejimde padişahlığı savunanlar bile parti kurabilsinler" sözünü hatırlatarak, 6 Eylül'de yaptığı konuşmasının yanlış anlaşıldığını, bu kadar tepki toplayacağını tahmin etmediğini söyledi.
Murat KABAN (SHA)