|
Efes Akropol'e karşı
İstanbul'dan Atina'ya geçen Başkan Clinton, protestolu karşılamaya aldırmadı, konuşmalarıyla Yunanlılar'ın da gönlünü aldı. Tarihi yerleri gezdi, Türkiye'de verdiği dostluk mesajlarını yineledi
ABD Başkanı Bill Clinton, 20 saatlik Atina ziyaretine başlarken, "Yunan dostu" anlamına gelen "Filhelen" olduğunu söylemekle Yunanlılar'ın gönlünü almaya çalıştı. Atina ziyaretini protesto etmek için düzenlenen ABD karşıtı gösterilerin "maddi zararlara yol açmadıkça kabul gördüğünü" çünkü "demokratik ülkelerde bu tür protesto gösterilerinin olağan olduğunu" belirten anlayışlı Başkan, "üzüntülerini" dile getirdi. Clinton bu olayların iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğinden söz etti.
KAYIP MERMER SÖZÜ
Atina'da Başkan'ın gelişi olay yarattı. 5 bin kadar gösterici anti-Amerikan ve anti-emperyalist sloganlarla Clinton'u protesto etmek için Parlamento önünde gösteri yaptı. Göstericiler "yasak bölge" ilan edilen ABD Büyükelçiliği'ne yürümek isteyince 7 bin polisin göz yaşartıcı gazları ve cop darbeleriyle karşılaştı.. Çıkan çatışmalarda 17 kişi yaralandı, 34 kişi göz altına alındı.
Başkan Clinton, Yunanlılar'a 'Elgin mermerleri' olarak bilinen tarihi eserleri İngiltere'nin geri vermesi için iknaya çalışacağı sözünü de verdi. Söz konusu tarihi kalıntılar, antik tapınak Partenon'un önemli bir bölümünü oluşturuyor ve 1801'de o zaman Osmanlı himayesinde bulunan Atina'dan İngiliz Lord Elgin tarafından 'ziyan olmasın' diye alınmış; bir daha da geri gelmemişti.
HER ŞEY HILLARY İÇİN..
Başkan, ABD'nin Antik Yunan'dan esinlendiğini, Yunan asıllı Amerikalılar'ın ABD'deki başarılarını Yunanlıların ruhunu okşayan sözlerle ifade etti. Senato'ya adaylığını koyan eşi Hillary Clinton'u, çoğu New York'ta yaşayan 3 milyondan fazla Yunan asıllı ABD vatandaşının desteklemesi için Atina'da "iyi bir show yaptı"..
Hillary Clinton ise Atina'nın tarihi Sunion tapınağı etrafına dikilecek ormanın ilk ağacını getirdi ve "Bu dostluk ağacı büyüdükçe Yunan-Amerikan dostluğu da büyüyecektir" dedi.. Yunan Cumhurbaşkanı Stefanopulos, Clinton'a Yunan filozofları Eflatun'un "Devlet" ve Aristo'nun "Siyaset" adlı İngilizceye çevrilmiş eserlerini ve amfora şeklinde iki gümüş sürahi hediye etti. Stefanopulos, Hillary'ye Tukidides'in bir yapıtını; Chelsea'ye de Bizans tasarımı altın bir kolye verdi.
STELYO BERBERAKİS
CLINTON: Kendimi Yunanlı hissediyorum
Clinton, Atina'dan ayrılmadan önce Yunan-Amerikan derneğinin düzenlediği Forum'da yaptığı konuşmasında kendisini "Yunanlı hissetiğini" söyledi. Yunan Cumhurbaşkanı dahil, ülkenin önde gelenlerinden oluşan 1300 izleyici önünde konuşan Clinton şu ifadeleri kullandı:
* Bu sabah Akropol tapınağına çıktığımda kendimi evimde hissettim. Yunanlılar'ın yakın akrabası olduğumu anladım.
*"Bu dünyada herkes Yunanlıdır" deyimine aynen katılıyorum.
*Öğrencilik yıllarımda Antik Yunan tarihi okudum. Arkansas'ta Rum cafe'lerinden çıkmıyordum. Hala en yakın arkadaşım Yunan asıllı bir Amerikalı'dır. Beyaz Saray neredeyse Yunan asıllıların "işgali" altındadır..
*Ekonomik kalkınmalar için Olimpiyatlar düzenlenseydi Yunanistan altın madalyaya hak kazanırdı.
*Yunanistan'daki demokrasi, Balkan ülkelerine örnek olmalıdır.
*Yunanistan'ın 1821'de Osmanlı'ya karşı verdiği bağımsızlık savaşında ABD Yunanistan'a bu amaçla silah yardımı ve gönüllü asker göndermiştir. Nitekim bağımsızlık ve demokrasi kazanmıştır.
*Atina demokrasinin beşiğidir ve ABD Atina'nın bu öncülüğünden esinlenmektedir. "Karşı tarafın görüşlerini dinleme" ilkesi de Antik Atina'da doğmuştur.
*Türkiye AB yolunda ilerlemelidir. Türk ve Yunan halkları dostluk istiyor. Türkiye AB'ye aday olursa hem Türk-Yunan ilişkileri düzelir hem de Kıbrıs sorununun çözümü kolaylaşır. Bu konuda Cumhurbaşkanı Demirel'le görüştüm. Türkiye AB'ye aday olursa Türk-Yunan ilişkileri bozulmaz. Ama Türkiye Avrupa'lı olmak istiyorsa, Yunanistan'la sorunlarını çözmelidir..
Clinton'ın Türk Yunan dengesi
ABD Başkanı, aynı hafta içinde Türkiye'yi de Yunanistan'ı da fethetti. İki komşu ülkede çok farklı ağırlandı
ANKARA'DA CUMHURBAŞKANI, ATİNA'DA DIŞİŞLERİ BAKANI
Türkiye ziyaretinde Başkan'ı Esenboğa Havaalanı'nda, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hem de protokol geleneği olmadığı halde, karşılamıştı (solda). İstanbul'dan Atina'ya geçen Clinton, Yunan Cumhurbaşkanı'nı ancak Saray'da görebildi. Başkan'ı Atina havaalanında Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu karşıladı.
ANKARA'DA ANITKABİR, ATİNA'DA SARAY ASKERİ
Ankara'ya geldiğinde Clinton, "Bu kadar büyük ve önemli bir Türk'ü selamlamadan geçemem" diyerek, Anıtkabir'i de ziyaret etmiş, Türk askerlerinin arasında, saygısını böyle göstermişti (solda). Clinton, Yunanistan Devlet Başkanı Konstantin Stefanopulos ile, Yunan askerlerinin önünden geçerek Saray'a girdi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|