|
Yazlıklar doldu
Deprem korkusuna dayanamayan, çareyi yazlıklara yönelmekte buldu. Çatalca doldu; Bodrum'a İstanbul ve Bolu'dan göç var
17 Ağustos'ta yaşadığı depremin korkusunu üzerinden atmaya çalışırken 12 Kasım Düzce depremiyle sarsılan İstanbullu, bu yeni şoktan kurtulamadı. İstanbul'da büyük bir deprem beklentisiyle başlayan şehir içinde yer değiştirmeler, şehirden kaçışa kadar vardı. Yakın çevrede tek ya da iki katlı evi olanlar şehri terkedip yazlıklara taşınmaya başladı. İstanbul dışında bir yaşam kurma imkanı olanlar ise özellikle Bodrum'da kiralık ev talebini artırdı.
Deprem sonrası hareketlilikten en çok etkilenen yerlerden biri son yıllarda çiftlik evleriyle popüler olan Çatalca. 17 Ağustos sonrası değeri artan Çatalca, asıl canlılığı 12 Kasım sonrası yaşadı. Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp, özellikle son bir haftadır Çatalca-İstanbul arası trafiği sıkıştıracak kadar yoğunluk yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
"Hafta sonları gelenlerin çoğu hafta içinde de burada oturmaya başladı. Köylerde kiralık yer yok. Köy evlerini dahi doldurmuşlar. Küçük bir daireyi iki aile tutanlar bile var. Çatalca'nın yerlisinde de aynı eğilim başladı, prefabrik bina, tahta baraka, kütük ev yaptırmak istiyorlar. Tahta baraka çakmaya başlayanlar var. İnsanlar can derdiyle kanun da dinlemeyecek duruma geldi. 'Ne projesi, ne imarı, öleyim mi?' diyorlar."
Belediye Başkanı İsmail İp, Arsa Ofisi ve Milli Emlak Müdürlüğü'nün kütük ev tipi konutlar yapmak için büyük arazi aradıklarını belirterek, "Büyük arazi bulmak zor, olanların hepsi sahipli, tapulu" diye konuştu.
PROJELER DEĞİŞİYOR
Hadımköy'de de iki kooperatif, projeleri çok katlı olduğu için inşaatları durdurdu. Kooperatiflerden biri projesini dubleks eve çevirmek için başvuruda bulundu. Hadımköy Belediyesi İmar Müdürü Adnan Savaşkurt, Hadımköy'e İstanbul'un orta gelir düzeyinden, Yeşilbayır beldesine de üst gelir düzeyinden talep olduğunu söyledi. Savaşkurt, "Yeşilbayır'da parseller büyük, 2500 metrekarenin altına konut yapılamıyor. Oysa Hadımköy'de parsel büyüklüğü 400 metrekare. Cebine 1-2 milyar koyan arsa alabiliyor" dedi.
Reha Medin Emlak Hizmetleri Şile Temsilcisi Kemal Şahinkaya da özellikle kiralık villaya talebin arttığını söyledi. Şahinkaya, "Yazlıklarına gelip kışın da oturanlar arttı. İstanbul yolundaki çalışma biraz caydırıyor. Asıl talep Ömerli'de yoğunlaşıyor" dedi.
BODRUM BODRUM
Birçok İstanbullu'nun emeklilik hayali olan Bodrum da deprem nedeniyle yeniden gündeme geldi. Bodrum'a ilgi şaşırtıcı düzeyde. Turyap Bodrum Temsilcisi İbrahim Sarıbiga, İstanbul, Kocaeli ve Yalova'dan yoğun talep aldıklarını belirterek, "Ev satın almak isteyenden çok kiralıklara talep arttı. Önce bir denemek istiyorlar. Şehir merkezine yakın yerler ve kasaba merkezlerine talep var. Geçtiğimiz hafta birkaç İstanbullu'ya kiralık ev verdik. 17 Ağustos sonrası değil ama son haftada talep çok arttı" dedi.
Sarıbiga, fiyatların henüz yükselme eğilimine girmediğini belirterek, "100 metrekare dubleks bir evin kirası 150 milyon liradan başlıyor. Aynı standartta satılıklar da 100 bin mark civarında" dedi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|