kapat

17.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İTÜ'den deprem bildirisi
Aralarında Prof. Barka'nın da bulunduğu İTÜ'nden bir grup öğretim üyesi, halktaki gerginliği gidermek için 4 maddelik bir açıklama yaptı

MTA Sismik -1 gemisinin Marmara denizinde yaptığı araştırma raporuyla ilgili tartışmalar sürerken, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bu rapor üzerindeki çalışmaların sonuçlarını 25 Kasım'da açıklayacağını duyurdu. İTÜ'den dün yapılan "Durum değerlendirme" açıklamasında İstanbul'da aktif pay bulunmadığını ancak, önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul'u etkileyecek bir deprem olacağını bildirdi. Marmara Bölgesi'nde karada ve denizdeki aktif faylar, bölgenin sismisitesi ve depremselliği konusunda çalışan Prof. Naci Görür, Prof. Yücel Yılmaz, Prof. Aykut Barka, Prof. Haluk Eyidoğan, Prof. Celal Şengör, Prof. Aral Okay, Prof. Okan Tüysüz, Doç. Emin Demirbağ, Doç. Tuncay Taymaz, Doç. Berkan Ecevitoğlu ve Yrd. Doç. Aysun Güney imzasıyla yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"ZARAR, İNŞAATA BAĞLI"
1- Marmara Bölgesi'nin tarihsel depremselliği, 20. yüzyılda Kuzey Anadolu Fayı boyunca depremlerin batıya doğru göç etmesi, Marmara Bölgesi'nde enerji birikimi nedeniyle önümüzdeki 30 yıl içinde Marmara Denizi içinde İstanbul'u etkileyecek bir deprem beklenmektedir.

2- Marmara Denizi'nde gerçekleşecek bir depremin oluş zamanını, günümüz bilim düzeyi ile yıl, ay, gün veya saat olarak önceden bilmenin imkanı yoktur.

3- İstanbul bölgesindeki kara alanlarında depremi yaratacak aktif faylar bulunmamaktadır.

4- Bir depremin binalarda yapacağı tahribat, depremin büyüklüğüne, yerleşim yerinin yırtılan faydan uzaklığına, binaların üzerinde durduğu zemin koşullarına ve nihayet binanın inşaat kalitesine bağlıdır.

"FAY, ŞEHRE UZAK"
Bu açıdan incelendiğinde, İzmit, Gölcük gibi yerleşim yerlerinden farklı olarak, olası bir depremde yırtılacak aktif fay, İstanbul şehrinin en az 10 kilometre dışından geçmektedir. İstanbul'un çok büyük bir kesiminin zemini sağlam kayalardan oluşmaktadır. Olası bir depremde İstanbul'da en fazla etkilenecek bölgeler, 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gören, zemini nispeten zayıf semtlerdir."

Bu arada İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Naci Görür, MTA Sismik-I gemisinin Marmara Denizi'nde topladığı sismik veriler üzerinde çalışmaların sürdüğünü sonuçların 25 Kasım Perşembe günü İTÜ'de düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır