|
|
5 trilyonluk gösteri
Geleceğe yatırım yapmaktan vazgeçmeyen otomobil firmaları, 1999'da istedikleri satış rakamlarına ulaşamasa da, 2000'e iddialı bir fuarla girmeye hazırlanıyor
İstanbul, son ayların en görkemli, eğlenceli ve pahalı gösterisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen Auto Show, kapılarını 4 Kasım perşembe günü CNR Dünya Ticaret Merkezi'nde açıyor.
34'ünü ithal otomobil firmalarının oluşturduğu 80 firmanın katıldığı fuarda, en yeni modeller, 10 gün boyunca çeşitli gösterilerle tüketiciye sunulacak.
Her ne kadar istediği satış adetlerine ulaşamasa da otomobil firmaları bu yılın fuarına çok iyi hazırlandı. Firmalar, Avrupa ve Amerika'daki fuarları aratmayacak kadar itinalı standlar kurdu. Fuarın genel maliyeti, yaptığımız hesaplamalara göre 10 milyon doları buluyor.
MİLYONLARCA DOLAR
Auto Show'daki standların metrekaresi yaklaşık 150 dolardan kiraya verildi. Otomobil firmaları fuarın 30 bin metrekaresinde standlar kurdu. Geri kalan yerlerde ise diğer ilgili şirketler, cafe ve restoranlar yer aldı. Standların yapımının metrekare maliyeti de en az 50 dolar oldu. Tüm bu rakamları göz önüne alınca fuardaki görkemli standlar 7-8 milyon dolar harcanarak oluşturuldu. Bu arada hostesleri, mankenleri ve ikram servislerini de unutmamak gerekiyor. Hostesler günlük 100 dolar, mankenler ise sadece bir kaç saatine 700 milyon ile 1 milyar lira arasında ücret alıyor. Auto Show'da en az 350 hostes bu yıl görev yapacak ve Auto Show'un toplam maliyeti 10 milyon doları bulacak.
ŞELALE KADAK
Fuardan notlar
Otomobİl tutkunlarının 5 milyon lira ödeyerek gezebileceği fuarda Peugot firması ambleminde yer alan "Aslan"ı Türkiye'ye getirdi! Palyaçosu, akrobatı, trapezcisiyle Peugeot, Türkiye'de ilk kez sergileyeceği 607 için büyük gösteri yapacak.
Ford'un standında Colin McRae'in Dünya Ralli Şampiyonası'nda kullandığı Focus WRC'nin similatörü olacak. Ziyaretçiler McRae'in koltuğuna oturup, ralli heyecanı yaşayacak.
Mercedes, 1988 Formula 1 Şampiyonu Mika Hakkinen'in McLaren-Mercedes yarışı otomobilini sergiliyor.
Bu yıl 40'ıncı yaşını kutlayan İngiliz Mini de ilk kez fuarda. Borusan Mini'yi 2000 yazında ithal edecek.
BMW Grup standında Metropolitan mankenleriyle iki farklı gösteri düzenlenecek.
Cİtroen, ünlü ressam Picasso'nun adını taşıyan Xsara'nın Picasso modelini otomobilseverlere, İstanbul Devlet Opera ve Balesi dansçılarından Çiğdem Tezcür ve Oktay Keresteci'nin sunacağı özel bir dansla sunacak.
Renault Clio Symbol'ü dünyaca ünlü Balet Tan Sağtürk'ün gösterisiyle sunacak. Ünlü manken ve Sağtürk'ün kız arkadaşı Duygu Dikmenoğlu da Renault standının mankeni.
En yeniler otomobil tutkunlarıyla buluşuyor
Motosiklette devrim
Otomobil ve motosikletin yeni bir sentezi olan ve seri üretimine başlanan BMW C1, 2000 ilkbaharında Avrupa'da, sonbaharda ise Türkiye'de satışa sunulacak. Kask takma zorunluluğu olmayan BMW C1'de okuma ışığı, telefon kiti, torpido gözü ve bagajı bulunuyor. 50 km'lik hıza 5.4 saniyede ulaşan BMW C1'de opsiyonel olarak ABS fren sistemi bulunuyor. Üç değişik modeli bulunan C1'deki iki emniyet kemeri sürücünün araçtan fırlamasını önlüyor. Ön tekerleği üzerinde bulunan özel çarpma deformasyon ünitesi enerjiyi emerek kaza sonuçlarını en aza indirgiyor.
Astra Coupe gösterimde
Opel AG'nin 2000 yılı bahar ayında piyasaya sunacağı yeni Astra Coupe'yi Auto Show'da sergiliyor. Üç değişik motor seçeneği ile sunulan iki kapılı spor modelin en üst seviyede güçlendirilmiş yeni 2.0 litre turbo motoru 190 beygirgüç üretiyor ve saatte 240 km hız yapıyor.
Yeni bin yılın hibrid otosu Prius
Dünyanın seri üretimine geçilen hibrid motor sistemine sahip ilk aracı Toyota Prius da fuarda. 21'inci yüzyılın otomobili Prius'dan bu yıl 30 bin adet üretilecek. Hem benzinle hem elektrikle çalışan, yakıt tüketiminde cimri olan Prius'un kabin için konforu da dikkat çekiyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|