kapat

01.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım
Önce Selçuklu, sonra Osmanlı mutfağının tamamlayıcısı oldu hamur tatlıları. Baklavadan katmere kadar binbir çeşit tatlı, bugünün İstanbul'unun da vazgeçilmezi

METE TANSU

Türk mutfağına Osmanlı İmparatorluğu'ndan, hatta Selçuklular'dan miras kalan hamur tatlıları, damağımızın vazgeçilmezi olmayı bugün de sürdürüyor. Zamanında "Saray Tatlısı" olarak anılan tatlılar, günümüze gelinceye kadar bir çok evrimden geçti ama tadını korumayı başardı. Hamur tatlılarının ve özellikle baklava ustalarının çoğunun Gaziantep'ten çıktığını biliyoruz ama en iyi baklava nasıl olur, malzemesinin özellikleri nedir, hangi tatlıcıda hangi tatlı yenir gibi tiyolara ihtiyacımız var.

Gördük ki bütün ünlü tatlıcılar, iyi bir tatlının kaliteli malzeme ve usta işçilikten geçtiğine inanıyor. Bu yüzden de çoğu malzemesini yerinden yani Gaziantep'ten getirtiyor. Ama işin esas püf noktası burada başlıyor. Çünkü, tatlıya bütün lezzeti veren bu sanata emek veren ve gönül veren ustalardan kaynaklanıyor. Evet yanlış duymadınız, tatlıcılığın her kademesini sanat ve zanaatkârlar oluşturuyor. Biz de sizlere hangi mekanda hangi tatlıyı yiyebilirsiniz diye yardımcı olmak istedik. Şimdiden afiyet olsun...

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU:
Uluslararası bir üne sahip olan Karaköy Güllüoğlu, bu ünü sonuna kadar hakediyor. Şeker hastalarına ve diyet yapanlara özel light baklavası var. Güllüoğlu, malzemelerini seçerken çok titiz davranıyor. Gaziantep'ten boz fıstığı ve nişasta, Güney Anadolu'dan erimiş tereyağı, Konya ve Harran'dan sert buğdaylardan elde edilen un getiriyor. Ramazan'da Karaköy Güllüoğlu'nun güllacını da mutlaka deneyin.

TEL: 0 212 249 96 80

BEBEK BADEM EZMECİSİ:
Bebek Ezmecisi, 3 kuşaktan bu yana badem ezmeleriyle damaklara lezzet oluyor. Badem ezmesi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan el yapımı olarak müşterilerine sunuluyor. Burada bademin kalitesi çok önemli. Bademler özel olarak Diyarbakır, Elazığ ve Malatya'dan geliyor. Dibekte dövülen bademler, su ve şeker katılarak, mermerde hamur haline getiriliyor. Daha sonra küçük parçalar şeklinde kesiliyor.

TEL: 0 212 263 59 84

ORTAKÖY MADO:
Ortaköy Mado'nun en gözde tatlıları Gelin Bohçası ve fıstıklı dondurma. Gelin Bohçası'nı farklı bir lezzete kavuşturan ise içine konan krema. Bu kremanın özelliği ise fıstığa uyumlu olması. Tatlının şekli adından da anlaşılacağı gibi bohça şeklinde. Gelelim dondurmaya... Mado'nun dondurmasını ünlü yapan, kaymaklı dondurmanın yapıldığı süt. Mado'nun patronu Mehmet Kambur, dondurmada sütünü kullanabilmek için Maraş yaylalarında ailelere para vererek keçi yetiştirtiyor. Keçi sütüyle yapılan dondurma, daha yoğun ve lezzetli oluyor.

TEL: 0 212 227 38 76

ÇAVUŞOĞLU BAKLAVACISI:
Laleli'de bulunan Çavuşoğlu, İstanbul'a ilk kez havuç dilimi ve burma kadayıf getirmesiyle ünlü. Burma kadayıfını mutlaka denemelisiniz. Tatlının en büyük özelliği, kullanılan kadayıfın diğer kadayıflardan çok daha kalın olması. İçinde halis Antep fıstığı bulunuyor. Tabii burada esas tadı veren şerbetin kıvamı ve kullanılan Urfa yağı.

TEL: 0 212 518 76 65

HACI BOZANOĞULLARI:
Hacı Bozanoğulları'nda cevizli ve fıstıklı baklava yemenizi öneriyoruz sizlere. Tatlı için Gaziantep'ten özel un ve Urfa yağı getirten Bozanoğulları, usta bir işçiliğin de katılmasıyla leziz bir baklava otartaya çıkartıyor. Gaziantep ununun özelliği baklavaya altın sarısı rengini vermesinden kaynaklanıyor.

TEL: 0 212 518 69 20

DEDEOĞLU:
Bir başka burma kadayıf uzmanı da Dedeoğlu tatlıcısı. Dedeoğlu, "Baklavayı yemeden önce tepsinin altını hafif ısıtınız" yazısını kartlarının üzerine yazarak, iyi bir baklavanın nasıl olması gerektiğini müşterilerine belirtiyor. Yani iyi baklava ılık oluyor.

TEL: 0 212 247 00 44

SEYİDOĞLU:
Sizlere Seyidoğlu'nda fıstıklı kadayıf yemenizi "şiddetle" tavsiye ediyoruz. Kadayıfı farklı kılan fıstığının bolluğu ve içine yine halis Urfa yağı katılması. Merkezi Laleli'de bulunan Seyidoğlu, bütün meşhur tatlıcılar gibi malzemesini Gaziantep'ten getiriyor.

TEL: 0 212 458 24 24

DEVELİ:
Samatya'da bulunan bu ünlü kebapçının, kebaplarının yanı sıra künefesi de çok meşhur. Künefesini bu kadar ünlü yapan ise peynirin kalitesi ve tatlının köz ateşinde pişirilmesi. Bunun yanı sıra malzemenin kalitesi ve ustanın mahreti de çok önemli.

TEL: 0 212 529 08 33

NEZİH YUVALAMA:
Size tatlısını tavsiye edebileceğimiz bir başka kebapçı ise Nezih Yuvalama. Bu mekanın ünlü tatlısı ise katmer tatlısı. Katmerin malzemesi fıstık, süt kaymağı, şeker ve özel hamur. Katmer hamurunun hazırlanışı çok farklı. İnce olarak açılan hamur daha sonra elle hava döndürülerek daha da inceltiliyor. İçine konan malzemeden sonra odun fırınında pişiriliyor. Tatlının en büyük özelliği hafif ılık olarak ikram edilmesi. Katmer tatlısı kaybolmaya yüz tutsa da, Gaziantep'te hâlâ düğün gecelerinden sonra damat ve gelin evine özel olarak yaptırılıp göndiriliyor.

TEL. 0 216 411 68 75


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır