kapat

01.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah Ýnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
'75 yýlým boþa gitmedi'
Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel, nam-ý diðer "Baba" bugün, 75'inci yaþýný kutluyor. SABAH yazarý Hulžsi Turgut, 75'inci yaþý için Demirel'le biraraya geldi.

Cumhurbaþkaný Demirel, 75. günü münasebetiyle duygu ve düþüncelerini, SABAH okurlarý için arkadaþýmýz Hulžsi Turgut'a açýkladý. Demirel'le yapýlan özel "yaþgünü sohbeti" þöyle geçti:

Turgut- 1 Kasým 1999 Pazartesi günü (bugün), 75 yaþýnýzý tamamlayacaksýnýz.

Ýnsan hayatýnda her 365 günde, bir kilometre taþý gibi dikilen bu günlerinizde nasýl bir duygu içerisinde oluyor sunuz?

Demirel- Tabii, insanlar için, bir yýl daha yaþlanmýþ olmak, önemli bir olaydýr. Herkes nasýl bir duygu içinde olur, bilmiyorum. Ama benim genellikle ömrümden bir yýl daha gitti, diye bir hayýflanmam hiç olmadý. Sonra, Allah'a þükrederim. Çünkü bana bu ömrü verdi, daha doðrusu, milletime hizmet fýrsatý verdi. Benim için ömür, milletime hizmet fýrsatýdýr.

Bu zamana kadar saðlýklý bir yaþam içinde oldum ve ülkemin geliþmesi, kalkýnmasý, ilerlemesi için gayret sarfettim. Geçen her yýl, böyle geçmiþtir. Yani, 75 yýlýn bir büyük kýsmý, devlete hizmetle geçmiþtir, millete hizmetle geçmiþtir.

HALKLA BÜTÜNLEÞTÝM
Zaman zaman düþünürüm, her sene sonunda muhasebe yaparým. Aslýnda ben, bu muhasebeyi her gün yaparým. Bugün ne yaptým? Bugün boþa mý geçti, doluya mý geçti? 75 yaþýmda olduðum halde, bir uçtan bir uca Türkiye'yi koþtum. Türkiye'nin hizmetinde oldum. Bana verilen görevi, en iyi þekilde yapmaya çalýþtým. Tabii ki; her þey istediðiniz gibi olmuyor. Bir Osmanlý padiþahýnýn söylediði gibi -baþkalarý da söylemiþtir belki ama- 'Devran, her zaman murad üzre dönmüyor.'

Ama yine her sene, her yaþgünümde olduðu gibi, 75 yýl yaþýmýzý doldururken de, bu yýllarýn boþa gitmediði ve bunlarýn hizmetle geçirildiði hissiyle doluyum. Tabii 75 yaþ, çok iyi bir yaþ. Yani, insan vasati ömrünün biraz da üstünde. Yani, Türkiye þartlarýnýn vasati durumunun üstünde. Ben genelde, gelecek için çok plan-proje yapmam. Kendimi, hadiselere de býrakmýþ deðilim. Ama nasýlsa, önüme çýkan fýrsatlarý hep bu zamana kadar iyi deðerlendirmiþimdir. Öyle bakarým geleceðe.

Turgut- Türk insaný size "Baba" sýfatýný yakýþtýrdý. Vatandaþlarýmýz, "Baba" diye hitap ederken, neler hissediyorsunuz? Bu sýfatýn, sizlere yüklediði ne gibi sorumluluklar var?

Demirel- Tabii ki, bir ülkede yöneticilerin her zaman baþarýlý olmasý, her zaman halk tarafýndan memnuniyetle karþýlanmalarý, halk tarafýndan sevilmeleri kolay deðildir. Yöneticiler, hele benim gibi 50 seneye yaklaþan bir yönetim hayatýnda ve yönetimin her safhasýnda, her engininde-yokuþunda bulunmuþ biri için, halkýn böyle bir sýfatý bana yakýþtýrmýþ olmasýndan memnuniyet duydum.

'BABA'LIK SORUMLULUK ÝSTER
Ben, hiç kimseye, "Bana, Baba deyin" falan demedim. Ama halk, bu sýfatý yakýþtýrdý ve Türkiye'nin neresine gitsek, bu sýfat, çocuklardan yaþlýlara kadar herkes tarafýndan kullanýlýyor. Ben bunlarý, Kosova'da da, Azerbaycan'da da gördüm. Ve yabancýlar da artýk bunu öðrendi, halkýn bize böyle bir lakap taktýðýný.

Halk, içinden geleni olduðu gibi söyler. Halk, güzel düþünür. Halkla, benim aramda mesafe yoktur. Ben, halkla kucaklaþan bir insaným. Halkýn, bana böyle güzel bir sýfatý yakýþtýrmýþ olmasý, beni memnun etmiþtir. Bunun sorumluluklarý var. Yani, her þeyi düþünürken, bu ölçü geliyor aklýma. Her þeyi yaparken, benim sorumluluðumu artýrmýþtýr bu ölçü.

Doðruyu iki þekilde bulabilirsiniz. Bir: aklýn süzgecinden geçirerek. Ýki: Vicdanýn süzgecinden geçirerek. Bu iki süzgeç bana, büyük hatalar yaptýrmayacak kadar iyi süzgeçlerdir. Buna raðmen, yine her þeyi de doðru yaptýðýmýzý söyleyemem. Çünkü her þeyi doðru yapmak için, kafi bilgi gerekir. Çok kere de bu kafi bilgi yoktur.

Þimdi benim için, üçüncü bir ölçü daha çýktý. Aklýn ve vicdanýn süzgecinden sonra, "Baba" kavramýnýn yüklediði birtakým sorumluluklar. Yani, yaptýðýnýz þeyin "Baba" sýfatýna yakýþmasý lazým.

'ÇOK PLANLIYIMDIR'
Turgut- Çok yüksek performanslý bir çalýþma temposu içerisinde oluduðunuz kamuoyu tarafýndan biliniyor ve heyecanla izleniyor. Bu yüksek tempolu çalýþmanýz karþýsýnda vatandaþlarýmýz hayret ediyor. Hatta, pek çok kiþi, "Cumhurbaþkanýmýzýn günlük çalýþma trafiðini izlerken, adeta kalbimiz sýkýþýyor" diyorlar. Böylesine yoðun ve hareketli çalýþmanýn acaba sýrrý nedir?

Demirel- Ben, okul sýralarýndan bu yana, zamanýmý hep iyi deðerlendirmiþimdir. Devlet hizmetinde bulunduðum süre içerisinde de ne yapacaðýmý önceden planlarým. Cumhurbaþkanlýðý görevini yapmaya baladýðýmdan bu yana, aylýk planlar yaptým. Bazen, haftalýk planlar yaptým ama hep aylýk yaptým. Bu aylýk programlar, diyelim dolu programdýr. Ne yapmak istiyorsam, zaman ona göre tahsis edilmiþtir.

Zamanýn çarkýna kendimi hiç kaptýrmadým. Aksine, zamaný kendi kontrolüme aldým. Hangi þeyleri yapacaksam, zamaný çok önemserim. Zaman, her þeyden daha deðerlidir. Çünkü kaybolan zamaný yerine getirmek mümkün deðildir. Bir de "zamanlama" diye bir tabir vardýr. Þuradan geliyor zamanlama: Yani, neyi ne zaman yapacaksýn? Bir þeyi zamanýnda yapamamýþsanýz, sonradan yapmýþ olmanýzýn bir deðeri olmuyor.

Zaman kullanma, benim için fevkalade önemlidir. Ben sabahleyin kalkarým, hadi bugün ne yapayým? diye bir düþüncem yoktur. Böyle bir sorunum yoktur. Yarýn sabah, benim ne yapacaðým, gece yarýsýna kadar bellidir.

DAKÝKA DAKÝKA DOÐUM GÜNÜ
Saat 9.00 - Bangladeþ Cumhurbaþkaný Þahabettin Ahmet ile Çankaya Köþk'ünde aðaç dikme töreni.

Saat 9.45 - Konuk Cumhurbaþkaný ile Kocaeli'ne hareket.

Saat 10.15 - Bangladeþ Cumhurbaþkaný ile deprem bölgesinde inceleme.

Saat 11.20 - Konuk Cumhurbaþkaný'ný uðurlama.

Saat 11.30 - Azerbaycan Cumhurbaþkaný Haydar Aliyev'i, Köseköy Havaalaný'nda karþýlama.

Saat 12.00 - Konuk Cumhurbaþkaný ile, Kocaeli Üniversitesi'nin yeni Eðitim-Öðretim Yýlý törenine katýlma.

Saat 13.15 - Saraybahçe'deki deprem bölgesinde inceleme ve konut teslim törenine katýlma.

Saat 14.30 - Haydar Aliyev'le birlikte Cengiz Topel Havaalaný'ndan, Ankara'ya hareket.

Saat 15.35 - Çankaya Köþk'ünde günlük çalýþma.

Saat 17.30 - Azerbaycan Cumhurbaþkaný Haydar Aliyev'e "Atatürk Barýþ Ödülü"nün takdim töreni.

Saat 18.30 - Haydar Aliyev'le "Mavi Salon"da baþbaþa görüþme.

Saat 19.30 - Haydar Aliyev onuruna akþam yemeði.

'Genelde kutlamayýz'
Baba genelde yaþgünlerini kutlamýyor. "Yaþgününü kutlama geleneðimiz yok. Ama zaman zaman aile arasýnda, her zamankinden farklý, çok farklý olmamak þartýyla oturup, beraber yemek yeriz." diyor.

YARIN: 21. Asýrda Nasýl Bir Türkiye?

Hulžsi TURGUT


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr