kapat

01.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Kayserili sanayiciye internet kıraathanesi
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren sanayiciler, boş zamanlarını KOSGEB tarafından kurulan İnternet Kıraathanesi'nde dış pazar arayarak geçirecek. Uluslararası pazarda her geçen gün rekabetin arttığını, sanayici ve işadamlarının boşa geçirecek zamanı olmadığını dile getiren KOGEB Kayseri Merkez Müdürü Erdal Çınar, "Gelişmeler kıraathaneleri, okey, tavla ve iskambil oynanacak yer olmaktan çok yeni dış pazarlar bulunacak yer olarak değiştirme ihtiyacı doğurdu. Biz de bu açığı değerlendirmek için OSB içinde internet kıraathanesi kurmayı kararlaştırdık. Sanayicilerimiz istedikleri zaman kıraathanemize gelerek dış ticaret taleplerini internet üzerinden girecekler, yurtdışından gelen talepleri değerlendirecekler" dedi. Çınar, istek halinde sanayici ve işadamlarına gruplar halinde toplantılar düzenleyeceklerini de ifade etti. Kıraathane 1 ay içinde hizmete girecek.

Nakliyeciye Çatalca'da 1 trilyon liralık üs
UluslararasI Nakliyeciler Derneği (UND), "UND Üssü Projesi"ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Çatalca'da 120 dönüm arazi üzerinde kurulacak üssün, tahmini proje bedeli 1 trilyon lira olarak hesaplandı. Öncelikli olarak taşımacıları biraraya getirmeyi hedefleyen, UND üyesi tüm şirketlerin katılım ve kullanımına açılacak üste, ortaklar birer ofis sahibi olacak. Projeyle, maliyet altı taşımaları engellemek, yabancılarla rekabette avantaj sağlayacak ortak operasyonlara girmek de mümkün olacak. UND üssü aynı zamanda İstanbul'un bir ucundan bir ucuna dağılmış çok sayıda taşımacının aşırı maliyetler nedeniyle gerçekleştiremediği gümrüklü depo ve antrepo gereksinimine de çözüm getirecek. Uluslararası toplantı ve görüşmelere de evsahipliği yapması düşünülen üste, eğitim merkezi, toplantı ve konferans salonları, fuar alanı, motel, restoran, bar gibi sosyal amaçlı alanların yanı sıra sağlık tesisi ile spor sahaları da bulunacak.

Sabancı ve Vitali Hakko iyi
Amerİkan Hastanesi'nde tedavileri devam eden işadamı Sakıp Sabancı ve Vakko'nun kurucusu işadamı Vitali Hakko'nun, genel sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Başhemşire Nurten Dalga, Sabancı ve Hakko'nun genel sağlık durumlarının iyi olduğunu, tedavilerinde her şeyin normal gittiğini ve ciddi sağlık problemleri bulunmadığını bildirdi. Doktorların bugün yapacakları kontrollerin ardından, Sabancıve Hakko'nun taburcu edilip edilmeyeceği belirlenecek.

Depremzedeler için 60 bin yeni konut
Depremzedelerİn barınma sorununa kalıcı çözüm sağlayacak olan konut yapım projesi start aldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilileri, bölgede inşa edilmesi planlanan 60 bin kalıcı konut projesine başlanılacağını bildirdi. Her biri 10'ar milyar liraya mal olması planlanan konutlara yönelik ihalenin, en geç 2 ay içinde açılacağı belirtildi. 30 ila 40 firma arasında paylaştırılması planlanan konutlar, en geç 2001 yılı Mart ayında depremzedelere teslim edilecek. Yaklaşık 1 katrilyon liraya mal olması planlanan 60 bin adetlik konut projesi için gerekli olan finansmanın tamamı yurtdışından sağlanacak kredilerden karşılanacak.

AB nüfusunu Türkiye çoğaltacak
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) ''Dünya Nüfusunun Durumu 1999'' başlıklı raporuna göre, 1999-2025 döneminde AB ülkelerinin nüfusunun 7.3 milyon azalarak 367.5 milyona inmesi bekleniyor. AB'ye aday 12 ülke dahil edildiğinde, AB nüfusundaki azalış 13.9 milyonu bulacak. Geriye, AB nüfusu kurtaracak tek ülke Türkiye kalıyor. Çünkü Türkiye'nin nüfus artış hızı yavaşlasa da çoğu Avrupa ülkesinin tersine hala hızla artıyor. Öyle ki geçen yılki raporunda 2025'de Türkiye için 85.8 milyon öngören UNFPA, bu yıl projeksiyonunu 87.9 milyona çıkardı. 1999-2025 döneminde Türkiye'nin nüfusu, 22.4 milyon artarak 87.9 milyon çıkacak.

İSO'da seçim maratonu başladı
İstanbul Sanayi Odası'nda, her dört yılda bir yapılan seçim maratonu bugün başladı. Seçimlerde, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ile Meclis Başkanı Ömer Dinçkök'ün bir kez daha göreve getirilmeleri bekleniyor. Ancak, bu sonuç meslek seçimlerin ilk etabında 8 bin 750'ye yakın İSO üyesinin seçeceği, toplam 53 meslek komitesinin 321 üyesine bağlı. Seçimlerin, meslek komitelerinin kendi yönetimlerini belirledikleri ikinci etabı 8 Kasım'da yapılacak. Üçüncü aşama ise 17 Kasım'da. Oda Meclis Başkanlık Divanı ile Oda Yönetim Kurulları bu tarihte belirlenip, 19 Kasım'da görev dağılımı yapılacak.

Otomotiv ihracatı yüzde 66 arttı
DİE verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye'nin Ocak-Ağustos döneminde ihracatı yüzde 7.1 oranında geriledi. Aynı dönemde yüzde 77'lik düşüşle ihracatı en fazla düşen ürün canla hayvan olurken, ihracatı en fazla düşen ikinci ürün yüzde 60.5 ile hububat, un, nişasta, süt ürünleri oldu. Yılın ilk 8 ayında ihracatı en fazla artan ürünlerin başında yüzde 66.3 ile kara taşıtları ve parçaları geldi. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ithalatta yüzde 20 oranında gerileme yaşanırken, ithalatta en fazla artış yüzde 133.5 ile demiryolu ulaşım araçları ve parçalarında oldu. İthalatta en fazla düşüş ise yüzde 71.9 ile ham post ve deride oldu.

Kırkbeş saniye için 1 trilyon lira
GARANTİ Bankası Marmara Depremi'nden etkilenen bölgedeki gençlerin eğitimi ve altyapı çalışmaları için yeni bir proje başlattı. Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör, bankanın yayımladığı bir dergide yazdığı yazıda bu projenin hayata geçirilmesi için tüm Garanti çalışanlarına, 1 aylık ücret tutarını 10 aya yayılan dilimler halinde bu projenin gerçekleştirilmesi için Maslak Şubesi'nde açılan hesaba yatırmaları çağrısında bulundu. Akın Öngör bu kampanya ile 1 trilyon lira toplamayı hedeflediklerini ifade etti.

Akıllı kartın devi Türkiye'de
2000 yılına yaklaştıkça ismini daha çok duymaya başladığımız smart kart, bir başka deyişle akıllı kartlar hayatımızın tamamına yayılmak üzere. Dünya çapında her yıl yüzde 50 oranında büyüyen smart kart endüstrisinin, 2000 yılında 4 milyar smart kart basacağı tahmin ediliyor. Haftalık ekonomi dergisi Para'da yer alan habere göre, Türkiye'de de kısa zamanda smart kart sistemine geçecek ülkelerden birisi. Yeni gelişmekte olan bu pazara şimdiden pek çok firma talip. Ancak, Akıllı Kart Teknolojileri (AKT) ve ortağı 3G Intenational (3GI) Türkiye'de bankaların ve şirketlerin güvenliğini kurmaya hazırlanıyor.

AKT'nin sunduğu 3GI çözüm ve entegrasyon hizmetleri dünyada pek çok şirket tarafından kullanılıyor. Geçen yıl Bill Clinton'a suikast girişimi olacağı yönündeki söylentiler üzerine Beyaz Saray'ın bütün güvenliğini 3GI firması yenilemiş.

AKT Satış Direktörü Yener Özgür Özaydın, "Önemli olan smart kart değil, onu destekleyen yazılımdır" diyor. Önce, Passage Desktop ve Passage Enterprise adlı iki yazılımı piyasaya sürmeye hazırlanan AKT, bu yazılımların tamamını 18 Aralık'ta yapacak. Özaydın, fiyatı 40 dolar civarında olan passage desktop'tan 2000 yılında 10 bin adet satmayı hedefliyor. Diğer ürün Passage Enterprise ise şirketlere yönelik bir program. Her türlü güvenliği sağlayan programın yıl sonu hedefi 25-30 civarında.

Çaya yüzde 13 zam geldi
ÇAYKUR tarafından üretilen kuruçayın satış fiyatları artırıldı. Genel Müdür Nejat Ural, ekonomik koşullar nedeniyle girdi maliyetleri de dikkate alınarak kuruçay satış fiyatlarının ortalama yüzde 13 oranında artırıldığını açıkladı. Çaya son zam 12 Temmuz'da yüzde 19.67 oranında yapılmıştı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır