kapat

01.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Boeing arızalandı
Belçika'nın başkenti Brüksel'in Zaventem Havaalanı'ndan Amerika'ya gitmek üzere havalanan Boeing 767 tipi yolcu uçağı, kalktıktan bir süre sonra arızalandı. Uçağın motorlarından birinde meydana gelen arıza nedeniyle pilot, alana geri dönmek zorunda kaldı. Yetkililer, Delta Havayolları'na ait olan 160 yolcu taşıyan uçağın mecburi iniş yaptığını açıkladı.

Ladin üs kuracak
Amerİka'nIn Afganistan'daki Taliban yönetimine baskısı, uluslararası terörist Usame bin Ladin'i ülkeden kaçırıyor. Güvenli ülke arayan Ladin'in listesinin ilk sırasında Çeçenistan var. Rus istihbaratına göre Ladin, Çeçen komutanlar Basayev ve Hattab son günlerde Ladin'in temsilcileriyle sık sık görüştüler. Buna göre Ladin'in geleceğini iddia ettiği Güney Çeçenistan'da güçlü üsler kurmayı planlıyor.

Sperm kışı sever
Erkekler sperm kalitesinin mevsimlere göre değiştiği belirlendi. New York'taki Rocherster Üniversitesi araştırmacıları, özellikle çocuk sahibi olmak isteyenlerin çabalarına yardımcı olmak için 32 ay erkeklerin sperm kalitelerini inceledi. En fazla sperm üretimi kışın ve daha sonra ilkbaharda ortaya çıkıyor. Sonbahar aylarında spermlerin başlarında bozukluk olduğu kış aylarında ise kuyruklarda deformasyona rastlandığı belirtiliyor. Amerikalı uzmanlar ayrıca ilerleyen yaşlarla birlikte sperm üretiminde de azalmanın görüldüğünü ileri sürüyor.

Lösemili doğum
Yeni bir araştırma, çocukluk döneminde görülen kan kanserinin (lösemi) aslında bebek anne karnındayken ortaya çıktığını tesbit etti. Amerikalı sağlık uzmanları, genelde 2 ila 5 yaşları arasında görülen löseminin, bebek doğarken alınan kanda ortaya çıkması gerektiğini kaydediyor. Philadelphia Çocuk Hastanesi uzmanları, doğum öncesi anne karnında bebeğin geçirdiği genetik değişikliğin, bu hastalığa neden olduğunu hatırlatarak, hamilelik döneminde tesbit edilebilecek bu tür rahatsızlıkların genetik tedavi yoluyla giderilme şansının da bulunduğu belirtiyor.

Aşının etkisi
Doktorlar özellikle kızamık ve boğmaca gibi bulaşıcı hastalıkların aşılanma sonrasında paternlerini (belirtilerini) değiştirdiklerini belirtiyor. Bu gelişme ışığında birçok çocuk hastalığının aynı şekilde aşılar nedeniyle karakter değiştirdiğiği ve geleneksel belirtiler yerine, değişik sinyaller vermeye başladığı ileri sürülüyor. Toplu bir salgın olayına rastlanmadan önce tedbir alınmasını isteyen New York'lu tıp uzmanları, ayrıca bu noktadan hareketle tüm bulaşıcı hastalık belirtilerinin yeniden sınıflandırılması gerektiğini de söylüyor.

Chicago'da Cumhuriyet bayramı
Amerika'nın Chicago kentinde yaşayan Türkler, Chicago Türk-Amerikan Kültür Cemiyeti'nde düzenledikleri gecede Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Gecede, Atatürk'ün kişiliği anlatıldı ve Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına ait anılar dile getirildi. Türkiye'deki deprem dolayısıyla, Chicago'daki Türkiye Konsolosluğu'nun her yıl Cumhuriyet'in kuruluş yıldönümünde verdiği resepsiyon iptal edilirken, 20 Kasım'da düzenlenecek balodan elde edilecek gelirin depremzedelere gönderilmesine karar verildi.

Kosova'da top model yarışması
Kosovalılar, atlattıkları onca zorluktan sonra önceki gece ilk kez güzellik yarışması düzenledi. "Top Model" yarışmasına katılan adaylar, Arnavut gerillaların zaferini dile getiren şarkılar eşliğinde podyuma çıktı. Bayanlar kategorisinde 19 yaşındaki Diana Nişevci, erkekler kategorisinde de 22 yaşındaki Recep Selimi, birinciliğe layık görüldü. Bir ara elektrikler kesildiği için karanlığa gömülen ve kalorifer sistemi çalışmadığı finalistlerin zor anlar yaşadığı yarışma, Kosovalılar'a birkaç saatliğine de olsa kötü günleri unutturdu.

En genç maceraperest
Avustralyalı 18 yaşındaki bir genç, yatla dünya turu yapan en genç insan olmayı başardı. Jesse Martin adlı Avustralyalı, tek başına çıktığı dünya turunu tam 330 günde tamamladı. Geçen yıl 6 Aralık'ta 10.3 metre uzunluğundaki yatıyla yola çıkan Martin, ailesinin yanına gitmeden önce herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığının anlaşılması için kontrolden geçirildi. Muayeneyi gerçekleştiren doktorlar, 18 yaşındaki gencin çok sağlıklı olduğunu açıkladı.

REUTERS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır