kapat

19.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


İşe yeni başlayan, kendini SSK'ya bildirebilecek

Sigortalı olarak, bir yerde işe başlayan işçiler, işe başladıklarını kendileri de SSK'ya bildirecekler.

Bugüne kadar süre gelen uygulama, işe başlayan işçinin, işveren tarafından, bir ay içinde bildirilmesiydi.

Sosyal Sigortalar Yasası'ndaki son değişikliklerle, bu uygulama değişti. Yeni uygulamaya göre;

- İşveren "işçiyi işe başlatmadan önce", sigortalı işe giriş bildirgesi ile SSK'ya bildirecek. Örneğin, bugün işe alınan bir işçi, hemen işe başlatılmayacak, bugün işe giriş bildirimi SSK'ya yapılacak, yarın işe başlatılacak.

- İşçi de, işe başladığı tarihten itibaren 30 gün içinde, SSK'ya nüfus cüzdanının bir örneği ile iki nüsha "sigortalı bildirim belgesi' verecek. Bu belgede, işe başladığı tarih, işverenin kim olduğu ve kimlik bilgileri yeralıyor. Belgenin bir nüshası Kurumca alındıktan sonra, diğer nüshası alındığı tarih ve genel evrak numarası işlendikten sonra sigortalıya geri verilecek.

"Sigortalı Bildirim Belgesi" bulamayan işçiler, sigortalı kimlik bilgileri, sicil numarası, açık adresi ve imzası ile işverenin ünvanı ve adresi kayıtlı olacak şekilde, dilekçe verebilirler. Kurum, bu dilekçeleri de kabul etmek zorundadır.

Amaç kaçağı önlemek
Getirilen yeni uygulama ile, sigortasız kaçak işçi çalıştırmayı önlemek amaçlanıyor. İşe başlayan işçinin bildirimi üzerine, SSK tarafından yapılacak bir araştırma ile o işçinin, sigortalı işçi olarak işe girişinin işveren tarafından bildirilip bildirilmediği, bildirilmiş ise, hangi tarih itibariyle işe başladığının beyan edildiği gibi hususlar araştırılacak. Bildirimler birbirini tutuyorsa sorun yok.

Aksi durumda yani, işçilerin verdiği "sigortalı bildirim belgesi" üzerine, işverenin o işçiyi bildirmediğinin saptanması halinde, kurum, bir yazı ile 7 gün süre vermek suretiyle, işverenden bildirimde bulunmasını isteyecek. Verilen süre içinde "işe giriş bildirgesi'nin kuruma verilmemesi halinde, gereken incelemenin yapılması için olay "SSK Sigorta Teftiş Kurulu Grup Başkanlığı"na intikal ettirilecek.

Çok kişinin farkında bile olmadığı yukarıda açıklanan uygulama 8 Eylül 1999 itibariyle başlamıştır. Ancak, sigortalı işçilerin kendilerini Kuruma bildirmeleri, yasada herhangi bir şekil şartına bağlanmamıştır. Ayrıca, süresinde kendini yani işe girdiğini Kurumca bildirmeyen sigortalılar için de, bir yaptırım öngörülmeyişi, uygulamanın gözden kaçan yönleridir.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır