kapat

19.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hint usulü zayıflama
Her öğün iki avuç dolusu yemek yiyin ve zayıflayın... İşte sosyetenin mucize zayıflama yöntemi Panca-Karma'nın temel felsefesi.. Hem yiyin hem zayıflayın

SOSYETEMİZİN hanımlarının şu günlerde en fazla okudukları kitap veya ellerinden düşürmedikleri rejim listesi ne derseniz, hiç duraksamadan Panca-Karma yöntemi yanıtını verebiliriz. Türkiye'de ilk kez özellikle bir tıp doktoru tarafından, her aşaması aslına uygun olarak uygulanmaya başlanan Panca-Karma yöntemi, 5 bin yıllık doğal sağlık sistemi Ayurvedanın temel tedavisi. Dr. Kemal Çetinbahar tarafından yönetilen Doğa Arıtma Merkezi'ne gelen hastalar, eline bir reçete verilip evlerine gönderilmiyor. Merkeze adım atan hastalar, kilometrelerce uzakta bir Hint kliniğinde neler varsa aynı yöntemlerle, yağla masaj, buhar banyoları ve terapiyle adeta yeniden doğuyorlar.

EV ÖDEVİ VAR
Bu mucize için hastaların en az 5 gün evde kendilerini hazırlamaları gerekiyor. Daha sonra başlayan 2 haftalık kürde kişiye günde 3 saat yöntemin incelikli teknikleri uygulanıyor. Özel yağlarla yapılan masaj, buhar tedavileri, vücuda uygulanan yağ akımları gibi tekniklerle yerlerinden sökülen toksinler sindirim kanalında toplanıyor. Ve, özel barsak temizleme işlemleri ile vücuttan uzaklaştırılıyor. Bu teknikler kişinin vücut tipine uygun diyetle de destekleniyor. Her öğünde en fazla iki avuç yemeğin verildiği diyetler Ayurveda'nın üç beden tipi olan Kapha, Vata ve Pitta'ya göre düzenleniyor.

5 BİN YILLIK ÖĞRETİ
Bu 5 bin yıllık ayrımda bilinmesi gereken bazı özellikler var:

KAPHA BEDEN TİPİ- Bu tiptekiler genelde, şişmanlığa eğilimli, hareketleri yavaş, birşeyi zor öğrenip, zor unutan, dayanıklı bünyeye sahip kişiler. Kolay öğün atlayabilirler ve şeker hastalığına yatkındırlar. Uykuyu çok severler. Ciltleri yağlı olur. Kapha'ların dikkat etmesi gerekenler vardır:

* Acı, keskin, buruk tadları tercih etmeli

* Kuru masajlar, güç gerektiren sporlar tercih edilmeli

* Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği çok hafif olmalı

* Ballı limonlu, ılık su ve elma, armut gibi meyveler tercih edilmeli

* Yeşil yapraklı sebzeler, lahana, ıspanak, brokoli, bezelye, havuç, patlıcan, marul bolca tüketilmeli

YERKEN KONUŞMAYIN
VATA BEDEN TİPİ- Temelde ince yapılı olmalarına rağmen huzursuzluk ve gerginliklerini dengelemek için tatlı ve yağları arttırdıklarından kilo alırlar. İnce yapılı, hızlı düşünüp, hızlı hareket eden, kolay öğrenip kolay unutan, barsak tembelliğine eğilimi olan, ciltleri kuru ve uykusuzluğa eğilimli kimselerdir. Dikkat etmeleri gerekenler:

* Tatlıyı azaltmalılar.

* Aç kalarak değil, beslenerek yavaş zayıflamalı

* Bol sıcak su alınmalı. Susam yağıyla masajlar yapılmalı. Sıcak ve hafif beslenmeli.

* Soğuk, hafif, buruk ve keskin tatlı şeylerden uzak durmalı.

* Sindirim sistemini sakinleştirici bitki çayları alınmalı.

PİTTA BEDEN TİPİ-Balık etindeki insanlardır. İştahları güçlüdür. Öğün atlamakta zorlanırlar. Hafızaları orta derecelidir. Cesur ve neşeli yapıdadır. Saçları erken dökülür ve beyazlaşır. Ciltleri kolay terler ve kızarıklığa eğilimlidir. Dikkat etmeleri gerekenler:

* Az ve sık yemelidir.

* Tatlı, keskin ve buruk tatları almalı.

* Yemek sırasında önemli konuları tartışmaktan radyo ve televizyon izlemekten uzak durulmalıdır.

Ebedi gençliğin sırrını veriyor
Dr. KEMAL Çetinbahar'a göre Panca-Karma'nın temel prensiplerini öğrenenler sürekli gençliğin ve güzelliğin anahtarını elde ediyor. Maharashi Ayurver'in mükemmel sağlığı geliştirmedeki 20 yöntemi içinde özel bir yere sahip olan gençleşme kürü Panca-Karma vücuttaki toksinleri temizleyerek mucize yaratıyor. Dr. Çetinbahar küçük sırlar da veriyor:

1- Yemekleri oturarak, sakin ve iyi çiğneyerek yiyin.

2- Her öğünde 6 temel tada (tatlı, ekşi, tuzlu, acı, keskin, buruk) yer verin. Mevsime ve beden tipine göre oran değişebilir.

3- Yemeklerden sonra bir kaç dakika sakince oturun.

4- Ana öğün her zaman öğlen olsun.

5- Tok karnına kesinlikle uyumayın. İki öğün arasında da en az 3 saat olsun.

6- Sofradan tam doymadan kalkın. Altın ölçü herkes için kendi avucuyla iki avuç dolusu yemektir.

7- Yemekte kesinlikle soğuk su içmeyin. İçine biraz zencefil atılmış sıcak su en iyisidir.

8- Çiğ gıdalar yerine, iyi pişmiş sıcak yemekler yiyin.

9- Sadeyağ, bal, süt ve pirinç bütün beden tipleri için yararlı gıdalardır. Ayrıca, tahin, taze meyve suları, yoğurt ve kabuklu tahıllar da iyidir"

Pitta'lara özel
KALKAR KALKMAZ: Bir bardak ballı limonlu su

KAHVALTI: Bir adet meyve veya bir dilim kepek ekmeği, bir kibrit kutusu, taze kaşar, bir kaşık bal veya bir bardak süt

ÖĞLE: Bir tabak haşlama tavuk veya fırında karışık sebze yemeği ya da iki dilim ıspanaklı börek, bir kase havuç -marul salatası bir kase cacık veya komposto

İKİNDİ: Bir bardak meyve suyu veya bir adet meyve

AKŞAM: Bir tabak sebze çorbası veya bir tabak karışık sebze yemeği ya da bir tabak sebzeli pilav, bir kase mevsim salatası veya bir orta haşlanmaş patates bir dilim kepekli veya çavdar ekmeği

YATARKEN: Bir bardak süt veya l meyve

Vatta'lara özel
KALKAR KALKMAZ: Bir bardak ballı limonlu su

KAHVALTI: Bir bardak süt veya bir dilim kepek ekmeği, bir kibrit kutusu kaşar, diyet marmelat

ÖĞLE: Bir dilim ıspanaklı börek veya bir tabak fırında mercimekli karnıyarık, bir dilim kepek ekmeği, bir kase yoğurt veya cacık

İKİNDİ: Bir adet meyve veya bir kase komposto

AKŞAM: Bir tabak sebze yemeği, bir dilim kepek ekmeği, bir kase mevsim salatası veya komposto

YATARKEN: Bir bardak süt veya bir kase komposto

Kapha'lara özel
KALKAR KALKMAZ: Bir bardak ballı limonlu su

KAHVALTI: Bir bardak portakal, greyfurt veya elma suyu ya da bir adet meyve

ÖĞLE: Bir tabak sebzeli pilav veya haşlanmış tavuk, bir dilim kızarmış kepek ekmeği, bir kase mevsim salatası veya cacık

İKİNDİ: 3 adet galeta veya bir bardak süt

AKŞAM: Bir tabak sebze çorbası veya bir tabak karışık sebze yemeği, bir kase mevsim salatası veya bir kase komposto

YATARKEN: Bir bardak süt veya bir adet elma ya da portakal Meltem PUSAT


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır