kapat

19.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Memura kelaynak sorusu
Şanlıurfa Birecik'te hayatlarını sürdürmeye çalışan kelaynaklardan biri önceki gün uçarak Ankara'ya geldi ve memur adaylarına soru sordu

Devlet memuru olabilmek için önceki gün yağmur altında koşuşturup sınava giren yaklaşık 1.5 milyon aday, bir kelaynak kuşu ile karşılaşacaklarını hiç düşünmemişlerdi... Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde hayatlarını sürdürmeye çalışan kelaynaklardan biri, dün uçarak Ankara'ya geldi. Kimseye görünmeden sınav salonuna girdi ve memur adaylarına soru sordu. Sonra da sınav salonundaki adaylara başarılar dileyerek yeniden havalandı, Birecik'e doğru yola çıktı. Devlet memurluğu sınavında ter döken adaylar, Türkiye'nin ulaşım politikasından, çevre duyarlılığına, Atatürkçülükten, Kurtuluş Savaşı ve hukuk devletine kadar birçok soruya yanıt aradılar. Ama bir soru vardı ki, evlere şenlik. Çünkü bu soruyu, önlisans düzeyindeki adaylara, genel yetenek bölümünde bir kelaynak sordu:

EVLERE ŞENLİK SORU
"Ben kelaynağım. Kimileri çirkin bir kuş olduğumu söyler. Sanırım tüylerimin güneşte nasıl parladığını görmedi bunu söyleyenler. Aldırmıyorum, güzelliğime, çirkinliğime. Benim derdim bambaşka. Ailem dünyadan silinip yok olmak üzere. Bir zamanlar Asya'da, Avrupa'da Afrika'da sayılamayacak kadar çok akrabam vardı. Oysa bugün sayımız 50-60 kadar. Yakın akrabalarımdan bir grup Fas'ta.. Ben ve ailem ise yazları Urfa'nın Birecik ilçesinde yaşıyoruz. Daha doğrusu ölmemeye, yok olmamaya çalışıyoruz."

Evet, memur sınavında bir kelaynak, bunları anlattıktan sonra soruya geçildi:.

* Bu parçada kelaynak neden yakınmaktadır?
a) Çirkin olarak nitelendirilmesinden

b) Akrabalarından ayrı yaşamasından

c) Asya'da yaşamasının zorlaşmasından

d) Yaşadığı yerin olumsuz özelliklerinden

e) Soyunun tükenmekte olduğundan

35'inci sorunun doğru cevabı (B) idi. Kelaynak akrabalarından ayrı yaşamasından yakınıyordu.

Sorular arasında Türkiye'deki enflasyonun da dikkate alınması ilgi çekti. Soruları hazırlayan ekibin, ulaştırma sorunlarına ağırlık verdiği ve Türkiye'de demiryollarının ihmal edilmesine çok üzüldüğü anlaşılıyor.

Bir soruda, "Yaklaşık 25 yıl önce hızlı tren için İstanbul-Ankara demiryolunun yapımına başlandı. Bu yolun en çetin noktası olan Ayaş Tüneli ise bir türlü bitirilemedi. Bitirilmiş olsaydı, iki kent arasında karayolu ya da havayolunu kullananların çoğu bu yolla gitmeyi yeğlerdi. Böylece demiryolunu tercih edenler, karayolunun verdiği yorgunluktan kurtulmuş olurdu. Havayolunu tercih edenler de hem fazla masraftan kurtulur hem de havaalanıyla kent arasındaki zor ulaşım koşullarıyla karşılaşmazlardı" denildi, bu parçada hangi cümlerde hızlı trenin yararlarının anlatıldığı soruldu.

ENFLASYON DİKKATE ALINDI
Bu tür sınavlardaki matematik sorularında beş lira, on lira gibi fiyatlara satılan mallarla ilgili problemler sorulurdu. Oysa bu sınavda sorular enflasyonun fiyatlar üzerindeki etkisi gözönüne alınarak hazırlanmıştı. Bir soruda, indirimli satışlardan alınan bir gömleğin fiyatı 6 milyon 300 bin lira olarak belirtildi. Bir diğer soruda 2 kilogram kabak ile 3 kilogram biberin fiyatının 900 bin lira olduğu aktarıldı. Bir başka soruda ise pazardan alınan üç kilo sebzenin fiatının 950 lira olduğu vurgulanırken bir diğerinde de bankaya faizle yatırılan 500 milyon liradan bahsedildi...

YANLIŞ CEVAP ANAHTARI
Sorulardaki bu ilginçliklerin yanında sınava girenler dün bir kez daha şaşırdı. ÖSYM, önceki gün yapılan sınavdaki sorularla ilgili basına verilmek üzere hazırlanan cevap anahtarını, sınavda adaylara yöneltilen (E) kitapçığının cevap anahtarıyla karıştırdı. (E) kitapçığında yer alan soruların yanıtları, basın için hazırlanan soru ve yanıtlar olarak gazetelerde yer aldı. Durumlarını gazetelerden öğrenmek isteyen memur adayları, yapılan yanlışlığı fark edince, gazeteleri telefon yağmuruna tuttu. ÖSYM yetkilileri, durumun düzeltilmesi için (E) kitapçığının soru ve cevap anahtarını, internete verdiklerini bildirdiler.

Sorusunu sordu sonra uçtu gitti
Devlet memurluğu sınavında ter döken adaylar, kendilerine kelaynağın ağzından sorulan soruyu gördüklerinde şaşırdılar. "Ben kelaynağım. Kimileri çirkin bir kuş olduğumu söyler. Sanırım tüylerimin güneşte nasıl parladığını görmedi bunu söyleyenler. Aldırmıyorum, güzelliğime, çirkinliğime. Benim derdim bambaşka. Ailem dünyadan silinip yok olmak üzere. Bir zamanlar Asya'da, Avrupa'da Afrika'da sayılamayacak kadar çok akrabam vardı. Oysa bugün sayımız 50-60 kadar. Yakın akrabalarımdan bir grup Fas'ta.. Ben ve ailem ise yazları Urfa'nın Birecik ilçesinde yaşıyoruz. Daha doğrusu ölmemeye, yok olmamaya çalışıyoruz."

Üstelik cevabı da sorusu kadar ilginçti.

SORULARDAN BİRKAÇ ÖRNEK
*Doktor, çok zayıf bir kız çocuğunun yatmakta olduğu karyolaya yaklaştı. Örtünün altından ince bir kol çıkarttı. Nabzını tuttu, saydı. Sonra titreyen bir elin uzattığı lambayı aldı, yataktaki solgun yüze yaklaştırdı. Oda sessizdi. Pencerelerde kalın perdeler vardı. Dışarıda yağan yağmurun sesine, sobada yanan odunların çıtırdıları karışıyordu.

Aşağıdakilerden hangisi, parçada anlatılanların, soğuk bir ayda geçtiğini göstermektedir:
A) Lambayı tutan elin titremesi

B) Hastanın üstünde örtü bulunması

C) Hastanın yüzünün solgun olması

D) Pencerede kalın perdeler olması

E) Odada soba yakılması

* 1982 Anayasası'na göre hangi devlet görevlisi aynı görev için üst üste iki defa seçilemez?
A) Bakanlar

B) Başbakan

C) Meclis Başkanı

D) Cumhurbaşkanı

E) TBMM üyeleri

* Emlak Vergisi veya Veraset ve İntikal Vergisi'nin aşırı ölçüde yükseltilmesi, aşağıdaki temel hak ve özgürlüklerden hangisini kısıtlar?
A) Mülkiyet hakkı

B) Kişi dokunulmazlığı

C) Özel hayatın gizlililiği

D) Yerleşme ve seyahat hürriyeti

E) Kişi hürriyeti ve güvenliği.

* Karıncalar, "gaster" adı verilen bir uzantısını sırtındaki yatay çizgiler boyunca aşağı-yukarı sürterek cılız titreşimler üretir. Bu titreşimlerin karıncalar arasında ne anlama geldiği bilinmiyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalara dayanarak, karıncaların, bir sıkıntı ya da tehlike anında birbirlerine bunu titreşimlerle haber verildiği ileri sürülüyor. Bu parçada, karıncalarla ilgili olarak ne anlatılmaktadır:
A) Yapılan araştırmaların yeterli olmadığı

B) Aralarında iletişimin önemli bir sorun olduğu

C) Oluşturdukları titreşimin işlevinin kesin olarak bilinmediği

D) Tehlikelere karşı koyamadıkları

E) Sesleri algılamakta güçlük çektikleri..

* 150 milyon yıl önce de varolan deniz kaplumbağalarının dişisi yumurtalarını bırakmak için karaya çıkar. Altı nemli, üstü sıcak kumlarda yaklaşık 60 santim derinlikte çukur açarak yumurtalarını oraya bırakır. Daha sonra yumurtalarının üzerini kumla örter. Yumurtlama sırasında ışık ya da sesten ürkerse yumurtlamaz tekrar denize döner. Bu parçada deniz kaplumbağalarıyla ilgili olarak neyin üzerinde durulmaktadır:
A) Nasıl beslendikleri

B) Hangi mevsimde üredikleri

C) Nereye ve nasıl yumurtladıkları

D) Kaç yıl yaşadıkları

E) Nasıl yaşadıkları


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır