|
Tek yükselen bizim borsa
İMKB, hükümetin bütçe ve özelleştirmedeki kararlılığı ile son iki işlem gününde yükselirken dünya borsaları Greenspan'in açıklaması ve ABD faizlerinin yönü konusundaki endişelerle değer yitiriyor
Türkiye'de Sihir bütçe ve özelleştirmede
Hükümet ortaklarının bütçe konusunda mutabakata varması ve IMF ile bir anlaşma yapılacağı beklentisi, piyasalardaki karamsar havayı ortadan kaldırdı. Geçen hafta Cuma gününden başlayan iyimserlik dün de devam etti. Dün açıklanan bütçede de hükümetin enflasyon, memur maaş zammı gibi konularda IMF hedeflerini tutturma konusundaki kararlılığı ve özelleştirmeye hız verileceği yönündeki netliğinin görülmesiyle piyasa yeniden gözünü 6000'li seviyelere dikti. Dün birinci seansta 6.070 puana kadar yükselen ama bu seviyelerde tutunamayan İMKB-100 Endeksi günü yüzde 1.13 değer artışıyla 5.998 puandan kapattı. İşlem hacmi ise Cuma gününe oranla yüzde 22 gerileyerek 122 trilyon liraya indi.
Borsacılar Cuma günü piyasaya az miktarda da olsa yabancı girişi olduğunu belirterek dünkü yükselişte bu gelişmenin de etkisi olduğunu ifade ettiler. Yine de endeksin kısa vadede 6.000 seviyesinin üzerinde tutunmasının zor olduğu belirtiliyor. 6.000 seviyesinin üstü için taze para girişi, yani yabancı yatırımcıların gelmesi gerekiyor. Siyasi ortamın bunun için uygun olduğunu belirten uzmanlar, Y2K sorunu nedeniyle girişin 2000'e sarkmasını bekliyor. Cuma günü yüzde 88'e doğru inen bono faizi ise dün değişmedi.
Dünya'da Faiz korkusu borsaları vuruyor
Türkiye'de piyasalar yurtiçi gelişmelere kapılıp dünyayı unutmuşken, yanıbaşımızdaki komşumuz Yunanistan, dünya piyasalarını aylardır meşgul eden "ABD'de faiz yükselir mi?" endişesinin ve FED Başkanı Greenspan'in "Borsaya karşı dikkatli olun" uyarısının kurbanı oldu.
Türkiye ile aynı ligde değerlendirilen Atina Borsası günü yüzde 6.1 düşüşle kapattı. Fakat bu korkunun etkili olduğu tek yer Atina olmadı. Dünyanın önde gelen bütün gelişmiş ve gelişmekte olan borsaları da günü düşüşle kapattı. Lokomotif borsa New York cuma yüzde 2.5 düştükten sonra güne yüzde 0.3 yükselerek başladı. Ancak oldukça oynak bir gün geçirdi. Oysa dün açıklanan banka kârlarının bu borsayı uçurması bekleniyordu. Örneğin JP Morgan bu yılın ilk 9 ayında geçen yıla oranla kârını üçe katladığını, Citibank ise hisse başına geçen yıl 20 cent olan kârın bu yıl 70 cente yükseldiğini açıkladı. Buna rağmen New York Borsası'nda yükseliş sınırlı kaldı. Asıl panik Asya'da yaşandı, Kore Borsası yüzde 4.22, Singapur yüzde yüzde 3.29 Çin yüzde 2.49, ve Tokyo yüzde 1.85 geriledi. Avrupa borsaları da yüzde 1 civarı değer yitirerek günü kapattı.
Sermaye piyasası 2000'ne hazır
SERMAYE piyasalarında 2000'e uyum sorunu yaşanması beklenmiyor. Aracı kurum yetkilileri 2000 yılı yatırımlarının büyük ölçüde tamamlandığını belirtti. 2000 yılı sorunu nedeniyle yabancı yatırımcıların piyasaya girmekten çekindiklerini ve muhtemel alımlarını 2000 yılı sonrasına bıraktıklarını da belirten aracı kurum yetkilileri, buna karşılık 2000 yılı sorunu nedeniyle satış dalgası gelmesini beklemediklerini de ifade ediyor. Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Nazmi Sarıkaya, sermaye piyasasının diğer piyasalara göre daha gelişmiş ve teknik imkanları daha geniş bir piyasa olduğunu belirterek "Tüm sermaye piyasası kurumları hazırlıklarını tamamladı veya tamamlamak üzere" dedi.
Euro bir para piyasasıdır
Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Türkiye'nin finans piyasaları için euro kullanmanın, ilk günden başlayarak bir sorun getirmediğini bildirdi. Merkez Bankası tarafından düzenlenen "İlk Yılında Euro: Düzenlemeler, Politikalar, Gelişmeler, Sorunlar, Etkiler ve Beklentiler" başlıklı seminerde konuşan Kuruç, Euro'nun bir devlet parası değil piyasa parası olduğunu anlattı. Kuruç, Hazine DPT ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları olmak üzere, kamunun yetkili organlarıyla ortak çalışma yaptıklarını ve euroya hazırlık yasa tasarısı ortaya çıkarıldığını bildirdi. Kuruç, bu tasarının hala Meclis'te bulunduğunu hatırlatarak, tasarının yüksek nitelikli bir çalışmanın ürünü olduğunu, sonuçlandırılmasını beklediklerini kaydetti.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|