kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
RUHAT MENGÝ(rmengi@sabah.com.tr )


Silah yerine bilgisayar

Mahkžmlarýn cezaevlerinde ellerinde silâhlarý, gönüllerince cirit attýklarýný, mafya çetelerinin birbiriyle savaþlarýný orada dýþardakinden bile daha rahat sürdürdüklerini gördük.

Son haber ise Leyla Zana'ya bilgisayar verilmiþ olmasý... Küçük ve önemsiz bir haber gibi yeraldý basýnda. Her ne kadar Zana eski bir parlamenter ise de terörle ilgili bir suçtan hüküm giymiþ... Teröristlere yardým etmekten..

Kendi ülkesine zarar verecek eylemlerde bulunan bir suçlunun cezaevinde bilgisayara sahip olmasý ne demektir bir düþünelim.

Bu insanlar herhalde hatýralarýný kalemle yazmak yerine bilgisayara kaydetmek veya hesaplarýný orada toplamak kolaylýðý için istemiyorlar bilgisayarý. Kesin bir þey söylenmedi ama büyük ihtimalle Leyla Zana'ya bu teknolojik imkâný saðlayanlar, interneti ve ICQ'yu kullanabilmesi için telefon baðlantýsýný da yapmýþlardýr. Ve yine büyük ihtimalle bu imkân sadece ona deðil, talepte bulunan ve talebini kabul ettirecek güçte olan baþkalarýna da saðlanmýþtýr.

Bu da þu demek oluyor; isteyen mahkum, sadece Türkiye sýnýrlarý içinde deðil, dünyanýn her köþesinde, istediði kiþi ve kuruluþla, istediði baðlantýyý kurabilir, isterse olaylarý oturduðu yerden kolaylýkla, yönetebilir.

Þimdi ben çok merak ediyorum, Apo Ýmralý'dan yaptýðý resmi (!) açýklamalar dýþýnda bilgisayarla da Avrupa, Türkiye ve diðer ülkelerdeki PKK yöneticileriyle haberleþiyor mu?.. Neden olmasýn?..

Bütün bunlarý duyduktan sonra doðrusu Yunanistan, Ýran, Suriye gibi sýnýrlarý içinde terörist eðitim kampý kurulmasýna izin veren ülkelere kýzmamamýz gerekiyor.

Baksanýza bizim kendi kamplarýmýz mevcut zaten. Üstelik en son teknolojik imkânlarla donatýlmýþ þekilde..

Broadway Türkiye'ye gelmiþ!
Dünya klâsiði müzikâllerin çoðunu Londra'da izledim, "Beauty and the Beast" dýþýnda. Bir tek onu Broadway'de görmüþ ve gerek oyunun baþarýsýna, gerek tüm dekor ünitelerinin sahne üzerinde bilgisayarla, kaydýrýlarak yer deðiþtirmesine hayran kalmýþtým.

Bu yüzden de, uzun süredir müzikâlleri Türkiye'ye getirme hayali taþýyan Levent Kýrca "Ýlk müzikâl Beauty and the Beast olacak" dediðinde hemen izlediðim oyunu hatýrlamýþ ve itiraf etmeliyim "Bizim imkânlarýmýzla ne kadar olabilir ki" diye düþünmüþtüm. Geçen Cumartesi akþamý müzikâlin provasýný izledim ve çok yanýldýðýmý anladým. Açýkçasý gözlerime inanamadým. Cuma akþamý baþlayacak oyunda Levent Kýrca-Oya Baþar Tiyatrosu sanatçýlarý ile Yekta Kara'nýn özel izniyle Ýstanbul Devlet Balesi sanatçýlarý rol alýyor. Ve Levent Kýrca yönetiyor. Bu Beauty and the Beast'in orijinalinden farký, araya Türkiye'nin güncel olaylarýnýn espri olarak yerleþtirilmiþ olmasý. Yani, bir yandan klâsik anlamda bir müzikâl izlerken, ayný anda oyunun içinde 'Olacak o kadar'ýn güldürü unsurunu da buluyorsunuz.

Ömer Pýnar ve Yaþar Arak'ýn yazdýðý oyunun baþarýsýnda büyük payý olan müzikleri Server Acim hazýrlamýþ. Broadway'de izlediðimin týpatýp aynýsý olan dekorlar ile olaðanüstü güzellikteki kostümlerin tamamý 'Olacak o kadar' ekibinin uzmanlarý tarafýndan yapýlmýþ.

Sanatçýlarýn hemen hepsi rahat ve baþarýlý oyunlarýyla dikkat çekiyorlar. Özellikle kalabalýk sahnelerde tam bir reji dehasý gösteren Levent Kýrca, oyunu seyirci karþýsýna çýkarmadan önce provalarý tiyatro ve medyadaki arkadaþlarýna izleterek tenkit ve tepkilerini alýyor.

Banvit'in yarý yarýya ortak olarak destek verdiði ve þu ana kadar 250 milyar TL harcanan müzikli oyun için Kýrca "Artýk basit dekorlar önünde tiyatro zamaný geçti. Tiyatroya emek vermek, ciddi yatýrýmlar yapmak gerekiyor. Bu piyes þablon olacak, eðer baþarýlý olursa arkadan diðer müzikâller gelecek" diyor.

'Güzel ve Çirkin'den çocuklar da büyükler kadar zevk alacaklar. Batý'daki oyunlara, müzikâllere hayranlýk duyanlar, istendiði takdirde bizde de olabileceðini görecekler. Belki de "Güzel ve Çirkin" Türkiye'de 'Müzikâl Turizmi'ni baþlatacak. Diðer þehirlerde oturup da oyunu izlemek isteyenler biletlerini ayýrtýp Ýstanbul'a gelecekler.

Ve eminim ki oyundan çýkarkan þöyle diyecekler; "Ruhat Mengi göklere çýkarmýþtý ama çok haklýymýþ!"

Süre 'ömürboyu' olsun!
Formül tartýþmalarýna bayýlýrýz ya, elimize yeni bir fýrsat geçti, formüller sakýz gibi uzayýp gidiyor. Cumhurbaþkanlýðý süresi '5+5' yýl mý olsun, '7+5'mi olsun, '7+3' mü?

Seç seçebildiðin kadar.
Orada kalsa yine iyi.. Demokrasi özürlü partilerimizin bazýsý açýkça, bazýsý üstü kapalý olarak cumhurbaþkanýný halkýn seçmesini sakýncalý buluyor. Yani gerçekten en demokratik olan çözüm þu anda en az taraftar topluyor.

Halkýn kaygý duyduðu birçok önemli sorunu hiç önemsemeyen DSP ve ANAP'ý cumhurbaþkanýný halkýn seçmesi ihtimali acaba niçin bu kadar kaygýlandýrýyor?

Onlarý Meclis'e sokan, iktidara getiren ayný halk deðil mi?

Eðer bu halkýn seçimine güvenilemezse kendilerinin orada ne iþleri var?

Az konuþan, konuþtuðu zaman da tozu dumana katan FP Genel Baþkaný Recai Kutan ise bakýn ne demiþ:

"Biz milletvekillerinin de, cumhurbaþkanýnýn da 4+4 yýllýðýna seçilmesini istiyoruz.."

Piþmiþ aþa su katmak nasýl olur, bir problemi çözümsüz hale getirmek için ortalýk nasýl karýþtýrýlýr, Kutan sanki bunu ispatlýyor.

Ýnþallah yanýlýrýz ama görünen þu; günler böyle geçecek, Mayýs gelecek. Ve o gün, halkýn isteðine uygun bir seçim deðil, kendilerine en uygun olan seçimi yapacaklar.

Yazýk olacak!

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr