kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Elbise bollaşmayacak!
Devlet Bakanı Recep Önal ekonomide uygulanan sıkı politikanın sürdürüleceğini belirtti

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, reform süreci ile başlayan ekonomideki "sıkı sürecin" devam ettirileceğini belirtti.

Önal Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) deprem nedeniyle Türkiye'ye vereceği acil yardım miktarının 500 milyon dolar olacağını ve bu rakamın ayın 15'inden sonra geleceğini de belirtti. Önal, ABD gezisinin ardından Atatürk Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında IMF ve Dünya Bankası görüşmelerinde yılsonuna kadar yapılacak ekonomik uygulamalar ve 2 Temmuz mutabakatı çerçevesinde 2000-2001 yıllarında uygulanması olası stand-by çalışmalarının da gözden geçirildiğini kaydetti. Önal şöyle devam etti:

IMF HEYETİ
"Yapılan temasların önemli bir bölümünü, 2 Temmuz mutabakatıyla öngörülen stand-by anlaşmasına yönelik çalışmalar oluşturdu. Bu çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Önümüzdeki günlerde bütçe parlamentoya sunulacak. Bütçe, ekonomideki disiplinlerle ilgili alacağımız tedbirlerin temel belgesi niteliğindedir. Bütçenin şekillenmesinden sonra IMF heyetinin tekrar Türkiye'ye gelmesi söz konusudur."

2 Temmuz mutabakatıyla enflasyonun 1999 sonunda yüzde 50-55'lere, 2000 yılında yüzde 25'lere, 2001 yılında da yüzde 10'lara indirilmesinin öngördüğünü belirten Önal, temaslarda bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için yapılacak çalışmaların da gözden geçirildiğini kaydetti.

KAMU FİNANSMANI
Kamu finansmanı sorunları üzerine kararlılıkla gitmek zorunda olduklarını kaydeden Bakan Önal, enflasyonun düşürülmesi için gerekli disiplini sağlamak zorunda olduklarını kaydetti. Önal, Türkiye'nin depremin yarattığı yükün altından kalkacağına inandığını da belirterek, "İstikrar programı, depremin kamu maliyetinde yarattığı sıkıntıya rağmen sürecek. Bu konuda başta IMF, Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşların sağlayacakları kredilerle bu işin üstesinden kısa sürede gelebileceğimizi umuyorum" şeklinde konuştu.

ÖZELLEŞTİRME
Önal Ziraat Bankası ve Halk Bankası dışındaki kamu bankaları ve TMSF kapsamındaki bankaların süratle özelleştirilmesini hedeflediklerini bunun için de gerekirse özerk bir kuruluş oluşturulacağını belirtti. Önal bu özelleştirmelere için yurtdışında ortamın olumluya döndüğünü de belirterek "Yurtdışından bir hayli talep gelebilir. Ama yurtiçi talebin olgunlaşması lazım" dedi.

SÜPER KURUL
Bankacılık Üst Kurulu'na tıkır tıkır işleyen bir bankacılık sistemi teslim etkem istediklerini de belirten Önal, "Kurulu şanssız, sevimsiz işlerle karşı karşıya bırakmak istemiyoruz. Bence kurul kanuni süre olan 23 Eylül 2000 tarihine kadar kurulup çalışabilir. Bu 11 aylık süreyi sistemdeki aksaklıkları gidermek için kullanacağız" dedi.

DEPREMİN ETKİSİ
ABD'de bulunduğu süre içinde depremin Türk ekonomisi üzerindeki etkisi konusunda da görüşmelerde ve değerlendirmelerde bulunduklarını bildiren Önal, "Deprem, Türk ekonomisinde eksiler yarattı. Bu eksilerin başında insan kaynağı geliyor. Bunu geri getiremeyiz ama, diğer eksilerimizi kısa sürede toparlama çabası içerisindeyiz" diye konuştu. Önal depremin aynı zamanda vergi ve üretim kayıplarına neden olduğuna işaret etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır