kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Daha iyisi olmazdı'
Dış Ticaret Müsteşarı Tüzmen, 15 ay için 110 milyon dolarlık kota artışını 'Mümkün olanın en yükseği' diyerek yorumladı

Türkiye, 22 Eylül'de başlayan ve yaklaşık bir hafta süren sıkı pazarlıklar sonucu ABD'ye tekstil ihracatında 15 ay için toplam 110 milyon dolarlık ek kota sağladı. İhracatçılar bu rakamı düşük bulurken, yetkililere göre artış mevcut koşullarda sağlanabileceklerin en iyisi. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, "ABD'deki görüşmelerde alınabileceklerin maksimumu alındı" dedi.

Türk ve ABD ticaret yetkilileri arasında yapılan kota görüşmeleri Amerikan tarafının esnememesi üzerine başladıktan birkaç gün sonra tıkanmıştı. Başbakan Ecevit'in Clinton'la yaptığı görüşmede de konu masaya getirilmişti. Bu görüşmenin ardından Türk-ABD ticaret heyetleri arasındaki görüşmeler sonuçlandırıldı ve kota artışına ilişkin anlaşma imzalandı.

ZİRVENİN ETKİSİ
Tüzmen, tıkanan görüşmelerin açılmasında Ecevit'in ABD'de bulunmasının etkili olduğunu belirterek "Başbakanımızın gelişi bizi destekledi" dedi.

Varılan anlaşmaya göre, bu yılın geri kalan dönemindeki yaklaşık 52 milyon dolarlık artışın yanı sıra gelecek yıla ilişkin kota artışları ile 58 milyon dolarlık daha ihracat geliri yaratılacak. Yetkililer, bu yıla ait kotaların doldurulmayan kısmının 2000 yılına aktarılabileceğini belirtiyorlar. Tüzmen, "Bu tip bir artış daha önce hiç görülmemişti" dedi.

Tekstil ihracatçıları, kota artışının 400 milyon dolar dolayında olan beklentilerinin altında kaldığını söylerken, Tüzmen bu yoruma "Sektörün beklentisi yüksekti. Artış mevcut koşullarda elde edilebilecek en yüksek rakam" sözleriyle yanıt verdi.

Türkiye, yılın ilk yarısında ABD'ye tekstil ve giyimde toplam 573.8 milyon dolar ihracat yaptı. Türkiye'nin ABD'ye yönelik tekstil ve konfeksiyon ihracatı, 1995 yılından bu yana dünya ticaret örgütü tekstil ve giyim anlaşması çerçevesinde imzalanan ikili kısıtlama anlaşması ile düzenleniyor. Bu anlaşmayla kotaların 2005 yılında sıfırlanmak üzere her yıl anlaşma gereği yüzde 8.7 arttırılması öngörülmüştü.

Toskay: Son derece başarılı
Devlet Bakanı Tunca Toskay, Türkiye ile ABD arasında geçen hafta Washington'da gerçekleştirilen tekstil kotalarının artırılması müzakerelerinde, Türk heyetinin son derece başarılı olduğunu söyledi. Türkiye ile Polonya arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın imza töreninden sonra, gazetecilerin ABD ile tekstil müzakereleri konusundaki sorularını yanıtlayan Toskay, 'beklenen sonucun elde edilmediği' eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Heyetimiz, müzakerelerde son derece başarılı oldu. Sıkışık kotalarda önemli artışlar sağlandı. Bu yılın son 3 ayı ve gelecek yıl için kotalardaki genişleme, 110 milyon dolar. Türkiye'nin rahatlıkla doldurabileceği kotalardır. Sonucu tatminkar olarak değerlendiriyoruz. Çetin müzakereler sonucunda elde edilmiş bir noktadır" dedi. Toskay, müzakereler başlangıçta ne kadar çetin ve ayrıntılı yapılırsa sonucun o kadar başarılı olduğunu vurgularken, "Biz bunu koalisyonda da yaşıyoruz" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır