kapat

30.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Good bye Jack
Son çeyrek asrın en büyük yöneticisi Jack Welch emekli oluyor. General Electric'in tepe yöneticisi, giderken bile büyük bir yönetim dersi verdi.Yerine yakınındakileri değil, İspanya'daki düşük dereceli bir müdürü veliaht seçti. Ve dedi ki: 25 yıl önce benim kartvizitim de onunki gibiydi. Başaracak!

AÇIL SEZEN

Geçen yıl açıklanan dünyanın en büyük beşyüz şirketi sıralamasında, ilk 5'e girebilen bir tek sanayi şirketi vardı: General Electric. 1981 yılında Jack Welch'in şirketin başına geçmesiyle birlikte "Amerikan kapitalizminin ayakta kalan tek temsilcisi" olan şirket, şimdilerde yeni bir heyecan yaşıyor.

Çünkü General Electric'i (GE) dünyanın en itibarlı firmalarından biri haline getiren Jack Welch, kısa süre önce emekli olacağını açıkladı. Bir süredir sadece üretici yapısını kırarak "tüm dünyaya servis sağlayıcı" olmak için hedef genişleten şirket bu kararla adeta sarsıldı. Çünkü kaptan, gemiden inmeye karar vermişti. Hem de tam şirket büyük bir değişimin içindeyken.

Dünyanın en büyük sanayi şirketinin yaşadığı sarsıntıyı daha iyi anlamak için olaya baştan bakalım isterseniz.

Bugünün en çok tanınan veya en zengin işadamları listesinde ilk sırayı şüphesiz Bill Gates alıyor. Ancak dünyanın en önde gelen işadamlarına sorduğunuzda, onların favorilerinin Jack Welch olduğunu görüyorsunuz. 1981 yılında şirketin başına geçen Welch, ampul ve türbün konusunda uzman olmasına rağmen yeni teknolojiler konusunda devrim yarattı. "Global dünyanın sınırlarını çizen adam", büyük şirketlerin küçüklerden daha iyi çalışabileceğini kanıtladı. Büyüklükten öte, sürat, adaptasyon ve yetkilendirmenin belirleyici olduğunu ortaya çıkardı.

Yüzde 1500 Kar
Oysa şirketin Philips, Samsung gibi rakipleri, küçülmenin gerekli olduğuna inanıp şirketleri parçalama yoluna gitmişlerdi. GE'de son derece resmiyetten uzak ve rahat fikir üretilebilecek bir ortam hazırlayan Welch, üretilen fikirleri vakit kaybetmeden uyguladığı için rakiplerinden fazla kazanıyordu. 1981 yılında 700 milyon dolar kazanan GE, 1999 yılında yüzde 1500'lük bir kâr büyümesi gerçekleştiriyordu. Peki Welch bunu nasıl başardı?

Önce PC döneminin GE için büyük bir fırsat olduğunu keşfetti. Bu dönemde rakipleriyle arasındaki farkı iyiden iyiye açtı. Çünkü bir ilke daha imza atıyor ve genç çalışanların bilgisayar kullanımı konusunda müdürlerine ders vermesini sağlıyordu. Çünkü dışarıdan ders almak çok maliyetliydi ve genç çalışanlar bilgisayar kullanımını gayet başarılı şekilde yürütebiliyordu.

Ayrıntıları kaçırmadı
"Nötron Jack", bundan sonra Uzak Doğu pazarını keşfetti, maliyetlerini yarıya indirdi. Çünkü ucuz işgücü kullanıyordu. Böylece aradaki fark dört kata ulaştı. Bu dönemde GE, tam 28 farklı alanda üretim yapıyordu.

Yakın dönemde ise sonra üretim tekniklerinin değişmesi gerektiğini, sattığı ürüne hizmetle destek vermesinin şart olduğunu gördü. Son birkaç yıldır bunun üzerinde çalışıyordu. Kararını açıklamadan önceki son çeyrek raporunda, zirveyi bulduğuna karar verdi. 1999 yıl sonu tahminlerinde GE'nin net kârının 10.4 milyar doları bulacağı öngörülüyordu.

Peki bundan sonra ne olacak? Aslında sistem o kadar iyi kurulmuş ki, Welch'in şirketin başında olmaması şirketin kârlılığından bir şey kaybettirmeyecek. Önümüzdeki iki yıl için tüm kesin planlar yapıldığından, o dönemde de bir sorun yaşanması beklenmiyor. Asıl büyük handikap, psikolojik.

Bunu mutlaka okuyun
Eskiden başları sıkıştığında muhteşem bir kaptanları olduğunu bilen çalışanlar, şimdi belirsizlik fobisi yaşıyor. Çünkü Welch'in veliahtı kendisine yakın olarak bilinen adaylardan değil. Firmanın İspanya kolunda, plastik üretimi yapan firmanın müdürü olan Antonio Espinosa.

Kısacası Welch, çevresindeki kendi deyimiyle "dalkavukları" değil geleceği parlak bir genci seçerek, giderayak büyük bir yöneticilik dersi daha vermişti. Bu cesur kararın gerekçesini soranlara verdiği yanıt ise okullarda ders olarak okutulabilecek nitelikte: "Bundan 25 yıl önce bu göreve davet edildiğimde, benim kartvizitimde de Espinosa'ya yakın şeyler yazıyordu. O çok genç ve çalışkan. Ama en önemlisi dışardan bir göz. Yakınımdakiler ve her şeyi bildiğini sananlar kendi hatalarını göremiyor. Biliyorum ki, o bu işi başaracak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır