kapat

30.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Askerlikten kaytaranlar da bedelliden yararlanacak"
Hükümet, Bedelli Askerlik Kanun Tasarısı'na son şeklini vermek için çalışırken, tasarının Meclis'te ele alınacağı, Milli Savunma Komisyonu'nun Başkanı DSP Çanakkale Milletvekili Sadık Kırbaş, açıklamalarda bulundu.

Kırbaş "Bu yasayı adil bir biçimde ve toplum vicdanını rahatsız etmeden çıkarmalıyız" dedi. DSP'li milletvekili Sadık Kırbaş, halen silah altında olanların da bedelli askerlikten yararlanmaları yönündeki talebin, Silahlı Kuvvetler'in plan ve dengeleri açısından değerlendirileceğini de açıkladı. Kırbaş, "Askerlikten kaytaranlar bu yasadan yararlanacak. Ama öbür tarafta iki ay önce askere gidenler ve halen silah altında olanlar var. Biz bütün değer yargıları açısından doğru bir seçim yapmaya çalışacağız" dedi. Yasa tasarısı komisyona geldiğinde dikkat edecekleri konunun "Silahlı Kuvvetler'in asker ihtiyacı ve ordunun zayıf duruma düşürülmemesi olacağını" vurgulayan Kırbaş şunları söyledi:

Önemli noktalar
"Ordunun programlarını bozmamak ve planlarını zaafa uğratmamak gerekli. Ayrıca yapılan yasa, toplum vicdanını rahatsız etmemeli ve adaletsizlik yaratmamalı. Devletin itibarını da rencide etmemesi lazım. Silah altındakiler için ise bir denge unsuru var. Silahlı Kuvvetler bunları almış eğitmiş, planlamasını yapmış, bunları kapsam içine alırsanız ve ordunun ihtiyaçları da zaafa uğrarsa bu olmaz. Bunların içinde doktorlar var, uzman kişiler var. Onları da kapsama alıp terhis ederseniz ve zaaf doğarsa olmaz. Ancak bir yanda yasalara uyarak, iki üç ay önce askere gitmiş olanlar diğer yanda amiyane tabirle kaytaranlar var. Kaytaranlar bu yasadan yararlanacak. Biz bütün bu değer yargıları açısından doğru bir seçim yapmaya çalışacağız. Ordunun ihtiyaçlarını, devletin kaynak ihtiyaçlarını görecek ve toplumsal vicdanı da rahatsız etmeden bir karar almaya çalışacağız."

Bedel miktarı uygun
Kırbaş, 15 bin mark olarak düşünülen bedel miktarının ise uygun olduğunu bu miktarın aşırı olmadığını vurguladı. Kırbaş, devletin ortaya çıkan doğal afetten dolayı önemli bir ekonomik kaybı olduğunu bu kaybı karşılamak için düşünülen vergi gibi önlemlerin kaynak sağlamakla birlikte sıkıntı yaratabileceğini de belirterek şunları söyledi: "Ekonominin daralma durumunda olduğu bir ortamda çok fazla yüklendiğiniz takdirde başka sıkıntılar da doğar. Bedelli askerlik olayında ise bir kaynak sağlamakla birlikte, bir yandan da moral yönünden bazı şeyler zaafa uğruyor. insanların manevi duyguları yönünden. Biz bu yönleri de düşünerek doğru ve adil bir çerçeve çizmeye çalışacağız"

Emin ÖZGÖNÜL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır