kapat

30.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Altın çıldırdı!
Füze gibi fırlayan altın dün 302 dolardan 326 dolara kadar yükseldi, sonra 310 doların altına indi. Dünyada ve Çarşı'da açık pozisyonların kapatılma telaşı yaşanıyor

Dünya altın piyasasında inanılmaz şeyler oluyor. 20 Eylül'de 254 dolar olan altının onsu, füze gibi fırlayarak dün sabah 302 dolara kadar yükseldi. Gün içinde akıl almaz yükselişini sürdüren altın, bir ara 326 dolara kadar tırmandıktan sonra 20 dolarlık marjda yukarı aşağı dalgalandı. Ons akşam saatlerinde 308 dolar civarındaydı. 254 dolarla, 326 dolar arasındaki fark yüzde 28. 1996 yılının Şubat ayından beri düşüş trendinden kurtulamayan altın 10 günden kısa sürede yüzde 20'ye yakın değer kazandı. Altının 252 dolarlık seviyesine göre farkı ise yüzde 29. Dünya piyasalarıda rekor işlem hacimleri yaşanırken Kapalıçarşı'da da altına yoğun talep var.

Nasıl başladı?

Altın fiyatları son iki yıldır sürekli bir düşüş trendi içindeydi. Bu düşüşte Avrupa Para Birliği (EMU) süreci çerçevesinde merkez bankalarının rezervlerindeki altının bir bölümünü satarak yerine euro koyma kararı etkiliydi. Ardından IMF 400 ton civarı altın satışı yapacağını açıkladı. Sonra İsviçre Merkez Bankası 1300 ton altın satışı planladığını açıkladı. Bu açıklamalara İngiltere Merkez Bankası'nın altın rezervinin yarısını satacağını açıklaması eklenince altının düşüşü hızlandı ve ons fiyatı 25 Ağustos'ta 252 dolar ile son 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

Bu düşüş uluslararası piyasalarda istikrarsızlık yaratınca Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) bağlı 11 ülkenin merkez bankası haftasonu biraraya gelerek satışları erteleme kararı aldı. Toplantıda, anlaşmayı yapan bankaların toplam altın satışının yıllık 400 tonu geçmemesine ve yüklü miktardaki satışların da 5 yıl için ertelenmesine karar verildi. Bu karar ile de hem IMF hem İnglitere hem de İsviçre'nin satışları engellendiği için altına talep patladı.

Yaklaşık iki yıldır bütün yatırımcılar altının değer kaybının süreceği beklentisiyle pozisyon aldığı için bu ani yükselişe hazırlıksız yakalandı. Açık pozisyonu fazla olan yatırımcılar bir an önce bu açıklarını kapatma yoluna gittiler ve buldukları ilk seviyeden altın aldılar. Bu da bütün altın işlemlerinde rekor hacimler ve büyük oynamalar gerçekleşmesine neden oldu.

Çıtak: Buna alışkın değiliz
İstanbul Altın Borsası Başkanı Serdar Çıtak altın fiyatlarındaki hareketi "Böyle bir harekete alışkın değiliz" sözleriyle yorumladı. Çıtak şunları söyledi:

"Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığı karar önemli. Çünkü kapsadığı 11 merkez bankası 33 bin tonluk toplam rezervin 16 bin tonunu elinde bulunduruyor. Bu kararın en önemli etkisi 2 yıldır süren belirsizliği ortadan kaldırması. Şimdi ise düşüşle birlikte açılan pozisyonlar hızla kapatılıyor. Bu da fiyatın ani yükselişini hızlandırıyor. Piyasa bir yerde dengesini bulacak. Son iki yıldır böyle bir denge de yoktu. Kapalıçarşı esnafının açık pozisyon miktarı hakkında bir şey söylemek zor. Çünkü Kapalıçarşı ile ilgili rakamsal şeyler söylemek başlıbaşına imkânsız. Ama şunu söyleyebilirim bu yükseliş vadeli işlemler piyasasının, alınan riskin hedge edilmesi gerekliliğinin önemini ortaya koydu."

Çarşı'nın açığı 10 milyon dolar
Türk Ekonomi Bankası'ndan Selami Erten dünkü seansta altına Kapalıçarşı'dan yoğun bir talep olduğunu belirterek, buradaki esnafın toplam açık pozisyonunun 1 ton, ya da 10 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Erten, piyasada yükselişin süreceği ve onsun 340 dolara kadar çıkmasının beklendiğini belirterek şöyle devam etti:

"Yakalanan ilk seviyeden pozisyonlar kapatılıyor. Bir çok insan daha önce 280 dolar seviyesinden pozisyonlarını kapattı. Ama hâlâ talep sürüyor. Sadece iki kişinin açık pozisyonun 400 kilo olduğu söyleniyor. Bu da bazı kişilerin zararının çok büyük seviyelere ulaştığının göstergesi. Yükseliş altını yeniden bir yatırım aracı haline getirerek kuyumculuğu canlandırabilir."

Deniz BAYRAMOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır