|
IMF bizi yalnız bırakmayacak
IMF ile stand-by'ın kaderini 2000 bütçesi ve tarım reformu belirleyecek. Bürokratlar, IMF'nin ekonomiyi zor duruma sokacak taraf olmak istemediğini söylüyor
IMF ile Washington'da sürdürülen görüşmeler mali hedefler üzerinde yoğunlaşırken, Temmuz ayında güçlenen stand-by beklentileri, yerini sınırlı da olsa olumsuz bir havaya bıraktı.
Ancak yaygın görüş ise IMF'nin, Türk ekonomisini daha zor bir duruma sürükleyecek bir sürecin tetiğini çeken taraf olmak istemeyeceği yolunda. IMF'nin tam olarak tatmin olmasa bile Türkiye ile bir stand-by için kendi sınırları dahilinde esnek davranması bekleniyor.
Bu ise IMF'nin yıl sonuna kadar hükümeti siyasi olarak çok fazla zorlamayacak bir programa "evet" demesi, ancak belirlenen performans kriterlerine uyup uyulmadığını da çok sıkı olarak denetlemesine yol açabilir.
SONUÇ TÜRKİYE'DE
Ancak yetkililer, deprem ve yılın ikinci yarısındaki ekonomik gelişmelerin ışığında, 2000 yılı için öngörülen bu hedeflere uygun bir bütçe yapılmasının zorlaştığını kaydediyorlar. Yetkililer, Washington'daki temaslarda tarafların teknik olarak karşılıklı bilgilendirme ve görüş alışverişi yaptıklarını, ancak görüşmelerin beklenenden yavaş ilerlediğini söylüyorlar. IMF ile görüşmelerin Ekim ayı sonu veya Kasım ayı başında Türkiye'de devam etmesi bekleniyor.
IMF DAMGASI
Türkiye, Ekim ortasında meclise sunulacak olan 2000 yılı bütçe taslağını büyük bir olasılıkla IMF'nin görüşlerini de dikkate alarak hazırlayacak. Bazı yetkililere göre hazırlanacak olan bu bütçede enflasyon hedefi yüzde 25'ten yüzde 35 dolaylarını yükseltilirken, faiz dışı fazla hedefi ise yüzde 3 ila 4 arasına çekebilir.
ABD'li ekonomi yetkilileri Türkiye'nin son üç aylık dönem içinde Bankalar Yasası, sosyal güvenlik ve tahkim gibi üç önemli yasayı meclisten geçirmesinin IMF ile temaslarda Ankara'nın işini kolaylaştıracağını belirtiyorlar. Bu yasalardan sosyal güvenlik ve tahkim, IMF'nin stand-by için koyduğu koşullar arasındaydı.
Türkiye IMF'ye ayrıca tarımsal destekleme ve harcama reformu gibi alanlarda da adım atacağı taahhüdünde bulunmuştu. Ekonomi yetkilileri, gelirlerdeki artışın kısa vadede sağlanmasının zorluğuna işaret ederek, harcama reformu ve harcamlaarı kısıcı önlemlerin alınmasının IMF için önem taşıdığını belirtiyorlar.
REUTERS
'Yoksulların sesini duyun'
IMF Başkanı Michel Camdessus, fonun dünyada yoksulluğu azaltmak amacıyla yeni politikalar izleyeceğini belirterek "Dünya yoksulların sesini duymak zorunda" yorumunda bulundu.
Camdessus, Dünya Bankası ve IMF'nin ortak yıl sonu toplantısında yaptığı konuşmasında, ülkelerden uluslararası silah ticaretini durdurmalarını ve askeri harcamalarını azaltmalarını istedi. Camdessus, 1997-1999 yılları arasında yaşanan krize karşın küresel ekonomide bazı olumlu gelişmelerin görüldüğünü belirtti.
Camdessus, Rusya konusunda da, IMF' kredisinin durdurulması için neden olmadığını söyledi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|