kapat

30.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şair liderler zirvesi
Clinton ve Ecevit, ortak hobileri olan şiirden konuştular. Başkan, Ecevit'in bir zamanlar çevirisini yaptığı Elliot'ın şiir kitabını hediye etti

Beyaz Saray'da önceki gün bir araya gelen Başbakan Bülent Ecevit ile Amerika Başkanı Bill Clinton arasındaki görüşme son derece sıcak bir havada geçti. İki lider ikili ilişkiler ile uluslararası önemi olan konuların yanısıra ortak hobilerinden de bahsetme olanağı buldular. İki liderin ortak özelliği her ikisinin de şair oluşuydu. Bill Clinton, Oval Ofis'teki görüşme sırasında "seçkin lider" olarak nitelediği Ecevit'e kendi yazdığı şiirleri gösterdi.

Clinton çalışma odasındaki ikili görüşmede Başkan Bill Clinton'un önce durgun olduğu görüldü. Ancak sohbet şiirden açılınca iki şairin sıcak bir muhabbetine dönüştü. Bu arada bir bayan da çalışma odasının bir köşesinde arp çalarak onları başka bir atmosfere götürüyordu.

Ecevit'in şiir yazdığını bildiğini kendisinin de gençliğinden beri şiirler yazdığını söyledi. Bu çalışma odasında sanki iki politikacı değil iki şair konuşuyordu. Clinton yakın bir dostuyla buluşmanın rahatlığı içindeydi. İki şairin bu sohbeti sırasında Clinton beyaz şarap, Ecevit de portakal suyu içti.

Clinton Ecevit'e şiirlerini yazdığı defterini gösterdi ve şiirlerinden bazı satırlar okudu.Bir süre şiirlerden ve edebiyat dünyasından bahsettiler. Bu arada Clinton, Ecevit'e bir jest yaparak T.S Elliot'ın bir şiir kitabını armağan etti.

Elliot'ın Ecevit için manevi bir değeri vardı. Gençlik yılllarında İngilizce'den Türkçe'ye çeviriler yapan Ecevit, şair Elliot'ın da birçok kez kitaplarını çevirmişti. Ecevit'in şiir çevirilerinin yanısıra şiir yazdığı da biliniyor. Clinton'ın şiirlerine büyük ilgi gösteren Ecevit, Clinton'ın şiir kitabı hediye etmesini çok ince bir davranış olarak niteledi.

Osmanlı sohbeti
Şair liderler şiir sohbetinin ardından tarihten de konuştular. Clinton'a ilk insan hakları bildirisi olarak tanıtılan Fatih Sultan Mehmet'in fermanını götüren Ecevit, Osmanlı tarihi hakkında da Amerika Başkanı'nı bilgilendirdi.

Ecevit SABAH'a yaptığı açıklamada "Osmanlı tarihini konuştuk. Kendisine Türk toplumunun bazı tarihsel özelliklerini anlattım" şeklinde konuştu.

Türk işi hediyeler
Rahşan Ecevit, Clinton'ın eşi Hillary'ye sade hediyeler vermeyi tercih etti. Beyaz Saray'da gerçekleşen ziyarette, Rahşan Hanım, Hillary'ye mor ipek eşarp, kehribar taşından kolye, Osmanlı tuğralı gümüş bir broş, üzeri işlemeli şile bezi ve içi sarı dışı lacivert bir çini vazo hediye etti. Hillary Clinton Rahşan Hanım bir de Beyaz Saray gezisi yaptırdı. İki bayan politikadan, Türkiye'deki deprem felaketinden bahsettiler. Konuğuna çay ve pasta ikram eden Hillary, Rahşan Hanım'a Beyaz Saray'ı gezdirdi. Türkiye'deki depreme çok üzüldüğünü söyleyen Hillary, "Kalbimiz sizinle. Acınızı paylaşıyoruz. Elimizden geleni yapacağız" dedi.

Olay TAN/Washington


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır