kapat

29.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yabancının bakışı bir anda değişti
YASED'in Türkiye'deki 80 yabancı yatırımcıyla yaptığı araştırma deprem sonrası beklentilerin değiştiğini gösteriyor

Üç ay önce Türk ekonomisinin geleceğine güvenen yabancı yatırımcı şimdi geleceğe daha kötümser bakmaya başladı. Yabancı Sermaye Derneği (YASED) üyesi yabancı yatırımcıların ekonomiye bakışlarını belirlemek amacıyla yapılan Barometre araştırmasının sonuçları, yabancı yatırımcıların beklentilerinin olumsuzluğa gittiğini ortaya çıkardı.

YASED Başkanı Faruk Yöneyman, Türkiye ekonomisi ve yatırım olanakları üzerine yabancı yatırımcının beklentilerinin Haziran anketinde daha iyimser olduğunu hatırlattı ve Eylül sonuçlarını açıkladı. "Ne yazık ki 17 Ağustos depremi çok şeyi değiştirdi" diyen Yöneyman, ayrıca, mevcut şartlarda yüzde 38 enflasyonun telaffuz edilemeyeceğini, ilave harcamalar çıktığını da sözlerine ekledi.YASED üyelerinin 3 ay önce büyüme, enflasyon ve faizler konusundaki olumlu beklentileri tam anlamıyla tersine döndü.

Enflasyon artacak
Haziran sonu yayınlanan ilk barometrede YASED üyelerinin yüzde 51'i ekonomik büyümenin hızlanacağını, yüzde 36'sı sabit kalacağını düşünürken, yeni barometrede büyemenin hızlanacağını düşünenlerin oranı yüzde 14'e, sabit kalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 20'ye düştü.

Haziran'da, üç ay önce üyelerin yüzde 39'u enflasyonun artacağını düşünürken, bugün bu oran yüzde 75'e çıktı. Üç ay önce üyelerin yüzde 34'ü faizlerin düşeceğini, yüzde 47'si de aynı kalacağını tahmin ederken, şimdi üyelerin yüzde 75 gibi büyük bir kısmı faizlerin artmasını bekliyor. Üyelerin sadece yüzde 6'sı faizlerde düşme bekliyor.

YASED üyelerinin önümüzdeki 6 ay için ekonomik istikrar, mali piyasalar ve rekabet açısından beklentilerinin de önemli boyutlarda olumsuza gittiğini belirten Yöneyman, "Ekononik istikrar açısından ilk barometrede YASED üyelerinin yüzde 76'sı geleceğe iyimser bakarken, bu oran bugün yüzde 15'e düşmüş bulunuyor. Benzer biçimde mali piyasalar ile ilgili beklentiler de yüzde 67'lik olumludan yüzde 19'a geriledi" dedi. YASED üyesi yabancı yatırımcılar, TL'nin, dolar ve Euro'ya karşı yıl sonu ve 2000 yılı tahmini değerlerini de revize etti.

Üyelerin yüzde 52'si önümüzdeki altı ayda, ekonomik istikrarın kötüye gideceğini bekliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır